overzicht Bergplaats   terug  verder

Bergplaats 16 - De haard
 

 
                   

We hebben twee open haarden, één in de grote kökkene en één in de kamer. De haard in de kökkene hebben we aangelegd op de plek die er al 150 jaar voor bestond, maar die niet meer in gebruik was toen wij het huis in 1971 kochten. Er stond een kolenhaard met pijp op de plek onder de schouw. Ooit was de schouw betegeld geweest met tulptegels, maar een opkoper had die mee mogen nemen en had er witte tegels met een rand zwarte tegels voor in de plaats gegeven. We vonden het ontzettend ongezellig, vooral omdat het onze woonkamer zou zijn de eerste jaren.
De eerste winter stookten we ook nog een kolenhaard, maar de tweede winter hadden we in het voorhuis al centrale verwarming en kon de kolenhaard naar de opkoper. Als bijverwarming stookten we de weer opengemaakte open haard. Zonder tegels als achterwand! Gewoon een gepleisterde muur.

We 'woonden' in de grote kökkene tot de zomer van 1977. We hadden toen al wel een echte kookkeuken gebouwd. Lees Bergplaats 15. Die zomer kwam de verbouwing van de deel af. Die was omgetoverd tot kamer, maar met dezelfde indeling als de deel. Dus met de gebintpalen, de 3 buitendeuren, maar niet met de dubbele houten deeldeuren, want die zijn vervangen door glasdeuren.  Er zit een open haard in, een grote, want Jachman houdt van vuurtjes stoken.
Al weer dertig jaar genieten we er de hele winter van. Rond 1 november gaat het vuur aan en elke avond tot Pasen brandt hij heerlijk.

                                                 open haard in de kamer