HOME      boven                                                                                                                                 

Naar Overzicht Schrijven
 

        
                                                      Schrijven 8 Bredevoort

Deze aflevering van bericht uit Bredevoort gaat een beetje over vroeger, maar meer over later, over nu, over vandaag, de eerste dag van de oorlog tegen Irak, twintig maart 2003.
Maar ook de dag die mij een ongewoon en 'gemilang' schitterend geluk bracht. Op een simpele manier, maar toch. Het ging zó:
Nadat ik het nieuws van de nachtelijke aanval op Bagdad gehoord had, keek ik de krant in en las een bericht over een boekenwebsite. In 1996 zijn een paar ondernemende mensen in Vancouver - Canada een website begonnen waar antiquairs op staan met hun hele boekenbestand. Intussen hebben tienduizend boekhandelaren over de hele wereld zich op deze website aangemeld.
Was de eerste jaren de Engelstalige wereld het doel, nu worden de Europese antiquairs bewerkt om ook deel te nemen en hun boeken in het bestand in te voeren. Een promotiebus trekt langs boekensteden en boekenantiquairs in grote steden om ze te overtuigen van de mogelijkheden. Deze week was de bus in Bredevoort. En ook daar doen boekverkopers mee, een enkele al langer.
Omdat ik al wel dertig jaar zoek naar een bepaald jeugdboek en heel Nederland afgebeld heb, ook al twee keer aan de boekenzoekdienst van Bredevoort de titel doorgegeven heb, dacht ik, kom, ik probeer het even, die website. Kijken of één van die tienduizend zaken mijn boek heeft.
De titel ingetypt, de schrijver vermoedde ik, maar wist ik niet zeker, en ja hoor, daar verscheen één exemplaar van mijn boek. Een keurige omschrijving erbij, maar wel in het Engels. Het was in 1936 uitgegeven bij Kluitman in the Netherlands, eerste druk, met kleurenplaat enz enz. Eén exemplaar stond er maar op de lijst, bij tienduizend zaken, dat geloof je toch niet! De prijs in euro’s of dollars, een exotische boekhandelnaam stond erbij en de plaats waar die gevestigd was. Je raadt het natuurlijk: Bredevoort. Een paar kilometer van mijn huis. Meteen gebeld, ja het boek was er inderdaad. De zaak is gevestigd in een groot woonhuis, geen gewone winkel.
Vanmiddag ben ik er direct heengegaan en heb mijn oude schat teruggevonden, nou ja, een tweelingzusje ervan; dat het echt mijn eigen oude exemplaar zou zijn, was een te groot toeval geweest. Ik had een aardig gesprek met de eigenaar. Zólang gezocht, en het zo snel via deze site gekregen, binnen een paar uur, ongelooflijk!

                                                                   *****
kantjil het dwerghertje

Het boek waar het om ging was een jeugdboek over het leven in een dorpsgemeenschap in 'ons' Indië, op Java. Het heet ‘Kantjil het dwerghertje’ en is geschreven door S. Franke. Vanmiddag heb ik het weer gelezen, en ben weer in de ban ervan. Ik was weer even acht jaar. Ik kwam op mijn verjaardag om twaalf uur uit school en daar lag het boek, zonder papier er om, met op de omslag die schitterende plaat van een knielende Indische jonge vrouw, die een kantjil naar zich toe lokt in een oerwoudachtige omgeving. Waarom ik het verhaal zo mooi vind, vertel ik een andere keer.
De naam van de site is www.abebooks.com en je koopt bij de betreffende boekhandel, dus niet bij de site-organisatie. De aangesloten handelaren betalen een maandelijks bedrag en een percentage van de verkoopprijs.
omhoog