HOME     boven

Naar Overzicht Bergvolk
 


Bergvolk 6 - Tante Jet

Tante Jet heeft enorm veel voor me betekend, omdat ze eigenlijk een soort tweede moeder voor me is geweest. We woonden een kleine vier jaar in Groenlo, hadden in die vier jaar 3 kinderen gekregen, en toen kwam zij naast ons wonen. Ik was 23 en zij midden vijftig. Ze had een heel aardige man, Buurman, en tussen ons en hen klikte het direct. Ze was gek met de kinderen en die ook met haar toen ze opgroeiden. Ze drukte ze soms haast fijn tegen haar enorme boezem, verwende ze met zondagse overgebleven pudding, en paste op als ik wegmoest. Dat laatste ging zelfs zo ver dat ze wilde oppassen toen ik gesolliciteerd had naar een baan in Winterswijk.

Dat ging toen niet door, omdat de zaak waar ik wilde gaan werken het onverantwoord van me vond om hele dagen van huis te zijn terwijl ik 3 jonge kinderen had. De jongsten waren acht. Natuurlijk hadden ze gelijk, maar ik kon niet tegen het thuis zitten, hield niet van huishouden en voelde me oud terwijl ik nog geen dertig was. Tante Jet hielp me over die moeilijke periode heen, vroeg niks, maar ws er gewoon. Ze had geen eigen  kleinkinderen en onze drie kinderen werden dat voor haar. Een paar jaar later, toen die 10 en 13 jaar waren, kon ik een baan voor halve dagen krijgen bij die zaak waar ik eerder gesolliciteerd had. Ik was weer thuis als de kinderen 's middags uit school kwamen, mijn man was tussen de middag thuis en at met ze en als er iets onverwachts gebeurde, was tante Jet er altijd.

Ik kwam weer onder de mensen, verdiende zelf geld, kreeg toen meer plezier in het huishouden, was vrolijk thuis, en de zaak marcheerde prima. Zo goed zelfs dat we een eigen huis in Winterswijk wilden kopen. We hadden dan geen tante Jet meer naast de deur om in te springen, maar de kinderen konden zichzelf best redden. Ze gingen dat jaar alle drie naar de middelbare school in Winterswijk, de oudste ging daar al een paar jaar heen, ik werkte daar en alleen mijn man moest dan op en neer naar Groenlo voor zijn werk.

Over wat ik toen naliet, schaam ik me nog, ik vergat tante Jet. Ik was niet trouw aan haar. Natuurlijk was het avontuur van een oude boerderij kopen, verhuizen, verbouwen, pubers opvoeden, zelf studeren naast het werk, een andere baan krijgen, nu voor hele dagen, een avontuur. Maar de mensen die ik achterliet, vergat ik. Dat hoorde allemaal bij het oude leven, nu begon een nieuwe tijd. Het was geen opzet, maar het kwam er niet van om naar haar toe te gaan. Pas jaren later, toen ze oud was, heb ik tante Jet weer opgezocht, en daarna ging ik onregelmatig bij haar op bezoek. We waren echter helemaal uit elkaar gegroeid en ik wist bijna niets te zeggen. 

omhoog         volgende