Naar overzicht Bergweg

 

 

Bergweg 10 - Tante Anna en onweer

Jachmans tante Anna is al oud, een jaar of tachtig, maar ze woont nog steeds op zichzelf, doet haar huishoudinkje met zo nu en dan wat hulp van haar 10 jaar jongere zus die ook in het dorp woont en met bijspringen van Jachman als er geklust moet worden.

 Ze is nergens bang voor, behalve voor onweer en de hel. Er dreigt onweer als Jachman op een avond naar haar toegaat om een schilderijtje op te hangen. Ze weet dat hij komt, maar durft bijna de deur niet open te doen. In de kamer brandt op het dressoir een kaarsje. Biddend gaat ze er weer voor zitten. Dat ze toch maar gespaard mag blijven!

Jachman maakt het klusje af, vraagt of hij zal blijven, maar dat hoeft niet. Het is al laat, het begint behoorlijk te onweren en ze heeft liever dat hij naar mij, naar het Jachthuis gaat.
Thuis vertelt hij van tante Anna, die voor de kaars zittend het onheil afwendt. Ik begin te lachen: denkt ze heus dat dat helpt, een beetje voor een kaars gaan zitten bidden? Hahaha, die tante Anna!!! Ik heb het nog niet gezegd of er is een enorme flits, een klap, en we zitten in het pikkedonker. Het lachen is me gelijk vergaan.

Gelukkig valt de schade mee, de bliksem is niet op het huis, maar op de bovenleiding geslagen en heeft langs die leiding de meterkast vernield. Nooit lach ik meer om iemand die devoot een kaars opsteekt. God straft onmiddellijk!
 

                   volgende