logarchief    terug    verder             boven                                    

 natuurlog  4    1 - 11 september 2006                                    
 

11 september. Wachten op eekhoorns. Hoe stel ik me strategisch op. Zo, dat ik hen wel zie in de juiste belichting en de fotogeniekste hoek, natuurlijk met noot in de bek.. maar zij mij niet. Dan zie ik het opeens! achter het kapotte bovenraampje in de schoppe zet ik een trapje neer! Goed idee. Ik posteer me achter het raampje. Waar zijn de eekhoorns?
Het is zeker koffiepauze, want na een kwartier heb ik er nog geen gezien. Hebben ze geen honger? Moet er niet gehamsterd worden? Ik kijk eens rond in de donkere schoppe. Donker? met die gaten in het dak en de kierende deur? Eigenlijk best mooi! Voor een foto tenminste. 

 de schoppedeur

door het raampje kijk ik naar buiten en dit zie ik:

eekhoorns?

 

 

 

en heel hoog in de linker notenboom zit deze eekhoorn en gooit de noten naar beneden op de grond. 6 foto's, 6 noten, 6x heb ik nauwelijks de harde werker gezien. Maar netjes even voor een fraaie opname over het gras naar me toe komen huppelen richting bos, nee dus.

een echte eekhoorn daar ergens

10 september 12.00 uur. We zitten buiten in een zomerse zon. Opeens valt me op dat de kamperfoelie die boven het windscherm uitgroeit wel met liniaal en tekendriehoek getekend lijkt. De stengels, de 90 graden hoek van de bladeren met de steel, de hoofdnerven van de bladeren in elkaars verlengde, en toch komt de hele plant heel sierlijk en los over.

 

 

10 september, 7.30 uur, 't is net goed licht.
De tweede bloei van de margrieten naast sporen in de bedauwde wei.

 

 

 

 Sporen van konijnen (slingerend) en reeën (in rechte lijn grazend)

 
8 september, 8 uur, stralend weer. Rook tussen de bomen.

rook tussen de bomenDe buurman klompenmaker maakt de kachel in de werkplaats aan. Een ouderwets beeld, vakantie-achtig.

'Gooien jullie eieren in de kachel?' vroeg een van onze kinderen daar lang geleden. Nee, het waren de eivormige stukken wit populieren- of wilgenhout die van het klompenmaken overbleven.

 

kruisspin

 

 

Kruisspin zuigt een vlieg leeg.
Meestal zie je foto's genomen van de rugkant, deze is eens een keer van de buikzijde genomen. Toen ik ook van opzij een foto wilde maken, stootte ik per ongeluk tegen het web en razendsnel klom de spin een halve meter hoger de struik in. Daar profiteerde een vlieg van die net in het web gevlogen was, maar nu door de bewegingen kon ontsnappen. 

                                                                                                                                                                               ©leidjeBerg                                                                                                                

 

 

 

7 september. Vandaag zijn er al drie eekhoorns aan het werk om de wintervoorraad walnoten aan te leggen. Eén slimmerik is er al een paar dagen mee bezig, kent het terrein al goed en is duidelijk sneller. Ze zijn goed uit elkaar te houden, zo verschillen ze in kleur. Bijna zwart, middelbruin, lichtbruin. Middelbruin is bekend hier. Komt uit het bos via de olm over de beek, dan over het dak van de schoppe naar de gouden regen, sprong op de bank die eronder staat en dan met grote golvende sprongen -vanwege het natte gras- de 30 meter naar de notenbomen.
De andere twee mogen niet van deze superkorte weg gebruik maken of durven het niet, in ieder geval maken die een grote omweg achter langs de schoppe. Omdat er enorm veel noten zijn dit jaar, zijn ze veel kleiner. En al die noten moeten verstopt worden. Nu in het begin brengen ze die stuk voor stuk naar het bos om ze te begraven, maar naarmate de oogsttijd vordert, wordt de verstopafstand kleiner. Op het laatst worden de noten onder de struiken rond de notenbomen verstopt.
Omdat er al jaren noten wortel schieten op de gekste plaatsen, hebben we nu overal jonge bomen die als ze ongeveer 10 jaar zijn vrucht gaan dragen. Je raadt al hoe het nu gaat, nr 1 gaat met noot van grote boom over het dak naar het bos. Nr 2 gaat van de grote boom achterlangs de schoppe naar het bos, nr 3 vond de eerste noten bij de jonge boom achter de schoppe. Gaat dat stomme beest niet naar het bos ermee, waar hij vlakbij is, nee, die noot moet ver weg, dus richting grote notenboom. Komen die beesten elkaar tegen, elk met een noot in de bek! Vreemd instinct zou je denken.
Het hamsterinstinct zal wel inhouden dat je niet de buit bewaart daar waar je hem vindt, maar een eind verderweg. Als je al heel veel verzameld hebt, kun je dichter bij de bron de buit begraven. Zoiets zal het wel zijn. Vandaag lag er op het gras bij de vijver een noot nog in de bolster. Jachman wilde hem oprapen, maar hij zat vast. Bleken er 2 noten aan een takje te zitten en de ene noot was keurig begraven, de andere stak als een handwijzer boven de grond uit. Mooi zoiets.

Volgende week rennen ze alledrie vlak langs het huis, want dat is een nog kortere weg. Ze hoeven dan niet hoog door de bomen over de beek. Ze nemen dan de brug, eigenlijk de waterleidingbuis die er laag en dicht tegenaan ligt. Een meter van hen af rijden dan de auto's, maar daar zien ze kennelijk geen gevaar in.

vlieg esc....

 

5 september. Deze ken je vast wel. Zeker als je buiten woont. Ik weet niet hoeveel etages hoog mensen nog last van vliegen hebben, maar ik voer al weken met dat gespuis een gevecht om de heerschappij over mijn eigen computer.

Deze heeft nu het eeuwige leven....

5 september. uplandse smeerwortel                                                     

 

Deze Uplandse smeerwortel hebben we in april gestekt van een grote pol op een berm achter de recreatieplas het Hilgelo. Deze soort verkleurt niet naar rose maar blijft blauw. Hij bloeit normaal in april. Leuk dat hij direct in het eerste jaar bij ons al zo goed zijn best doet.

Vanmorgen liepen we langs de berm waar hij vandaan komt en die pol was deze zomer ook behoorlijk uitgestoeld, maar er zaten geen bloemen aan.

© LeidjeBerg

..en met sterremuur

 

Zo zag in april de grote pol eruit.
Op de voorgrond staat sterremuur, een prachtige combinatie. Honderd jaar geleden werd de smeerwortel als veevoeder aangeplant. Het pad waar het nu groeit is een paar jaar geleden verlegd en waarschijnlijk zijn wortelstokken of zaden die nog in de bodem zaten weer uitgelopen. 
                                         © LeidjeBerg 

                                        

                                                                  

omhoog

 

vuurwantsen3 september. Of het door de vele regen komt of door het broeierige weer weet ik niet, maar een invasie van deze rode beestjes heeft het paaltje met de contactdozen in de tuin in bezit genomen. Als de zon er even op schijnt, komen ze tevoorschijn. Van dichtbij zien ze er vervaarlijk uit, met een zwarte tekening als gezichten de ene soort en de andere soort met bijna een negatieftekening daarvan.  

Boktorren, haantjes????

Inmiddels weet ik dat het vuurwantsen zijn.

                                                     © LeidjeBerg

 

vangmatjes van spinnen

 

 

1 september.  Het lijkt beter weer te worden. Wij hopen op een mooie nazomer, zonder muggen als het mag. De spinnen hopen op een goede nazomer mét veel muggen en vliegen, de vangmatjes liggen al uitnodigend klaar.

plaagmug

 

 

Deze mug houden we zelf, die vond ik vanmorgen op mijn kussen, dood door overmatig zoemen vannacht vermoed ik.

omhoog           beneden