logarchief    terug    verder

 natuurlogboek 3     19-31 augustus  2006                        
 

kleine heksenkring

31 augustus. Nu ik 'oog' begin te krijgen voor die snel wisselende vorm van paddestoelen ze ik ook meer verschillende soorten. Mijn oude paddestoelenboek is jaren geleden op school blijven liggen, maar nu wil ik er toch weer een kopen, n die ik in de jaszak kan steken.

Deze paddestoeltjes lijken op ouderwetse witte benen boordeknoopjes. Ze zijn maar een halve centimeter in doorsnee en ze groeien langs de rand van een boomstronk.

paddestoel

Deze laat tegelijk zijn boven- en onderkant zien, beetje cowboyhoed, de rand is kennelijk half omhooggedrukt, net of hij een klap gekregen heeft van die ernaast en daarna zo is doorgegroeid. Ze staan vlak naast de plek van de fluwelen paddestoelen en lijken er erg op, alleen is van deze de hoed glad en de steel minder fel oranje.

                                                                                                                            in 't Bnnink

 

verlopen plooirokje29 augustus. De 'glazen' paddestoelen van 24 en 25 aug. ( zie onder) hebben een naam gekregen. Gerrit Jansen van De Gelderlander wist eigenlijk na n foto al wat het was, en na 5 foto's met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid: coprinus plicatilis, de gevoorde inktzwam, het plooirokje. Natuurlijk! een inktzwam. Ja hoor, ze lijken echt op inkt! Ik noem haar stiekem glaspaddestoel, dat klinkt veel mooier.  Op de naam gegoogled, maar de afbeeldingen van het plooirokje op internet tonen ouderwetse rokjes, ze hangen en het zijn niet van die mooi wijduitstaande, ja zelfs iets ondeugend opwippende rokjes zoals ik ze zag en fotografeerde. Gerrit, ik denk dat het dametjes van lichte zeden zijn. En daar loopt het niet best mee af....kijk maar...

Ze komen wl in de krant!

wat is dit?

 

 

 

 

27 augustus. Op weg naar de glazen paddestoelen zag ik een paar andere prachtexemplaren. Wat is dit? Een aparte schimmel (zwam, paddestoel) op een andere?

Geflitst

sprookje

 

 

en deze lijkt ook net uit een sprookjesboek geplukt. De hoed lijkt puur fluweel en de steel heeft echt deze dieporanje kleur.

(zonder flits)

Waarom zou ik in een kerk gaan zitten

 

25 augustus. Vanmorgen weer foto's gemaakt van de paddestoelen. De grote waren zwart geworden, aan de voet kwamen kleine op en n grote zag er nu z uit.

net glas

 

 

 

glaspaddestoel

                               
Zondag ga ik weer kijken. Zoiets vind ik spannend.
 

echt?
24 augustus zagen we op het gras bij het Hilgelo een kleine plek met deze 'glazen' paddestoelen. Sprookjesachtig mooi in het lage ochtendzonlicht. Is dit de volwassen paddestoel, of een al afgetakelde, - om het oneerbiedig te zeggen. Kan iemand me vertellen hoe hij heet, of hij zeldzaam is, of nog andere bijzonderheden misschien. Ik ben er erg benieuwd naar. Ik heb dit nog nooit gezien. 

 


21 aug. Om kwart voor negen in de schemering komt kalm de reegeit met 2 kalfjes door de beek naar de wei om te grazen. De jonkies zijn niet meer piepjong, want ze grazen al mee. Te donker voor foto's. Door de regens van de laatste week is de totaal verbrande wei weer uitgelopen en ziet er sappig groen uit. De natuur herstelt zich snel. De mais aan de overkant begon ook weer te groeien en ziet er nu al weer veel groener uit dan eind juli.

19 aug. Vanmorgen vroeg zag ik ineens dat de zwaar beladen appelboompjes nu een minilaantje vormen. De steunstokken die rechts onder de takken staan versterken dat effect. 

Vanmiddag voor het ging regenen nog even een foto van de Jacobskerk gemaakt. Je ziet goed het schuurmodel dak. Er stond in het jaar 700 al een kerkje.
gezicht op de kerk
Je kon in het centrum over de Duitse hoofden lopen, ik hoorde in 2 minuten: -So gemtlich ist dieses Dorff, Ich weiss eine nette Eisdiele, Komm Mutti, wir nehmen uns eine, Scheisse, wo ist meine....-  ???, dat kon ik jammer genoeg niet  meer verstaan, maar 100 meter verder is het stil en landelijk.

 Zo ongeveer tekende Mondriaan de kerk.

    beneden     omhoog