overzicht bergplaats   terug   verder

Bergplaats 10 - de zolder

 


Ons huis, onze bergplaats, is in de loop van bijna 4 decennia een echte bergplaats van overbodige dingen geworden. Vooral de immense zolder lijkt wel een pakhuis. Het was heerlijk dat het de hele maand augustus geen buitenzit-weer was, we hebben nu een gigantische berg troep weggewerkt. Eerst in de schoppe. Voor niet-achterhoekers: een grote vrijstaande schuur, waar aan de ene zijkant stallen zijn voor paarden en kleinvee, en aan de andere kant opbergruimte voor gereedschappen, de trekker, de ploeg enz. en in het midden een werkvloer en verdere stalling. Boven de stallen een zolder, de hilde, voor lichtere gereedschappen of oud spul.

 Wij hebben geen boerderij en de stallen stonden leeg toen we hier kwamen wonen. Dat duurde niet lang, in de paardenstal kwamen de pannen te staan die bij de verbouwing van het dak afkwamen. In een andere stal kwamen de fietsen, weer een ruimte verder de tuinmeubels enz enz. Die fietsen bleven ook staan als er nieuwe aangeschaft werden, ook de defecte tuinmeubels, oude parasols, vergane windschermen bleven staan. We hadden immers ruimte genoeg en je weet maar nooit of het niet nog eens van pas komt. Meenden we echt.

Zo ging het ook met de zolder. Er zijn daar geen slaapkamers, de ruimte beneden is groot genoeg voor ons. Er kan dus heel veel op zolder verstouwd worden. Als je wat ouder wordt, ga je toch aan het moment denken dat je kleiner wilt gaan wonen. Dan zal alles opgeruimd moeten worden. De kinderen daarmee opzadelen is geen goed idee. We zijn nog sterk genoeg om het zelf te doen, en we deden dat dus afgelopen maand. Eerst alles naar beneden in kleine porties, de oude kleren, schilderijtjes, gereedschap, lampekappen, afgedankte meubels, oude matrassen enz. enz. Een heel enkel dingetje mag blijven, de koperen spin bv, die ik op mijn meisjeskamer had staan, hl lang geleden, toen ik net de latere Jachman had leren kennen. De kinderen wilden niks meenemen van het oude spul. Nog eens alles bekijken vonden ze leuk, maar dat was genoeg. Meenemen? nee hoor.

Ik ben een boekenverzamelaar (geweest) en boeken stonden er ook al jren in dozen, zonde om weg te doen, te ouderwets, te lelijk voor een antiekprijs, maar 0h mensen, wat is het moeilijk om boeken te schiften. Aan die ene draak ben je gehecht, want daar stond de eerste sexscne in die je las, die andere mag niet weg omdat toen je dat las, je verliefd was op ... het derde boek werd je voorgelezen door die aardige tante, het vierde wil je nog wel eens lezen, nu begrijp je het misschien eindelijk, en zo duurt boeken opruimen eindeloos. Ik denk dat we nu voor 3/4 klaar zijn. Wat een opluchting een lege zolder!

Wat we met alles deden? Het slechtste ging gelijk de container in als (groot)huisvuil. Het iets betere en het goede ging naar de kringloopwinkel. Wat wij goed vonden, ging daar voor een groot deel toch toch nog de container in, - in wat voor tijdperk leeft u dame, wie weckt er nu nog?- die lakens? poetslappen zullen we er van maken, hebt u geen dekbedovertrekken?- die gymnastiekschoenen, ha ha, zoals u ze noemt, kunnen wel gloednieuw zijn, maar die verkopen we echt aan niemand meer! die zijn antiek.-
Ja, het waren nog lage zwarte... ik begrijp het.

Ben ook antiek..

                   volgende