logarchief    terug    verder

 natuurlog 5     21 - 30 september 2006                                         
 
21 september. Herfstgedachten. Herfst, vreemd woord.
H....RΛ....FΛ....SΛ...TΛ... fluisterend. Je hoort na het windvlaagje een blaadje neerdwarrelen. Flauwekul natuurlijk.

Ik heb het wel even nagekeken; harfest is n van de oudste vormen van het woord in het Saksisch (oud eng.) en betekent 'oogst', nu nog, alleen geschreven 'harvest'. Het bestaat uit 2 delen, har en fest. Har heeft in het Achterhoeks Saksisch het werkwoord 'haarn', dat de scherpe snijkant van de zeis uitkloppen betekent. Dit gebeurt met een hamer en een miniaambeeld, het haarspit. Dit wordt in de grond gestoken. De ringen zorgen ervoor dat het niet in de grond geslagen wordt. Als de beschadigingen weggeklopt zijn, volgt het scherpen (strijken) met de boustrik of strik, net zoals je een mes slijpt.
Het tweede deel, fest, betekent feest. Herfst betekent oogstfeest. Leuk, weer eens iets anders dan fall.

Demonstratie door Jachman:

haren van de zeis

De demonstratiezeis is al 35 jaar niet meer gebruikt, wat te zien is!

 

 

haarspithaarspit

 


22 september                                                                            
kamperfoelie

We zijn eraan gewend en daarom liet ik hem waarschijnlijk nog niet zien. De kamperfoelie.

Deze staat tegen het glazen windscherm onder het zuiddak en dat is waarschijnlijk de reden dat hij het zo geweldig doet deze zomer. We hebben aan deze kant geen dakgoot en al het water loopt zo op de grond. Aangezien we op kurkdroog zand wonen, is het onmiddellijk weggezakt in de bodem. Daar profiteert onze kamperfoelie van.

 

kamperfoeliebloem

 

 

Dit lijkt n bloem.

Omdat ik hem wil schilderen, heb ik hem heel goed bekeken en daarom weet ik nu dat n bloemtros 18 aparte bloemen heeft in 3 kransen boven elkaar.

23 september, vanmorgen begon de herfst officieel. In de wei bij het Kerkepad zaten 6 reigers. Toen we stilstonden om even te kijken, vlogen er 3 onmiddellijk weg, 2 bleven in een rondje achter elkaar aanlopen en zagen ons niet, de 6e stond als een muurbloempje het dansgedoe aan te zien.

       reigerdans

De wei is pas gemaaid. Toen het gras nog hoog stond zagen we een keer een enorme reiger erboven uitsteken. Je gelooft dan je ogen niet. Naar huis om de kijker op te halen? Neu, morgenvroeg nemen we die wel mee, want dan zit hij er vast ook wel weer. We keken met de kijker en inderdaad, het was een reiger, maar wat een joekel! Het vogelboek kent ze zo groot niet! De volgende dag was de wei gemaaid. De interessante reuzenreiger bleek op een paaltje van de afrastering te zitten. Open en bloot, een stomme doodnormale reiger.

de zon komt op


 

zondag 24 september 7.35 u.

Het schouwspel duurt maar enkele minuten, dan wordt het licht feller en is de verrassing voorbij.

We wandelen zo in ons bloesje, het is 18, net als gisteravond om 11 uur. Het heeft nauwelijks gedauwd.

25 september

Het is Jachman gelukt om een eekhoorn op de foto te krijgen. Gewoon in de auto midden in de wei gaan zitten en geduld hebben. De eerste foto flitste hij en eekhoorn n schrok daar zo hevig van dat hij rechtsomkeert maakte. Flits uitgezet. Tweede eekhoorn in de donkere schaduw van de lage takken genomen. Nauwelijks te zien dus. De derde eekhoorn ziet nummer twee met een noot en is hevig opgewonden, kan doordat hij afgeleid is op de foto gezet worden. 
kwaaie eekhoorn

 

 

Ik ben woest! aktie! wegwezen jij !!!! 

27 september. Na het optrekken van de mist zien we 5 eekhoorns bezig met hamsteren en met elkaar. Er zijn nu 2 heel donkere. Die zitten elkaar in een boom achterna, spiraalsgewijs langs de stam naar boven en naar beneden rennen, razendsnel. De bast van die es zit een beetje los, en het gedoe van die beestjes maakt behoorlijk lawaai.
Het hamsteren gebeurt door 3 lichtbruine, 2 jonkies en een oudere met een witte buik. We zien er 3 tegelijk, maar ik krijg er maar 1 voor de lens.

2 noten tegelijk

                                      2 noten aan een takje draagt gemakkelijker

begraven in een molshoop

......en je begraaft ze lekker dichtbij in een verse molshoop als het even meezit!

28 september  Deze struiken staan al langer dan 25 jaar bij het Hilgelo. Ze sterven in het najaar af en groeien het volgend jaar weer uit tot metershoge struiken. Ik heb plantenboeken nagekeken, maar kan er niet achter komen hoe ze heten. Er staat me bij dat ik ooit iets gelezen heb over een enorme woekeraar, die je dus nooit in je tuin moet zetten. Iemand vertelde toen dat het vervoer van die plant in Engeland verboden is of aan zware eisen moet voldoen. Afgegraven zand moet vr vervoer gecontroleerd worden op wortelstokken. Ik heb het idee dat het om deze struik gaat. Weet iemand daar iets over?
*****************************************************************************

De Tuingrrls (dank!)  hielpen me op weg en nu, 14 nov., weet ik dat het de Japanse duizendknoop is, Polygonum cuspidatum. Kan tot 4 m hoog worden. Woekert. Mag ook in Nederland niet verkocht worden.

 

De struik heeft  geelwitte bloemtrossen.

29 september Vandaag een klein versje:

                                      'n Steekje los?

Een luie naaister reeg met slordig lange steken
de struiken die het pad omzomen aan elkaar
met draden - kleefgekriebel- niet te breken.

'Loop jij maar vr!'  zeg je met weids gebaar.
 

leidjeberg

30 september Vanavond aten we voor de 94e keer buiten dit jaar. Ik hou dat bij met datum en temperatuur. Het is volkomen zinloos natuurlijk, maar toch vind ik het leuk om te kunnen zien hoe het vorig jaar was en de jaren daarvoor.
2005 24 september laatste keer
2004 12 september
2003 22 september

omhoog       30/09