Naar overzicht Schrijven

 


Dr. Oetker

Nooit heb ik gedacht aan Dr. Oetker als aan een gewoon levend mens. Dokteroetker was de naam van burgerlijke pakjespudding met een bijsmaakje. Die kwam er vroeger bij ons niet in. Pudding werd door de vrouw des huizes, of in noodgevallen door het meisje, eigenhandig gekookt en anders maar geen pudding. Eén maal per jaar kregen we dus pudding, chipolatapudding met marasquinsaus van bakker Konings, op de verjaardag van mijn vader. Bofkont.

Van de week zag ik op ARD een stukje van een interview met Dr. Oetker. Op zijn 90e verjaardag vertelde hij over zijn leven. Ik zag een gedistingeerde knappe slanke man, niet iemand die dagelijks pakjespudding eet. Of at, want hij overleed afgelopen week (jan. 2007). Hij was de rijkste man van Duitsland. Over de hele wereld worden bak- en kookprodukten onder zijn naam verkocht. Of eigenlijk niet onder zijn naam want hij heette gewoon op zijn duits Oetker = ötker. Zijn grootvader was apotheker en zoon van een bakker, en vond in 1891 het bakpoeder uit, vandaar de bakproduktenontwikkeling.

Hij vertelde dat hem van jongs af aan was bijgebracht om sober te leven. De familie smeet niet met geld. Investeerde o.a. in brouwerijen. Toen hij stierf bezat de familie naar men zegt 8 miljard euro. Niet alleen verdiend aan de bakproducten, maar vooral aan de Hamburgse Reederei-Süd.
Hij leek me een heel aardige man.

Hoe leef je met de wetenschap zoveel geld te hebben, genoeg om elke wereldburger 1 euro ter hand te stellen en 8 miljard keer te horen: Dank u wel mijnheer Ötker.
Zijn geld groeit achter zijn rug sneller aan dan hij kan lopen. Een dolende man in een dolgedraaide wereld.
Dr. Oetker