logarchief    terug    verder                                   boven

 natuurlog 2      1-13 augustus  2006                     
 

13 augustus. Om half elf was het warm genoeg geworden om te gaan fietsen, 16º. Rondje Miste, Woold, Kotten, langs het vliegveld in Ratum, en via Henxel weer naar huis. Prachtig weer, het werd nog 22º.
Bijna niemand weet nog dat er in Ratum een vliegveld geweest is. Er is ook absoluut niets meer te zien dan een vlak stuk grasland zonder koeien. Steriel bijna.

Het 'vliegveld' van Winterswijk in Ratum.

Toen ik in 1951 mijn man leerde kennen, was hij bij de Luchtstrijdkrachten gelegerd in kamp Vosseveld in Winterswijk. Het was zijn taak om vroegtijdig vijandelijke vliegtuigen (de Russen) op te sporen door middel van een radarpost, die op een klein vliegveldje stond nog van 'voor de oorlog'. Eind jaren '50 is die post opgeheven. Was het ooit een zweefvliegveld? In 1945 of '46 was er een demonstratie met een Dakota, Austers en een paar Piper Cubs, een keer landen en opstijgen, dat ging nog net daar.

vliegveld

Toen ik klein was, ging ik bij mijn moeder achterop de fiets mee naar het vliegveld, al zei me dat woord absoluut niets, want een vliegtuig heb ik daar nooit gezien. We gingen ook niet naar het vliegveld zelf, maar naar een stuk woeste hei met diepe zandkuilen dat ertegenover lag. Het eerste hagedisje dat ik zag, liep in zo'n zandkuil. (foto) Het zand was altijd lekker warm en je kon er heerlijk spelen.

11 augustus.  De worstepinnekes (sleedoorns) zitten vol blauwe minipruimpjes. Ze zijn zo zuur dat zelfs de merels ze niet lusten. Het moet eerst hard en lang gevroren hebben voor ze voor vogels eetbaar zijn.

                  De pruimpjes van de sleedoorn

10 augustus 20.30u. Het zijn wel bijzondere luchten 's avonds. We kijken naar een volgende dreigende regenbui en ineens verschijnt daar in seconden een stuk regenboog.
Een cadeautje. Op sokken naar buiten rennen over het natte gras om een foto te maken. Net op tijd nog.

                      Ministukje regenboog in het zuidoosten

8 augustus.  Een heel duidelijke wolk met de naam aambeeld was vanavond te zien in het noordwesten. De cumuluswolk groeide hoog uit tot aan de stratosfeer en verbreedde zich toen tot de karakteristieke aambeeldvorm.
aambeeldwolk

Zondag 6 augustus fietsen we naar Erve Kots in Lievelde, via de Dollemansweg en de Maneschijnweg langs het veen. Buiten op het terras is het heerlijk rustig, totdat de koffie met iets erbij gebracht wordt. Aanvallen! Wespen bij tientallen. Het meisje dat bedient zegt, dat we beter binnen onze pannekoeken kunnen opeten. Doen we. Binnen is het druk, we weten nu waarom het buiten zo rustig was. Terras bij Erve Kots Lievelde
Aan de muur hangen kleine gedichtjes in het Achterhoeks van Derk Jan ten Hoopen. Twee spreken me enorm aan. -Als je thuis blijft, wil je eigenlijk weg, als je maar wist waarheen. Als je weggaat, weet je niet waar je thuis is. - Dit is de strekking, de tekst moet ik nog  opzoeken.                              

Reirinckpad in buurtschap Zwolle bij Groenlo

Op de terugweg komen we door het Reirinckpad in Zwolle. Toen we in Groenlo woonden  kwamen we hier vaak. Het pad loopt achterlangs de honderden jaren oude boerderij Reirinck.

 

Gezicht op de Jacobskerk en de Scholtenbrug5 augustus  Een rondje door het dorp gefietst. Deze foto is genomen vanaf de oude begraafplaats op de Singelweg/Vredensestraat. Dit plekje is een paar jaar geleden helemaal opgeknapt. De zerken zijn schoongemaakt en waar nodig weer rechtgelegd en het gras wordt gemaaid. Op deze drukke marktdag is het hier heel stil om 4 uur 's middags.

De wei waar je opkijkt wordt Scholtenbrug genoemd; de Whemerbeek loopt er doorheen.

Volgende week is deze wei een stad, Winkiestad, een vakantieproject waarbij kinderen van houten pallets een stad bouwen, die de laatste dag onder toezicht van de brandweer in brand gestoken wordt. Feest.
 

                                                              plataan na de regen                      


  
4 augustus  Na de zware buien klaarde het weer op tegen zonsondergang. De lichte hemel laat de natte stam van de plataan bij de brug glanzen als oud zilver.

                                                                      

 

 

 

Ree achter in de wei, van grote afstand op een heiige avond, na de regens.
 

walnoten

 

4 augustus

 

De takken van de walnotenboom  buigen door tot op de grond, zoveel noten zitten eraan. Overvloedig, net als aan de appel, de peer, de bessen, de hazelnoot en de lijsterbes. De notenboom stoot zelf al veel vruchten af, het zijn er te veel om goed uit te groeien.

konijnenhol onder de eik3 aug.  Onder de grote eik is zich een konijnenfamilie aan het installeren. Ze zien er uit als hazen. Met mijn buurvrouw had ik het over het rare konijn/haas uiterlijk. Had zij wel eens gehoord van kruisingen?

Ze begon te lachen: Jan heeft zgn Haaskonijnen, het zijn konijnen met een donkerbruine vacht, grote ogen, lange oren, maar het zijn echte konijnen. Laatst is er één ontsnapt. We zien hem wel eens hier in de wei. Leuk dat hij nu een gezinnetje heeft!

 konijnen hebben een mooi uitzicht                                                                                

 

 

Dit is het aardige uitzicht dat de familie heeft. Vanachter de op de grond hangende takken van hun eik kunnen ze nog net het huis van die wezens zien die hun hol boven op de grond zetten.

2 aug. buienlucht
 

Schoppendag. De voor vandaag voorspelde  buien, die nogal hevig kunnen uitvallen, doen ons besluiten er een schoppendag*van te maken. Gisteren zijn we ook al flink bezig geweest, er ging al een auto vol oude spullen naar de kringloop.

De wei ziet er van een afstand weer groen uit, maar als je er van dichtbij naar kijkt, is het vooral kruid, en geen gras.                                                                                    

*schoppendag is binnen werken (een schoppe is een boerenschuur)

na het onweer
      de schommelbank is na het onweer een schommelbad

Stemerdinkweg

1 aug.

Even uitrusten op een bankje. Dit staat bij het anemonenbosje, dat alleen maar zo heet in maart/april en nu gewoon Stemerdinkbosje heet. Deze treurwilg is in een paar jaar tijd, (8 jaar?) uitgegroeid van een minispriet met steunpaal tot een prachtige schaduwboom. Als je daar zit lijkt het net een serre, of een waterval waar je droog onder zit.

        beneden
omhoog