HOME    boven                                                                                                                          

Naar overzicht Bergweg
 


Berg-weg 1 herinneren
  
                                                                                                                              

                                                 1937  1 jaar oud

Mijn allereerste herinnering: Ik zit op de bodem van een kinderwagen. Er ligt geen matrasje in. De binnenkant is bekleed met een bruinachtig zeildoek. Het voelt glad aan. Ik hou me vast aan de zijkanten van de wagen. Een oude vrouw staat voor me of ze met de wagen weg wil rijden.in de kinderwagen bij oudtante Bep Ik kijk haar aan.

Herinneringen kunnen bedriegen. Herinner je je iets omdat je dat verteld is, weet je het door een foto, een verhaal, of kun je vertrouwen op je eigen waarneming? Het zal wel een mixture zijn van al die dingen, maar hoe dat zeil aanvoelde en hoe de vale kleur van de binnenkant van de wagen was, weet ik echt zelf nog heel goed.
Er bestaat een kiekje van precies die situatie met oudtante Bet achter de kinderwagen. Het zal wel een hele toestand geweest zijn, een foto maken met zo'n groot uitklaptoestel, en de spanning om het vreemde zal op mij wel indruk gemaakt hebben. Ik zal ongeveer 2 jaar geweest zijn.

Foto: bijna 2 jaar. Met mijn grote zus en oudtante Bet.

M'n tweede herinnering:
Ik zit op mijn hurken onder het emmerkraantje achter het huis en m'n vader staat achter me, buigt zich over me heen en spoelt m'n mond uit met veel water. Ik voel nog zijn vinger die de modder weghaalt uit m'n mond en proef het zandgevoel weer.
Ik heb later gehoord dat ik vaak zand 'at' en dat mijn ouders daar ongerust over waren, net als over m'n gewoonte om aan de zinken regenpijp te likken. Heerlijk en vreemd smaakte dat. Ook die smaak kan ik zo oproepen. Hoe oud ik was? Misschien 3 of 4 jaar.

Het is vreemd dat je dingen weet van voor je vierde jaar, want er staat in boeken over de ontwikkeling van Het Kind dat je niets kunt weten van voor die tijd. Maar ik heb er wel met anderen over gepraat en veel mensen weten wl dingen van voor die tijd. Niet zozeer de herinnering aan de mensen om hen heen, vader of moeder, maar wel aan geluiden, geuren, smaken, kleuren, een gevoel. Het zou interessant zijn om eens te inventariseren, of u, lezers, zich wat herinnert van voor uw vierde jaar en of daar ook jaartallen bijhoren, of u weet hoe oud u toen was. Als u het leuk vindt om te vertellen, kunt u het mailen via  leidjeberg@xs4all.nl  en maak ik een pagina aan.
 

omhoog        volgende