Overzicht Bergvolk

 
                                                                       Bergvolk 11- Tante Jenny

De zomer waarin ik 12 jaar was geworden, bracht ik voor een groot deel door bij oom Piet en tante Jenny in Drenthe. Mijn moeder was in die winter overleden, mijn vader had weer een vriendin, grote zus ging ergens anders logeren en ik zwierf bij huis rond, lag veel op het strandbad en voelde me volkomen overbodig. Aan het eind van de vakantie zou ik nog een week naar een zeilkamp in Friesland gaan, dat was leuk, werd me verteld. Ik zag er tegenop.

Een oom en tante van me hadden kennissen in Drenthe die een dochter hadden die ruim een jaar ouder was dan ik. Die mensen waren ook al wel eens bij ons op visite geweest. Ik kreeg een uitnodiging van ze om een paar weken te komen logeren. Mijn vader bracht me weg.
Ik mocht oom en tante zeggen, het klikte met dochter Herma en haar vriendinnen, we lagen veel op de ligwei bij het zwembad en de vakantie was een belevenis.
Oom Piet en tante Jenny waren zakenmensen, ze hadden een winkel met serviesgoed, pannen, haarden en kachels. Die combinatie kwam ook in Winterswijk voor, smeden die naast haarden ook huishoudelijke artikelen gingen verkopen, maar zij hadden daarnaast ook nog een garagebedrijf.
Tante Jenny was druk in de winkel, het huishouden werd door een dienstmeisje gedaan, maar ze kwam geregeld even 'achter' kijken om te zien of wij het naar de zin hadden. Dat hadden we!
Herma was enig kind, niet verwend, maar ze had wel veel meer spulletjes en vooral kleren dan ik.
De logeerpartij beviel zo goed, dat ik in de kerstvakantie weer mocht komen en toen nog eens en nog eens.  Herma kwam ook een zomer bij mij logeren, maar dat was niet zo'n succes, het regende heel veel en we konden dus bijna niet naar het strandbad, wat dé attractie was! Bovendien verlangde ze naar haar vriend, ze had op haar 16e al twee jaar vaste verkering met een jongen die ook schuilde onder de vleugels van tante Jenny.
Daarna mochten we samen nog een keer in een pension op Texel logeren bij kennissen van vrienden. We hadden nu allebei heimwee naar onze vaste vriend.  
Zij was toen bijna 18 en ik net 16.
Het was wel spannend, dat Jachman vanuit een vliegtuigje van Soesterberg op een afgesproken plaats en tijd een pakje Roxy dropte en dat we dat in de duinen terugvonden ook nog! Hij vloog ook wel erg laag een paar rondjes.

Tante Jenny was bijna nog meer een moeder voor me dan mijn eigen moeder was geweest, ik bloeide op bij haar en voelde me heel anders dan thuis. Gewaardeerd en veilig. Ik kreeg ook kleren die in een winkel gekocht werden en oom Piet maakte foto's waarop ik er niet als een lelijke idioot uitzag.
Ik weet nog goed, dat ik ook daar 's morgens al vroeg opstond, ver voor Herma. Tante Jenny was ook altijd vroeg, had dan al met oom Piet ontbeten, die de garage moest opendoen voor de monteurs. We zaten dan te kletsen bij thee en haar tweede ontbijtje. Dat half uurtje elke morgen herinner ik me als het fijnste van de vakanties bij hen.
Zij was er op Texel en bij ons thuis natuurlijk niet bij en precies dát maakte het grote verschil uit.
Toen zij overleed, verwaterde het contact met Herma. Wij trouwden allebei jong met onze jeugdvriend, kregen een gezin, moesten hard werken en ja, we bleken toen ook duidelijk totaal andere interesses te hebben.
Zo gaan die dingen.