overzicht bergplaats   terug   verder
 

boven Berg-plaats 2 over 't Jachthuis
 

De naam Jachthuis is waarschijnlijk ontstaan uit een gewoontenaam. Dat zit zo: De eigenaar van het landgoed 't Waliën wilde na de jacht een plek hebben waar hij met zijn jachtvrienden de buit kon verdelen en waar een deel ervan klaargemaakt werd voor een mooi feestje. Dat klaarmaken moest maar niet in de eigen keuken gebeuren, ergens buiten de deur was vrijer. We hebben het nu over 1847. (natuurlijk weet ik niet of het zo ging, maar het zou zo gegaan kunnen zijn)

Hij liet op een stuk woeste grond een huisje bouwen voor de vaste jager die bij hem in dienst was. Diens vrouw kon lekker koken en was een zwijgzaam type. Dat huis kwam in 1848 af en het werd dus gebruikt als woning voor die jager, de 'jachman'. De jager was ook 'karreman', voerman voor de kasteelbewoners. De oudere Winterswijkers noemen huis en de bewoner nog steeds Jachman. Bi'j Jachman heb ze wat jongs.

Jachthuis 1890

JachthuisVóór 1899

Bij de jachtmaaltijd werd een stevige borrel gedronken en de gezelligheid was op de weg hoorbaar. Dat pröt zich wieter. Anderen hoorden dat, mochten wel eens mee aanschuiven en leerden zo de 'zaak' kennen, want dat was het langzamerhand geworden, een echt café. Boven de ingang hing een bord "Bier- en koffiehuis". (Foto's boven)
omhoog

JachthuisWel verbouwd, nog geen prieeltje. ± !905, ingekleurde foto

Rond 1900 is het huis verbreed en verlengd. De ramen in de gevel werden verhoogd en daarom moest het bord "J.A.Wamelink Bier - en Koffiehuis" boven de rechterdeur geplaatst worden. Tot 1923 is het café geweest, daarna alleen boerderij.

Jachthuis
Beek achter het Jachthuis, ingekleurde foto, ±1905.
De schoppe moet nog gebouwd worden, wel is er een prieeltje zichtbaar naast de aangebouwde schuur. De schoppe werd pas in 1909 gebouwd met stenen van de afgebroken Waterstaatskerk in Groenlo.

 's Zomers zaten mensen buiten in kleine prieeltjes (foto hieronder), de kinderen speelden op de schommel en de wip aan de overkant van de weg waar ook een paar zitjes waren en Jachman werd zo het doel van menig mooi uitje op zondagmiddag.
Een tante van mij kon op haar 80e nog trots het litteken op haar voorhoofd laten zien, dat het overblijfsel was van een klap van de wip. Gekregen op zo'n zondagsuitje in 1902.
omhoog

JachthuisJachthuis ±1910 met prieeltje tussen huis en brug

JachthuisGeen café meer, geen zandweg meer, geen houten brug, foto uit jaren '30

In 1971 woonde er het 6e geslacht Wamelink op Jachman. De naam Jachman hoort bij het huis, dus nu wonen wij op Jachman. Op oude ansichtkaarten staat steeds Jachthuis. Dat was kennelijk de naam die de mensen uit het dorp gebruikten. Wij lieten die naam op de gevel zetten.  

Jachthuis nu't Jachthuis in 2006

                                                                                
©leidje berg

HOME