ogarchief    terug    verder                          boven

 natuurlog 7    10- 16 oktober 2006                                   
 
10 oktober. Verborgen leven. Zelfs in een donkere hoek van de schoppe wil een paddestoel, en ook nog niet eens zo'n heel kleintje, groeien. Doorsnee 13 cm. Water komt van boven door een gat in het dak.

parasolzwam

 

11 oktober. De laatste druiven hangen aan het uiterste takje. De merels kunnen niet zo lang kolibrieŽn om ze eraf te snoepen. Eindeloos vaak proberen ze uit of het deze keer misschien gaat lukken, weer mis. Vliegen, muggen en vlinders kunnen er wel bij en drinken zich dronken.

atalanta
Atalanta slaapt roes uit, uren!

12 oktober. Vanmorgen is het eindelijk gelukt een zwerm spreeuwen die zwenkend uit het riet opvloog te fotograferen. Zwaar bewolkte lucht. 7uur 40, heel schemerig nog. De individuele vogels zijn niet te zien, maar wel is de vorm, alsof het ťťn zwenkend lichaam is, te zien.

spreeuwen

13 oktober. Onder bijna dezelfde omstandigheden als gistermorgen hebben we op een andere plek gewacht tot de zwerm spreeuwen opvloog. We stonden nu iets dichter bij hun rietplek. Al kwetterend en ruziŽnd waren ze al naar de bovenste halmen gefladderd om snel en tegelijk te kunnen starten. Een minuut later vlogen ze op. Ze doen dat in groepen, elk van duizenden vogels, zo'n vijf seconden na elkaar. Het gaat met het geluid of er iemand een enorme vlag met grote kracht heen en weer zwaait. ZZZZJJJJJJJJJRRRRRRRRRRRRR
en weer ZZZZZZJJJJJJJJJJJJRRRRRRRRRRRRR en dat 6 maal. Wat een organisatie!

nachtkwartier van de spreeuwen

Dankzij mijn zus, die de donkere foto die hier eerst stond opfriste, is nu echt te zien dat het spreeuwen zijn.

15 oktober. Zondagmorgen. Even gekeken bij mijn bosdraakje, hij was een beetje opzij gezakt, sliep zeker nog.

 bosdraakjeelfenloveseat 

Een eindje verder zag ik een 15cm grote elfenloveseat, goed gebruikt zo te zien, rotzooi eromheen op de vloer, 't is ook overal hetzelfde op zaterdagavond. 

16 oktober. Weerstation Henxel op 3km afstand meldt als minimumtemperatuur 4.1 gr. Bij ons boven de wei was het op 1,5m hoogte om 7.45u precies 2gr. Bijna vorst op klomphoogte. Ik lijk zelf wel een weerstation!
Even bij de appelboompjes gekeken, mmmmm dat ziet er al goed uit, nog een paar dagen zon, dan kunnen ze geplukt worden.

    gouden goudreinet
mensensporen

Mensensporen.....
Voeten opbeuren! Dat hoorde ik vroeger al vaak genoeg.