overzicht              verder           

 natuurlog 1   1-7 januari   2007

 


Zondag 7 januari. Na de hevige regens van gisteren en vannacht staat het water in de beken hoog en is het retentiebekken nu echt een meer(tje). Het water staat boven de doorstroomopening van de stuw. Op de foto stroomt de Ratumse beek naar rechts, gaat dan met een bocht naar links tussen de bomen door en komt achter de bomen bij ons huis in de Willinkbeek.

water in het bekken      bij de stuw

6 januari. We zien weer groepen kraanvogels. Hoe kan dat??? Waar komen die vandaan? Om kwart voor elf een V van 10 vogels en om kwart over drie twee V's, samen zo'n 50 vogels. Geen vergissing mogelijk. Het hoge roepen van de jonge vogels was onmiskenbaar van kraanvogels. Ook de route recht over de beek richting westkant dorp was dezelfde als van de eerdere groepen. Ze vlogen laag. Blijven ze hier of zijn ze op weg naar het Lac du Der in de Morvan?

4 januari. 2007 begint al te wennen. 's Avonds is het al meer dan tien minuten langer licht! Tussen de buien door heeft Jachman zich bezig gehouden met het afgraven van een enorme molshoop, waarin een nest heeft gezeten. Zeven kruiwagens vol zand kon hij wegscheppen voor hij bij het nest was. Het zand van de hoop was zwaar van de regen, maar binnenin was een plek zo groot als een emmer volkomen droog, en opgevuld met dorre bladeren, papiersnippers, stukjes plastic en droog gras. De afwatering moet perfect geregeld zijn. Het nest was verlaten. Hoewel het dicht bij huis lag en we er verschillende keren daags voorbij gelopen moeten zijn, merkten we het niet op, zo goed lag het diep verstopt tussen de struiken. 

2 januari. De klimroos Pauls Hymalayan Musk Rambler bloeit. Hij heeft drie trossen met een beetje bruin aangevroren bloemen, en dan nu weer deze ene bloem met 2 knoppen. Of ze open zullen gaan?  

januariroos

 1 januari 2007. We wandelen minstens 5x in de week 's morgens al vroeg. Ik kan bijna niet geloven dat we het al 5 jaar doen, maar het stond keurig in de agenda genoteerd: -We wandelen in straf tempo in 52 minuten rond het Hilgelo. Voor ons beter en leuker dan de spring- en hopsochtendgymnastiek voor de tv -
Eerlijkheidshalve moet ik er nu bij zeggen dat dat pas op 21 januari 2002 staat, maar ik vind 1 januari een betere dag voor goede voornemens. Ik begin dus direct al goed, met sjoemelen. 

meerkoeten

Tientallen meerkoeten overnachtten vannacht in de wei achter het Hilgelo. Een grote zwarte vlek. Ze zijn schuw. Als we nog zeker op 50 meter afstand zijn, rennen ze allemaal tegelijk naar het water. Ze zitten vaak 's nachts op het strand aan de overkant, maar dat was gisteren het terrein van het grote carbidbusknallen. En daar houden meerkoeten niet van.

volle maan
  

 

 

Op de terugweg van een feestelijke bijeenkomst zagen we de bijna volle maan boven de verlichte watertoren van Winterswijk.