archief   december '16    home                                                                               leidjeberg@xs4all.nl

logs januari  2017

 
 

 

 

16 januari
 

13 januari
Vrijdag de dertiende. Ik ben nauwelijks bijgelovig maar vandaag groeide dat bijgeloof behoorlijk. Ik kon m'n bijna dagelijkse stukje niet uploaden. Dat had ik zo'n anderhalf jaar geleden ook al eens en toen zei de provider dat mijn programma al jááren niet meer werkte op hun server. Ze hadden mij omdat ik al van 2006 bij hen was gematst en me 'achter' een andere site gehangen en zodoende kon ik met een omweggetje toch uploaden.
Nu was die aardige helper er kennelijk niet en de juffrouw zei dat ik een apart FTP-programma moest gebruiken, ze stuurde me de gegevens. Ik had echt de p. in, wou die hele website opgeven. Voor alle zekerheid probeerde ik 't uploaden nog maar eens, zonder resultaat.  

Wat schetst mijn verbazing als ik het tegen beter weten in na het eten nog eens probeer: hij doe het gewoon!
Vrijdag de dertiende is een plaagdag.  

12 januari
Mijn slimme vriendin, die altijd zo adrem was, die veel beter kon leren dan ik, die met supercijfers eindexamen HBS-B deed, die vriendin wordt nu wel heel erg 'vergeetachtig'. Ze belt om te vragen of ik op haar verjaardag kom, want behalve haar in de buurtwonende broer komt er niemand. Natuurlijk ga ik er heen. We zullen vooral over vroeger praten.
Het gaat behoorlijk goed. Met negen mensen, allemaal achterhoekers,blijft het gesprek wel op gang.
Haar man die me haalde en bracht, zorgde voor drank en hapjes. Hij doet ook de huishouding!

11 januari

Carla stuurde vanuit Duitsland een paar foto's van de griezelig lange rijpafzetting, 3 cm!
Gisteren maakte ze van de natte sneeuw op de stoep een paar poppen. Heerlijk dat ze dat doet, 't is best een zwaar karwei. 

Jo kwam gistermiddag theedrinken. Voordat ze zat, hadden we al heel wat gelachen om onszelf, oudjes hé? Het begon al een uur daarvoor. Ik belde haar. Ze moest maar niet achterom door de wei komen, want dat pad was spekglad door vastgereden modder. Met Pasen viel ik daar. Ja dat wist ze. We zijn al 46 jaar buren!
De aankomst later bij de keukenkant was ook lachen. Ik stond haar bij de deur op te wachten, leunend op mijn rollator. Zij kwam moeilijk manoeuvrerend met haar rollator door de terrasdeur, ik wou de keukendeur verder open doen voor haar, maar moest daarvoor achteruit om ruimte te maken. Zij had moeite met de drempel, zij duwde haar Mercedes zoals ze die noemt vooruit, ik ben gewend te trekken, ik wou helpen, ze redde het zelf, en daar stonden we, onze r's met de voorkant tegen elkaar.
Voordat haar jas op de kapstok hing en we in de kamer zaten, hadden we al 'n paar keer ''t is toch wat'  en  'ie mot 'r maor met hèndoon' gezegd.
Ja, je ergeren heeft ook absoluut geen zin. Willen we niet. Zijn dankbaar dat we een rollator hébben en niet zittend over de grond hoeven te schuiven of met een stoel door het huis hoeven te hobbelen. 

10 januari
Met een oude kennis van een mailgroep waar ik al eeuwen lid van ben maar er nooit meer in meedoe, heb ik nog wel contact. Een paar keer per jaar wisselen we mails uit over de stand van zaken, merken weer dat we elkaar mogen, jammer dat we niet bij elkaar in de buurt wonen, de gezondheid, onze 'vriendschap' komen aan de orde en dat is het weer voor een paar maanden. Ik weet wel zijn adres, dicht bij zee, hij wist niet mijn adres, kijkt  nooit op de website, want houdt niet van dat geklets om het geklets.
Ik stuurde hem een kerstkaart, hij mij gelijktijdig ook! Hè?? Wist hij wél waar ik woonde?
Blijkt dat hij een kaart geschreven had met adres Winterswijk, Het huis bij de kabbelende beek!!
Zijn kinderen zagen dat en speurden op Internet naar mijn echte adres. Zodoende kreeg ik keurig die normaal geadresseerde kaart. 
Maar hij wilde dat zakelijke niet, mailde hij, dus gooide hij het briefje met m'n adres later weg. Voor hem blijft m'n adres 'bij de kabbelende beek'. Ouwe romanticus!

9 januari
Vorige maand maakte Yvonne hier foto's en dit vind ik één van de leukste. Even knuffelen met Isa.

Ze is een ontzettend lieve hond. Ik verbeeld me dat ze mij ook aardig vindt, maar verdenk haar er toch van dat ze denkt: weet je helemaal niet meer dat ik vroeger altijd een lekkere staaf kreeg als ik bij je kwam?
Ik mag haar geen snoep meer geven van haar baasje. Ook niet stiekem. Vinden we allebei wel jammer! Het hoorde bij de begroeting: hoi, naar de keuken!

8 januari
De laatste dag van Claire Morgan in het Noord-Brabants Museum 's-Hertogenbosch. Dochter was er heen en vertelde er enthousiast over.
Voorbeeld van een installatie: aan heel dunne nylondraaden geregen pluisjes van paardebloemen die als een kubus van een meter vrij in de ruimte hangen, niet één, maar drie. Een vierde kubus bestaat uit dode insecten aan ook van die draden. Gezien vanuit een bepaalde hoek zie je als in een film een uil op de insecten af vliegen dwars door de pluisjes heen. 

7 januari
Om negen uur deed de mevrouw van de beveiliging de deuren van de gangen 3 en 8 open. Goed dat we het keukentrapje hadden meegenomen en het eigen karretje voor de schilderijen, want de kunstcommissie die zou komen adviseren, de hulp bij het ophangen, het karretje voor het vervoer, niets en niemand was er te bekennen.
Overal liepen mensen in de hoofdgang om net als wij hun producten van huisvlijt in één van de gangen op te hangen.
Het weer was er ook niet naar, de sneeuw was al wel een beetje ingereden, maar het begon onderweg te ijzelen. Geen weer om uit je bed te komen voor 'liefdewerk oud papier'. 
Om half twaalf hingen de 31 schilderijen. De titelkaartjes moeten er nog bij, maar we waren moe en verlieten het pand. De gangen werden gelijk weer afgesloten. Je kunt alleen op werkdagen overdag komen kijken. Parkeren kost ongeacht de tijdsduur 1 euro.

6 januari
Gelukkig hoefde ik de randjes van schilderijen zonder lijst niet te schilderen. Was onzin.
'k Heb mijn tijd beter besteed en 30 werken en werkjes uitgezocht, ze op een lijst gezet en ze alvast bij de achterdeur neergezet. Kunnen ze zó met een zeil erover in de aanhanger. Toch wel een beetje spannend!
Nu vallen me die 2 verschillende betekenissen van 'lijst' pas op.


De doktersvrouw is het gelukkig met me eens dat het verwijderen van de hechtingen uit m'n heup beter maandag dan vandaag kan. Ze is zelf vakvrouw en ik kan heel goed met haar overweg. 

5 januari
Van de dochter van m'n oude Grolse buurvrouw kreeg ik een geborduurde kerstkaart. Daar moest ik wel telefonisch op reageren. Ze  had lang verhuisplannen, dus toen ik onlangs langs haar oude adres in het centrum van Groenlo kwam en zag dat het leeg stond, dacht ik dat ze verhuisd was. Nee, ze woont er wel, sterker nog, ze mag er tot haar dood blijven wonen. Ze heeft het verkocht en teruggehuurd, de nieuwe eigenaar heeft er geen haast mee het te verkopen, zijzelf is een eindje in de tachtig en had voor de verandering alle gordijnen weggedaan. Ze woont op de eerste etage, heeft geen inkijk, vandaar mijn verkeerde conclusie. 

Volgens de Gelderlander die met een jaarhoroscoop kwam, 'ga ik in het nieuwe jaar verder dan mijn neus lang is! Dat komt omdat ik een nieuwe, diepere laag in mijn leven wil aanbrengen. Omdat ik even helemaal uit mijn dagelijkse gewone werkelijkheid wil, ga ik op reis. Ik wil mezelf op een andere manier leren kennen. Geen gouden stranden en cocktails in hangmatten, maar wel backpacken door mooie en ongerepte natuur.'
Ja, zo wil ik mezelf wel leren kennen. Geen krukken meer. Echt een diepere laag!

4 januari
Afscheid genomen van de dames van Buurtzorg. Jammer is het missen van de soms persoonlijke gesprekken, heerlijk is het weer goeddeels zelfstandig zijn. Ik kan wel altijd weer op ze terugvallen als het hier even tegen zit.
Lopen met 1 been en een teenpunt gaat onhandig. Gebruik nu rollator ipv krukken. Duw me recht ervoor staand flink met mijn handen op en kan dan in een behoorlijk tempo lopen én wat meenemen. Zal de tip aan Lutz doorgeven.

Ben bezig om alle schilderijen die zaterdag naar het SKB gaan, en die geen lijst hebben, in ieder geval van keurige doekranden te voorzien. Sommige hebben titels, bij andere wil ik nog iets verduidelijken, bijv. Bretagne, Drika, Col du Chioula. Het moet wel netjes natuurlijk, niet op z'n Leidjes.

3 januari
 

Tweelingen. In juni kreeg ik ze van Jo met de Groene Vingers. Allebei bloeiden ze buiten uitbundig. Toen ik ze binnenhaalde in de herfst bloeide de ene nog prachtig, maar de andere had niet één bloem meer.
Aan Jo advies gevraagd. Beetje water alle twee, 1x in de maand. Vergeet ze gewoon.
Links gaat nu nog gewoon door met bloeien, rechts ( die even hoog was) verdroogde op een paar onderste blaadjes na. Het bovenstuk haalde ik weg. Ben benieuwd welke in mei het mooist is. 

2 januari
 
Gisteravond. Als de auto weg is, zie je duidelijk dat er sneeuw ligt en dat het geen bevroren grond is. Een kwartier later is ook die plek helemaal wit en sneeuwt het dunnetjes.
Nu is het wel wit, maar lekt er water van het dak. De pracht is van korte duur. 

Herinnering: Eén van de eerste keren van mijn leven naar de bioscoop. Tien, elf jaar? Ik was jarig en mocht met 3 meisjes naar Bambi. Ik maakte er een gedichtje over.
Het staat als '1947' bij Alle gedichten.

Vandaag in de krant een paginagroot stuk over de tekenaar van Bambi. TYRUS WONG.  Een immigrant van Chinese afkomst die in Amerika een toekomst vond. Hij werd 106 jaar en overleed vorige week. Zijn naam staat ver naar beneden op de aftiteling van de film.
van internet

1 januari
Een nieuw begin. Goede voornemens: Minder snoepen. Beter uitkijken waar ik loop. Kranten snel opruimen.
De belangrijkere dingen ga ik je echt niet te vertellen!

Veel prachtig vuurwerk vannacht. Onze bijdrage was bescheiden, 4½ vuurpijl. Eén schoot laag weg over het weiland, stokje gebroken. Symbool voor de goede voornemens die ook niet allemaal stralen, maar halverwege afknappen? 

Gekeken naar Claudia de Breij. Wat goed was haar show! Hoe ze het nieuws logisch en
heen en weer flitsend door het jaar verbond met haar mening erover, heel heel knap!

Ik wens je een bijzonder goed 2017