overzicht    terug    verder

  natuurlog 3  20-31 januari 2007

 


31 januari. Ik praat vaak over 'onze beek'. Deze foto is van de beek die langs de wei stroomt, de Willinkbeek. Stroomafwaarts van het punt waar naast ons huis de Ratumse Beek in de Willinkbeek komt, gaan ze samen verder als Ratumse Beek. Toch is het een beetje 'onze' beek, want de grens met de buren loopt in de lengte door de beek. Aan weerszijden zijn door het kadaster blauwe paaltjes in de grond geslagen en ook al zou de beek een andere bedding krijgen, dan blijft de grens precies midden tussen die paaltjes lopen. Bij de achterburen is er in de loop van jaren zo'n slinger in de beek ontstaan, dat ze een puntje grond aan de overkant van de beek hebben.
Willinkbeek

30 januari. Hoe lang duurt kort? Volgens de Gelderlander van vandaag is 'korte tijd' de tijd waarin een sperwer 400 mussen verschalkt. Maar dat was weer in Amsterdam natuurlijk. Sukkels. Hier in Huppel kan een sperwer in korte tijd wel 800 mussen aan!

29 januari. Een werkploeg met een heftruck op rupsbandenen en ander groot materieel begint van de boskant af een stuk of wat bomen op te ruimen, die van deze kant af dwars over de beek  gevallen zijn, maar die in de bomen van het bos zijn blijven hangen.
Druk gezaag zover als ze van hun kant kunnen komen. Dan proberen ze met de grijper de bomen uit de grond te trekken. Dat lukt niet van zo'n afstand. Het bos wordt wel beschadigd door al dat heen en weer rijden, maar resultaat, ho maar.   Morgen zullen ze wel verder gaan en van de weikant af beginnen. Risico: de bomen vallen in de beek.

Zondag 28 januari. Wakker geworden van de schreeuwende bosuil. Net of er een haan naast je bed staat te kraaien. We staan maar op, zijn we lekker vroeg vandaag. Er is regen voorspeld en misschien kunnen we nog net een eind lopen nu het droog lijkt. Gure wind recht van voren bij het Hilgelo. Jachman mijmert hardop over de vreemde Nederlandse taal. Je hebt kleine meerkoetjes en kleine zeekoetjes. Alleen maar de plaats waar ze verblijven is verschillend, zo lijkt wel.

27 januari. Natte sneeuw, gladde straten, opvriezen. Het grote zagen en kappen is begonnen. Vorige week zaterdag werd kennelijk de ergste stormschade gerepareerd, deze zaterdag hoor je overal de motorzagen en takkenversnipperaars in de houtwallen. Er sneuvelt ook wel eens een boom die nog gezond is maar in de weg staat. Dat kan nu ongestraft zonder vergunning. Het hout is ook zeer gewild voor eigen haard of verkoop. Ik hoorde van een brandweerploeg die opmerkelijk snel ter plaatse was om op particulier terrein de toegangsweg vrij te maken en die de volgende dag terugkwam met het aanbod om tegen een zacht prijsje de rest van het hout 'op te ruimen'. De schoorsteen moet wel roken!

26 januari. Akkoord, er lígt een beetje sneeuw, maar het is niet meer dan de poedersuiker op de kerststoll van bakker Heijervrouw. We liepen net in de ijzigkoude wind onze ronde langs Hilgelo en door 't Bönnink. Lekkende neuzen. Het vriest nog 1.5 graad om 10 uur. De rododendron, zonder h zegt de spellingcontrole, ziet er behalve de poedersuiker net zo uit als in juli. Kruip in elkaar, rol je op, dan verdamp je minder.

rododendron in de kou

24 januari.  Het was gisteren perfect weer voor het afzagen van de geknakte takken die al meer dan een jaar in de eik naar beneden hingen, want het was aan de grond windstil. Nu ze zelfs bij de zware storm niet afgebroken zijn, gaat Jachman ze te lijf. De hoogste ladder is maar net lang genoeg. Van hoogtevrees heeft hij geen last, als piloot zat hij hoger, en hij kreeg het voor elkaar.

eik wordt gefatsoeneerd 
 Vannacht -5,5ºC . Vanmorgen zon, mist, waterig zonnetje, meer mist. Buiten bloeit en groeit niet veel op het ogenblik. Zelfs de rododendron gaat in winterslaap. Alleen de eenden zijn zeer actief, 2 paartjes hebben al een broedplek uitgezocht afgelopen week en vinden dat iedereen dat om 6 uur 's morgens moet weten. Elke dag.

23 januari. Het lijkt verdorie wel winter! Het vriest nu om half 10 nog 6 graden. Het Hilgelo heeft al een dun ijslaagje. Maar van de windvoorspelling snap ik absoluut niets. Het KNMI meldt voor vandaag noordenwind, maar hoe gaan op dit moment, 9.45 uur, de vliegtuigstrepen? Naar het noordoosten!

ijs op het Hilgelo

De  nog net niet helemaal verzopen bakken met tuinkruiden heb ik gisteravond uit voorzorg in de schuur gezet.
Hennie zal het wel koud gehad hebben vannacht. Vandaag scharrelt ze al 8 weken door de wei en de border. Inmiddels herkent ze gierststrengen die in een den en aan een voederhuisje groeien. Ook rotte appels onder een eik vindt ze al normaal. Ja, ze redt het wel....dat heeft ze zelf aan ons gekakeld.
kip Hennie


 

22 januari. De ontstopping van het riool is gelukt. Ik hoefde alleen het gereedschap dat Jachman gebruikte schoon te maken en vuile kleren te wassen. Mijn dank is groot.
Na alle stank en vuiligheid in huis hebben we behoefte aan frisse lucht, Hilgelolucht.

Zo'n beeld als dit vind ik geestig, een geintje van de natuur. Wolken-V en eend-V.

beeldrijm

 

Zondag 21 januari. Storm en regen. Vanonder de door Jachman galant opgehouden paraplu toch een foto gemaakt in het Bönnink. Grote stukken van het bos staan onder water. Nog net niet zo hoog als 4 jaar geleden. Ik kan niet meer op de plek staan vanwaar Jachman de foto van het bruggetje maakte in juli (zie Bergbeek 3).  Het water staat nog een handbreed onder het brugdek.

 beekbos of bosbeek?

Om 11 uur is het droog. Jachman spit. Op het randje! Maar daar balanceert hij wel vaker. En graag, volgens mij.
Jachman spit op het randje

20 januari. Jachman gaat verder met opruimen van dood hout, al wordt er alweer een nieuwe storm voorspeld. Verder houden we ons bezig met het bewonderen van de beek omdat die lange tijd niet zo hoog heeft gestaan.
Het is precies drie jaar geleden dat de afvoer naar de nieuwe rioleringsput verstopt zat. Daarvoor was het precies drie jaar geleden dat we die put kregen. Het buitengebied mocht niet meer lozen op septictanks of zinkputten. Wij hadden dertig jaar een perfect werkende tank en het water dat daaruit de beek instroomde was praktisch schoon. Dat moet wel want het afbraaksysteem werkte perfect. In al die tijd is hij maar 1x leeggepompt, al na twee jaar. We voelden ons niet schuldig, omdat we geen papier loosden en we weinig wasmiddel gebruikten.
Morgen gaat Jachman een mooi gat graven om bij de ontstoppingsplek te komen en dan mag ik de witte vette prut eruit scheppen, de vorige keer een emmer vol. Het is gelukkig alleen aankoeksel van de wasmachine, de vaatwasser en de douche. De wc's hebben een andere ingang naar de put.  Ik moet wel toegeven dat het beekwater schoner is geworden, nu stroomopwaarts ook niet meer geloosd wordt door campings en boeren. Illegaal lozen in Duitsland gebeurt nog wel, met vissterfte tot gevolg bij ons.