overzicht    terug    verder

  natuurlog 5   6-17 februari 2007

 

 

17 februari. Prachtdag. De droogmolen weer in gebruik genomen, dat is het zekerste teken van mijn lentekriebels. Anderen hebben weer een ander soort kriebels, zo hard mogelijk met je motor over de bochtige smalle weggetjes scheuren. 60 km per uur hier? 120, dat is pas spannend.

16februari. Ik sta nog in de schaduw van de bosrand, maar aan de overkant van het Hilgelo schijnt de zon al op bomen en riet. Het is stil, maar twee zwanen komen aanvliegen en al van grote afstand is het karakteristieke vlieggeluid dat hun vleugels maken te horen. Het gras is bevroren, geeft net een winters tintje. koud Hilgelo

Het is stil en toch ook weer niet. Ik hoor even geen trein, auto of vliegtuig, maar de natuur is wel goed wakker: de vogels hebben de lente in het hoofd - en in hun lijf! Boven alles uit is het bijna menselijk fluiten van de boomklever te horen. Boomklever? meervoud, er zijn er al meer in lentestemming, al heb ik nog geen mannetje met bloedrode zijkanten gezien. Ze komen graag bij de vetbollen en de pinda's en zijn dan goed te observeren.

De konijnen hebben de tulpen ontdekt onder de eik, leuk joh, je kunt ze zo mooi recht afbijten, net of ze bij de kapper zijn geweest! Nou mag jij!
afgevreten ggggrrrrrrrr!

15 februari. Probeergangen gekrabd, bozzeri'je, konijnenwerk. Een meter verder zijn van sneeuwklokjes knoppen afgetrokken.

hier werd hard gewerkt     konijnenvraat

De witte puntjes op de grond zijn die afgebeten knoppen. Sommige met steeltje eraan. Konijnen? vogels?

14 februari. De laatste dagen weinig beleefd buiten, maar net zag ik de tweede eekhoorn met een kluwen nestmateriaal uit de border komen, de wei oversteken, over het dak van de schoppe naar de acacia bij de beek rennen, de beek oversteken en door de bomen het bos in gaan. We hebben ooit een struik aangepoot met mini rose bloempjes. Hij staat inmiddels overgroeid door een hazelaar, een budleia en ander wild groeiend spul. 's Zomers zie je hem nauwelijks, maar nu wel. De lichte plekken waar repen bast van de takken afgescheurd zijn,  vallen nogal op. Het is tamelijk donker weer, maar nu ga ik toch een foto maken, even geduld, ben zo terug.
Zo, daar ben ik weer.  Wel gelijk gezien dat de konijnen aan het b˛zzen zijn geweest. Ken je dat woord? Het is Saksisch en betekent: overal even wroeten, even wat plat stampen en lekker vernielen en dan doei! Weg wezen.

repen bast gebruikt als nestmateriaal eekhoorn?

11 februari. Het begon tijdens ons ommetje zacht en druilerig te regenen, alles leek grijs en bruin. Ik wil kleur zien, rood, geel, oranje! Als het niet buiten kan, dan maar binnen. We eten 2x in de week vis en van deze schoonheden maakte ik op net zo'n grauwe dag in januari een foto. Au, wat vloekt dat oranje bij het engelsrood van de pagina. Even een blauwe overgang maken.

rode poon mmmmmm

10 februari. Hoera, de enige vrij loslopende kip van Nederland heeft een ei gelegd. Luid getok en gekakel vanonder de jasmijn. Dat was gistermorgen en nu net om 8 uur schoot ze  weer onder de struik. Het is er zo'n dichte warboel van lage takken, dat we plat op de buik eronder zouden moeten kruipen om te kijken of het een bruin of een wit ei geworden is. Lamaar.  8 uur? Precies om 8 uur komt de zon op. Zou daar verband tussen zitten? Als ik een ei leg, komt de zon op?

9 februari.  Op de lattenbank achter het huis was een vetbol blijven liggen en een pimpelmees had dat meteen in de gaten en zat er bovenop te smullen. Niet lang, een koolmees vond dat ook wel een mooi stevig eetplekje en verjoeg de pimpelmees. Die was meteen weer terug en dook op de koolmees. Dat ging een peer keer zo door, tot de pimpelmees iets anders bedacht: hij verdween onder de bank en kon lekker via de spleet bij de bol komen. Zolang hij daar bleef werd hij door de koolmees gedoogd of was het net andersom? 

8 februari. Koud!!!   Het is bijna -4gr, met mist en n.o. wind. De kikkerpoel in de boswei houdt het ook voor gezien, niets beweegt onder het ijslaagje. 'Ha, eindelijk wintertje', zegt de enige tegenkomer.

               kikkerpoel      sneeuwberg?

Om 12 uur begint het te sneeuwen en nu om 4 uur sneeuwt het nog met motregen erdoor. Er is 7 cm sneeuw gevallen op de tuinbank. Om zo in te bijten.