HOME         boven                                                                                                                                                          

Naar Overzicht Bergweg
 

                                                       

Bergweg 2 Koepoi

Ik zou nu nog kunnen uittekenen, waar de koepoi hing. In de voorkamer bij mijn grootouders en tante Cor. Achter de stoel van mijn opa sprong de muur een eindje in, en beschut en in de schaduw, niet te zien vanaf de straat, hing in een heel klein houten schilderijlijstje een portretje van de Koningin. Toen ik ouder werd, wist ik, dat het een ingelijste postzegel met Koningin Wilhelmina erop was. Tante Cor droeg me op de arm en mijn gezicht was op dezelfde hoogte als dat van de Koningin.

Naast dat minischilderijtje hing een ander, iets groter, in een net iets ander lijstje: de koepoi. Ik weet niet meer hoe oud ik was, ik schat een jaar of vier, en ik weet nog heel goed dat ik het koepoi noemde, maar volgens de familie zei ik het al vanaf de tijd dat ik kon praten.  Het was een afbeelding, een prentje, een tekening misschien van een molen. Als er tegen me gezegd werd, dat is een molen, dan protesteerde ik en bleef het een koepoi noemen. Er is geen woord dat er op lijkt en dat ik verbasterd zou kunnen hebben, van het begin af aan was het dus heel duidelijk een 'koepoi'.
de koepoi

Dit is een andere maar net zo'n tekening op ware grootte als die van 'mijn' koepoi.

Een paar jaar geleden las ik in een krantenartikel een bericht over molens in Oost-Europa. Er kwam een naam in voor die ik me herinner als een beetje lijkend op koepoi. Ik heb het papiertje bewaard, maar bij een rigoureuze opruiming is het waarschijnlijk weggeraakt, ik kan het nergens terugvinden tenminste. Jammer. Als iemand dit leest en weet wat ik bedoel, zou hij/zij me dat dan willen vertellen?
 

  omhoog    volgende