logarchief   maart  home  mei

logs april 2014

 


woensdag 30 april
Buien. Schilderij 'Vrouw in boom' is af, en Carolien zal de foto ervan op de site zetten als ze tijd heeft, want ze gaat komende week met een groep cursisten schilderen in het land van de windmolens van Don Quichotte, La Mancha, ten zuiden van Madrid. 

dinsdag 29 april
Rianne is er weer en doet het poetswerk, voor mij wordt het een dag van wassen, strijken en opruimen. Regen.

maandag 28 april
De uitgebreide klantenaanbieding van de schilderspullenleverancier bekeken en hebberig verf en een paar doeken besteld. Veel regen, veel achterstallig nieuws gelezen.

zondag 27 april
De tuin geniet al uren van de zachte regen. We hadden hier in het 'verre oosten' , zoals de omroeper van radio 4 Oost-Gelderland noemt, al dagen geen regen gehad. Jonge aanplant gieten is veel werk, dus vandaag heb ik vrij.

zaterdag 26 april,  koningsdag
Vandaag heb ik toch maar de buitenkranen aangesloten, al kan het natuurlijk nog gaan vriezen. Bij de bloemensuper zegt de kassamevrouw bij elke klant met een volle bak plantjes dat ook: 15 mei is de deadline.

De uitlopende roos naast het grote raam uitgespit, want het bleek een Japanse vogelkers te zijn! Foutje van deze plantenkenner. Met de kleine machine de moeilijke hoekjes gemaaid waar ik met de grote niet kan komen. Ook brandnetels gemaaid. Klimtouwen gemaakt voor de clematis bij de keuken.
 
Je ziet de Clematis nauwelijks door de wildgroei aan de beekkant van het scherm. Hij staat echter rechts vooraan in een grote pot. Foto gemaakt toen het regende.


vrijdag 25 april

Al om kwart voor zeven aan de wandel. Ja, 's morgens! dan zie je weer andere mensen dan gewoonlijk. Ik herkende JanD. niet eens zo gauw, heb hem nog nooit zien lopen, en zeker niet met hond! 
Op zulke schitterende paadjes langs de beek loop je dan bijna alleen 's morgens vroeg. Genieten!

Met de grote machine de graspaden gemaaid, anderhalf uur heb ik daar voor nodig. Er zijn veel konijnenholen, ook enorme ingangen onder de dennen. Onder de motorkap van de auto vond ik een afgebeten konijnenpoot, is er toch een marter bezig geweest.

Opgeschoonde laptop weer opgehaald. Na een half uur mails lezen, wil ik iets afdrukken - na twee diepe zuchten geeft de printer het op!

donderdag 24 april
Met Jo naar het museum van Joop geweest. Wat een werk heeft die man in een paar jaar verzet!
Het afgeladen pakhuis vol met oude spullen is veranderd in een afgeladen vol museum. Er zit wel systeem in, maar er is van alles te veel. Alle voorwerpen die mensen in huis hadden tussen 1900 en 1960 zijn er aanwezig, vaak in 10-voud. Voor oude mensen een feest (?) van herkenning.

Ook zijn er oudere uitschieters. Na een uur rondkijken was ik bekaf. Joop is na z'n tweede hersenbloeding nog weer moeilijker te verstaan, maar zijn ogen fonkelen, z'n handen kunnen alles maken, zijn nieuwe vriendin zorgt dat alles netjes is en geeft ook uitleg, we hadden een heel plezierige middag. 
Op de terugweg dronken we koffie op het terras bij kasteel Hackfort. Van daar af heb je zicht op de groentetuin.  We liepen er rond en genoten:  de groentebedden zijn als bloemperken gevormd, liggen als stralen om een middelpunt, hebben als ze recht zijn een beplanting in wisselende kleuren sla, zien er soms uit als een gebogen vogelveer of een blad, met de beplanting op de 'nerven' rond meegebogen, echt heel mooi.
Vooral Jo genoot, heeft zelf een moestuin, en vroeg van alles aan de kok, die bezig was te oogsten voor het diner, o.a. blauwe viooltjes voor de sla, 'alle viooltjes zijn eetbaar' vertelde hij.

woensdag 23 april

Koert van der Velde  vertelt over het ontstaan en de ontwikkeling van godsdiensten en hoeveel mensen wel of niet, een beetje wel, of een beetje niet, in een God geloven.

‘Flirten met God’, is het onderwerp van de bijeenkomst bij de Vrijmetselaarsloge in Winterswijk en ook de titel van het boek dat hij geschreven heeft. Er zijn bij de loge vaker openbare lezingen met filosofische onderwerpen en ik was er ook al een paar keer.
 

Nu zijn er als gewoonlijk zo'n 25 mensen, maar daar zijn ook eigen mensen bij, én Vronie natuurlijk, die zijn boek hoopt te verkopen.
Na de inleiding is er gelegenheid om over eigen ervaringen van gedachten te wisselen en dat levert een aardig gevarieerd beeld op. Eigen ervaringen met godsbeleving, religiositeit, spiritualiteit, verwondering, aangeraakt zijn, enz. worden door soms naar woorden zoekende mensen geprobeerd aan anderen duidelijk te maken.

Dit laatste maakt de bijeenkomst intiem. Mooie avond.

dinsdag 22 april
Heb na de winter voor de eerste keer de auto gewassen en gestofzuigd, want ik ga met Jo op pad van de week. 

Bij Bubastis in de pauze, buiten op een bankje in de zon, met H. gepraat over dementie. Ze werkt met die mensen, haar eigen moeder heeft er ook lang aan geleden. Toen die overleden was, is H. de opleiding voor die zorg gaan volgen en ze werkt daar nu 4 jaar in. Zwaar maar prachtig werk, vindt ze het. 
Later snuffelde ik heerlijk in de oude boeken, eerst buiten, later binnen.

Ik ben bezig aan een schilderij van vrouw in boom. Ja, als het af is laat ik het wel zien. Angelique had een foto meegenomen uit een kookboek van Rudolf van Veen, een andere kok zittend in een boom. Kan ik mooi als tegenhanger gebruiken- als ik nog eens de geest krijg. Carolien maakte een gespiegelde afdruk

Mijn oude schoolvriend belt 's avonds uit Oss en we halen herinneringen op aan schooltijd en oud-Winterswijk. Hij heeft hier nog bezittingen, maar kan niet meer reizen. De jongere garde moet het nu maar bijhouden. Hij was art-director bij Bergoss en ontwierp tapijten. Nu tekent hij nog en exposeert nu en dan. We kletsen zo drie kwartier of langer weg. .

maandag 21 april
Van tweede paasdag maak ik maar een huishouddag, het is te koud om buiten te zitten.

zondag 20 april
Wolfgang belt vanuit Ingelheim, ze staan daar een paar dagen in de buurt. Ze waren naar de Kaiserpfalz van Karel de Grote geweest, het weer is schitterend en ze gaan hardlopen, hij, en fietsen, Carla.

Dat hij zelf belt, levert hem minstens drei Pluspunkte op! Daar zijn Carla en ik het over eens.

Met Marieke en Ton de hele dag buiten geweest, het is stralend en warm weer. De eerste asperges gegeten, met lamszadel, mmmm!

zaterdag 19 april
Bij het tuinwerk stuit ik bij het omspitten voor de nieuwe planten op een stuk steen. Ik spit het vrij en dan zit er nog een steen naast. Op 10 cm diepte vind ik het 40 jaar oude sierrandje terug van ons eerste tuintje naast de schoppe. Het is nog een heel karwei om de plaggen weg te spitten en het hele 3m lange randje vrij te leggen. Ik zet de planten in bakken er boven op, ipv van in de grond. Staat ook goed.

vrijdag 18 april
Van Chris Barber zijn Agnus Deï for Strings gehoord, maar nu gezongen door het koor van  de kathedraal van Westminster, ik vond het prachtig.
Ineens moest ik aan buren denken die in de jaren '40 naast ons kwamen wonen. Hij was politieagent, leek op mijn vader, en ze hadden een zoontje Hans. Het was het tweede Hansje, de eerste was dood. Mijn vader zocht uit dat de buurman inderdaad familie was, een achterneef.

Waarom ik aan ze moest denken? Ik vermoed dat het met het zondagavondse duidelijk te horen: 'Hans!!! Zul je nou GVD je psalm gaan leren!!!!' te maken heeft.
Het joch ging naar de Christelijke school, was zijn vader ook op geweest! Maandagmorgen overhoring.
.

donderdag 17april

Mondriaanavond in Villa Mondriaan. De Ruslandkenner Marie Therèse ter Haar woont al 25 jaar een groot deel van het jaar in Rusland. Haar lezing zal gaan over Malewitch en Mondriaan. Het loopt een beetje anders, ze is net terug uit Rusland, de toestand is hectisch en ze heeft geen tijd gehad zich diepgaand in de combinatie van de twee schilders te verdiepen. Ze weet heel veel van Malewitch, maar minder over zijn band met Mondriaan. Ze stelt voor om eerst Malewitch en zijn kijk op kunst te behandelen en om na de pauze de verhouding Rusland-Oekraïne te bespreken.

In de pauze gaan mensen weg, maar de geschiedenisles vind ik boeiender dan de kunsthistorische lezing.

Bij algemene geschiedenis op de middelbare school zijn we nooit aan een overzicht van de Russische geschiedenis toegekomen. Stalintijd. 

De kern van Ter Haars betoog was: Rusland heeft nooit een bloeiende middenklasse gehad. Er was een despoot en verder waren het arbeiders en boeren. Kiev in Oekraïne was de bakermat van het latere Rusland. In 800 tot bloei gekomen doordat het lag op de handelsroute van Zweedse Vikingen naar Turkije. Al in 1200 ten prooi gevallen aan de Mongolen die het 200 jaar bezetten en zelf 200 jaar later en door het sterker wordende Moskou overvleugeld werden. Al 6 eeuwen hadden de gewone mensen geen kans om hogerop te komen of te studeren. Na de Mongoolse Khans werden ze de slaven van de Tsaren. Pas rond 1870 begon er iets te veranderen en eiste de jonge intelligentsia, vooral kunstenaars, haar rechten op.

woensdag 16 april
Marcel belt vanuit Frankrijk. Ze hebben het in 2 dagen gereden met om de beurt rijden. Hotelbaas van overnachting onderweg kende hem bijna niet weer, hij hoestte niet meer!Met een speciale iPad heeft hij een rechtstreekse lijn met het ziekenhuis in Nederland. Geeft rust.

Carla belde, had bus al ingepakt voor minivakantie.

Schilderles met een nieuwe opzet. Vrouw in boom.

Oorlogsdreiging door conflict Rusland-Oekraïne.

dinsdag 15 april
Peter poot nog zo'n 30 plantjes bij. De rest doet het goed. Ik deed het goed! Hij vertelt over slechte betalers. Maar 1 op de 6 mensen had hem vorige maand binnen de normale termijn betaald. Hij bedankte me! Maakte met de bosmaaier de stoep langs de beek schoon, maaide onder de heg en voor langs het huis, en had weer goeie zin.

maandag 14 april

Gerrit vertelt over grenzen, alle soorten grenzen, zichtbare en onzichtbare. Hij eindigt bij landsgrenzen en bij Oekraïne-Rusland. Dit was de laatste bijeenkomst van het winterseizoen.

Corinne maakt mijn voeten weer mooi en lakt met het oog op mijn sandalen de teennagels rood.


zondag 13 april
Niet naar Met dialect op de koffie geweest, veel te mooi weer om 2,5 uur binnen te zitten.

zaterdag 12 april
Vandaag is de crematie van Riannes vader. Een moeilijke dag voor haar en het hele gezin. Een maand geleden overleed de vader van haar man.

vrijdag 11 april
Na haar grote zeereis komt Riet vertellen. Ze heeft zoveel moois en interessants gezien, had weer zulk prettig gezelschap, had geen ongeluk gehad, had wel een paar weken last van bronchitis gehad, door de grote hitte en de airco, maar de reis was fantastisch.

't Is fijn elkaar na ruim 3 maanden weer te zien.

's Avonds ga ik Rianne en haar familie condoleren, er zijn honderden mensen. Veel jonge mensen ook. Vader hielp zolang hij nog een beetje kon bij het onderhoud van de sportvelden en de kantine. Later hoorde ik dat er 400 mensen geweest waren.

Wilma die ik al van mijn 15e ken was er ook, ze hielp, samen met haar zus mijn ouders.  We zijn ongeveer even oud.  

donderdag 10 april
Bij ChrisJan vlees opgehaald. Dit keer had ik niet zo veel als de vorige keer, ik eet weinig vlees. Daarna ga ik thee drinken bij Jo, plannen maken voor Sangers, en over vroeger praten. Steeds weer leuk, ze weet ontzettend veel over oud-Winterswijk.

woensdag 9 april
Bij het doorkijken van oude tijdschriften die weggaan vind ik de afbeelding die ik in gedachten had, van een vrouw in een boom. Ik dacht dat ik die op TV gezien had, nee, en hij is ook niet in kleur zoals ik dacht, maar zwart/wit.

dinsdag 8 april
Jo belt: zol de weg zovulle leger ewés wèezen as no?
Ja, dat hij lager lag, weet ik nog goed, toen was er geen trapje naar beneden nodig om bij de voordeur te komen, maar dat weet zij toch net zo goed als ik? Dat zeg ik haar ook.
Jo weer: he'j de krante dan neet elèzene? Nee, daar was ik nog niet aan toegekomen, want Rianne is er vandaag niet vanwege het overlijden van haar vader.

Ik zoek de krant en zie het nu ook: Peletier heeft er in de serie Kent u dit nog? een heel oude foto van ons huis in gezet met een verhaaltje erbij en vraagt om meer informatie. Hij kent m'n site meen ik, dus hij moet daar maar kijken, of met Ab Wamelink bellen, die weet nog veel meer dan ik, en die kent hij ook goed. Toch wel leuk om zoiets te lezen.
De foto is dezelfde als die op Bergplaats 2 staat, van ongeveer 1910.

maandag 7 april
Met het oog op  Code Oranje voor zwaar weer met zware buien maak ik de goten schoon. De regenton moet weer vol en de goten moeten niet in huis leeglopen. Met een keukentrapje kan ik er bij, fluitje van een cent. Kwetsbare planten zet ik onder de tuintafels, losse dingen zet ik binnen, laat nu de buien maar komen!  Vol ongeduld wacht ik 's avonds op zware regen- en hagelbuien met onweer en zware windstoten zoals beloofd.....ik blijf mooi op, wil niks missen.  Komt er verdorie niks! Ja, een rustig regenbuitje van een half uur, dat is alles.

zondag 6 april
Om goed 8 uur rijden Carla en Wolfgang weer weg, ze moeten om 12 uur thuis zijn want Carla moet vanmiddag werken. Ik begin ook te werken, een paar meter ontplaggen en omspitten, mengen met goede tuinaarde en dan 3 phloxen planten. Ik pak het degelijk aan.

Bij het spitten vind ik naamkaartjes terug van een clematis alpina, een witte sering Beauty of Moscow, klopt, heeft een rode gloed over het wit, een rode Charles Joly en een blauwe Michel Buchner! Nuttig. De Camelia op het terras krijgt een grotere pot.

zaterdag 5 april
Met Carla naar de markt geweest, groenten, vis, bloemen, en groene snoepjes voor in bed, naar de slager en nog een paar winkels. Marieke is er  tussen de middag al met de honden en Ton komt later met de trein. We zijn de hele middag buiten. We zorgen samen voor het eten, ben ik blij mee, bij verschillende gerechten die tegelijk klaar moeten zijn, verlies ik het overzicht en raak in lichte paniek. Om zeven uur is iedereen binnen en kunnen we eten.

Riannes vader overlijdt, is 76 jaar.

vrijdag4 april
Carla en Wolfgang zijn er al bijtijds. Ze zijn langs de Chinees geweest en ik mag ook een hapje meeprikken. Ik heb al gegeten dus blijft het bij even snoepen.

Vanmorgen heb ik planten bijgehaald voor het kamerterras, viooltjes, 1 camelia en vergiet-mij-nietjes.

Er zijn zware buien met regen en hagel voorspeld, maar het blijft gewoon droog.

donderdag 3 april
Vijfde kaart van mijn zus gekregen. Nu een uit Nieuw Guinea. Ze ziet heel wat op deze cruise. Ze mailde al een boekwerk A-viertjes met reisverhalen aan de achterblijvers. Nog 2 dagen, dan is ze weer thuis.

Misschien vind je het gek, maar ik heb absoluut geen verlangen naar een zeereis, ik moet grond onder de voeten hebben om me goed te voelen. Zou ook niet op een bovenhuis kunnen aarden, heb uitloop nodig.

woensdag 2 april
Bij de politieactie afgelopen weekend waren korpsen van beide zijden van de grens actief. Dertig aanhoudingen zijn er verricht.

Er zijn hier de laatste tijd berovingen van vooral oudere mensen die gewoon overdag op straat met een smoes door een paar vrouwen, mannen en soms een kind beroofd worden van gouden sieraden of geld.
's Avonds stonden hier in het bos en op de zandweg 2 politiebusjes met gedoofde lichten. Klaar voor de achtervolging. Ik hoorde van iemand die gezien had, dat ze later iets verder op de weg een busje aanhielden dat van achteren met folie dichtgeplakt was.

dinsdag 1 april
't Is echt geweldig om een hulp te hebben, die technisch is.  De sleutelplaten op de deuren naar de gang zitten los en Rianne draait de schroeven met 2 schroevendraaiers tegelijk weer muurvast. Na gedane arbeid kunnen we heerlijk buiten in de zon koffie drinken. De stermagnolia bloeit volop. Zomer!