logarchief  juni  home  augustus

logs juli2014

 


donderdag 31 juli

Je kunt wel zien dat Peter weer geweest is, de heggen zien er weer gladgeschoren uit. Ik moet alleen zelf de kleinere takken bij elkaar harken en op de kidde brengen, want zijn vrouw belde dat het eten op tafel stond.


Na het werk smaakt een gezonde maaltijd buiten heerlijk. Wat op het bord ligt is zo'n hutseltje zonder aardappels waar ik tegenwoordig erg van geniet. Kijken wat er in de koelkast ligt en daar iets van bakken. Dit keer een paar spekjes, een heel fijn gesnipperde ui, en 3/4 komkommer in plakken. In het schaaltje sla met tomaat en in het kleine bakje olijven, in het glas zit een staartje Achterhoekse wijn Regent. Er volgt nog een kop koffie met een stukje, ja, '-je!' chocola met nootjes.

woensdag 30 juli
De telefonische oproep luidde: melden op de Rntgen-afdeling en dan naar Orthopedie. Er zijn in het ziekenhuis interne verhuizingen geweest en dus kijk ik goed op de verwijsborden midden boven de hoofdgang. Nergens staat Rntgen. Terug naar de gastvrouw. Het is nu op Poli 6 en het heet geen rntgen meer, maar hoe het wel heet moet ze even navragen. Ze komt niet weer, dus ik ga het nog eens proberen. Bij 6 is een andere afdeling, maar ze weten wel dat de R. in 7 is. In de zijgang staat pas 'Medisch Beeldvormende Technieken ( rntgen)'. Nee, dat kan niet allemaal op een doorsnee verwijsbord!
Zulke dingen vind ik erg klantonvriendelijk, dus dat zei ik tegen de receptioniste, die er ook niks aan doen kan. 'Hebben ze u bij de afspraak niet gezegd poli 7? Nee, alleen 2A voor Orthopedie, die ook verhuisd was.

Er is n grote wachtruimte voor de 3 orthopeden, en ik hoor al direct tegen iemand die opgehaald wordt zeggen, sorry voor het lange wachten! 
Ik word opgehaald 5 minuten voor de afgesproken tijd, de mijne loopt zelfs voor, heeft het prima voor elkaar. De heup die nu 3 jaar zit, ziet er als nieuw uit. De andere, mijn eigen, is een beetje aangevreten, maar hoeft er nog niet uit.  Hij is blij dat zijn proefproject, ik, het goed doet. Ik vertel hem wel over mijn zorgen na de berichten in de krant over ondeugdelijke protheses.
Hij heeft supergoeie met 20 jaar garantie! Tot mijn 95ste zit ik goed. Lp ik goed, hoop ik.     

Op de terugweg ga ik Dini de zonnebril brengen die ze gisteren heeft laten liggen. Ze voetbalt in de tuin met kleinzoon die er logeert.

dinsdag 29 juli
Een onverwachte ontmoeting. Uit een ooghoek zie ik vanuit de keuken de kop van de reiger voorbij komen, reiger schrijdt altijd heel rustig door de beek, stap... stap...stap.. en zijn kop 'glijdt' daarbij recht naar voren. H wacht eens, een reiger die ik van hier af kan zien moet wel 1m75 groot zijn! Hier klopt iets niet!  Gauw loop ik naar de schommel en daar kan ik hem zien aankomen, een grijze man met een notitieboek kalm door de beek lopend, terwijl hij speurend rondkijkt en notities maakt. Het zal wel geen insluiper zijn zoals die vent van van de week, en ja, dan word ik wel z nieuwsgierig, dat ik hem aanspreek en vraag of ik iets mag vragen.
Hij inventariseert bijzondere planten, schadelijke planten en wat hem verder opvalt. We komen aan de praat over de veranderingen in en bij de beek in de 43 jaar dat we hier wonen. Het is een beetje onhandig praten, ik dubbelgebogen hoog op de oever tussen de struiken doorkijkend en hij in de diepte in de beek.
Ja, hij wil wel graag een kop koffie, hij komt zo. 
Voorstellen, allebei onderwijsmensen, hij bioloog, Achterhoek, graag vertellend, bijna met pensioen.  Hij vertelt over zijn milieu-adviesbureau, zijn promotieonderzoek, ik vertel over mijn liefde voor deze plek en de beek, en dan is de koffie op en gaat hij weer verder met zijn onderzoek.
Het plantje dat ik ooit aan de beekoever kieperde, omdat ik dacht dat het dood was gegaan, en dat het jaar daarna en nog steeds helpt om heerlijk kruidige soep en saus te maken, heeft hij denk ik niet gezien, 't kruipt na de bloei weg in de grond. In mei plukken Carla of ik het kruid dat zij Brlauch noemt en wij Daslook en dat ik vriesdroog voor later gebruik. Zijn website heet ernaar. 

Jammer dat zulke ontmoetingen maar n keer plaatsvinden. 
Jos v. d. Broek uit Leiden, die vorig zomer in Winterswijk was (Ratumuniversiteit/ steengroeve), kwam min of meer toevallig ook hier.
Ik vind het altijd prachtig als mensen enthousiast over hun vak of hobby vertellen.

maandag 28 juli
Heb zaterdag genoten van de documentaire Het ontstaan van Europa. Viel er toevallig na een kwartier in. De plaattektoniek hebben we afgelopen winter uitgebreid besproken op les, maar dat bleef bij schema's en tekeningen, of iets in de atlas opzoeken.
In deze film echter tonen geologen, diep in grotten, op hoge bergen  en langs kusten aan, waar sporen te vinden zijn van de plekken waar platen scheurden en botsten. Hoe het oercontinent scheurde en hoe de stukken, de platen dus, in miljoenen en miljoenen jaren  terechtkwamen waar ze nu zijn. Hoe de zeebodem omhoogkwam, ergens anders wegzakte, hoe botsende platen elkaar omhoogdrukten, hoge bergen vormden, hoe platen die onder andere schoven  zware aardbevingen veroorzaakten. Ik schrijf in verleden tijd, maar het gaat nu gewoon door.
Overal op de wereld zijn littekens van scheuring en botsing waar te nemen. De film toonde de sporen van dat geweld in en om Europa. Prachtige opnamen. 

zondag 27 juli
Een 'warme' dag!
Ondanks aangekondigde regen was het prachtig weer met 26,7gr en 'we' konden 2x buiten eten. Alles voelde wel klam aan, het enige minpuntje. Nee, er was er nog n: ik had geen Talamini ijs gehaald!!
                                                                 ***
Wat me de afgelopen week ontroerde, was de waardige ontvangst van al die mensen van vlucht MH17 op Eindhoven Airport.  Waardig Onthaald, kopte de Gelderlander wrang op de voorpagina.

Waar ik me het meest zorgen om maakte was de volharding waarmee dochter die net geopereerd was doorzette om toch hier te komen. Een autorit van 3 uur! Waar hft ze die koppigheid toch van! Gelukkig werd ze nog net op tijd verstandig.
 
Waar ik me het meest kwaad om maakte, was om mijn aardig zijn tegen de inbreker, eigenlijk een uitbreker, toen ik hem zag.  Ik luisterde nota bene 10 minuten naar verhalen over zijn moeilijke jeugd en zijn angsten als gevolg daarvan en we namen met een handdruk afscheid!!
Iemand zei toen ik het vertelde: 'Heb je hem niet eens binnen gehaald om hem even met een kopje thee bij te laten komen van de schrik?'
Goed, dat verhaal hoor je nog wel eens. Ik ben er niet trots op. 

Heel leuk was het onverwachte bezoek met hier blijven eten van oudste dochter met Isa en logeerhond, en een verrassing was ook het bezoek met ontbijt van vriendin die het erg moeilijk heeft.
Lief en leed wisselen elkaar af. Ook vandaag.
Gisteren hoorde en zag ik weer een paar keer de ijsvogel langsscheuren, hij was alleen, dit keer. 

zaterdag 26 juli
Soms vang je een flard van een gesprek op en word je heel nieuwsgierig naar de 'zin' ervan.

Twee jongens van een jaar of zestien fietsen voorbij:  '...en dan moet je 2 weken van te voren met het drinken beginnen. Dan neem je half water half appelazijn en....' 
Ik kn appelazijn helemaal niet, en leun bij onbekende fenomenen sterk op internet. Het blijkt een GEWELDIG middel tegen alles wat je niet hebben wilt: een dikke kont, kalknagels, acne, zonnebrand, aambeien, voetschimmel en nog veel meer. Er staat niet bij waarom je waartegen al 2 weken van te voren half om half moet beginnen te drinken. Niet dat ik dat dan zou doen, maar ik wt graag alles. Hoewel?....misschien heb ik k wel dt, waar dat tegen helpt!

vrijdag 25 juli
Als ik buiten onder de parasol zit met mijn bordje gebakken aardappeltjes en sla, denk ik aan wat dochter even daarvoor vroeg: Is het erg slecht weer bij jou? dat zag ze op internet. Nee, de zon schijnt volop!
We praten nog een poosje en tegen het eind zie ik, dat de zon toch weggaat. Als ik het blad opgehaald heb, begint het vanuit het oosten heel zacht te regenen. De rand van de bui komt dichterbij en erachter is het volkomen blauw. Als die rand precies boven het huis is, lijkt hij op de plaats iets te draaien, hij schuift bijna niet verder en het regent eventjes heel hard.

Onder mijn dakje is het warm en droog, het eten smaakt me bijzonder goed, en om het helemaal af te maken klimt reebok bij de wilg uit de beek, loopt snuffelend een rondje om de eik, vrouw was hier! gaat naar de dennen bij de ingang, loopt over het malse graspad helemaal rond tot hij weer bij de beek is, en verdwijnt naar zijn paadje langs de beek richting achterburen.
Ik hoef niks te doen, alles komt en gaat vanzelf, zon, wolken, regen, reebok, ik hoef alleen maar te kijken en te genieten.

donderdag 24 juli

In Eindhoven gisteren een indrukwekkende thuiskomst van de slachtoffers. Voor de nabestaanden roerend en troostend door het grote respect dat ze nu eindelijk voor hun familieleden zien. De stoet van 40 lijkauto's dwars door het land, met al die mensen aan de kant, blijft op mijn netvlies. 
                                                                    *****
Acht uur 's morgens. Het zoveelste lek in de waterleiding langs de weg, nu aan onze kant, precies daar waar de zandweg begint; twee minibronnetjes geven modderwater. Kennelijk heeft al iemand alarm geslagen want na elkaar verschijnen er grote wagens. Hele dag gewerkt, nog niet klaar, morgen verder. Vandaag dus. Nee dus. Niemand gezien. Verslag schrijven? De 'Bouwvak' begint hier a.s. maandag.  

woensdag 23 juli   'Dag van Nationale Rouw' om 193 slachtoffers van vlucht MH17.
Vandaag komen de eerste lichamen van het neergestorte, neergeschoten, toestel op vliegveld Eindhoven aan. Vlaggen halfstok, de Koning en Koningin zijn aanwezig, Premier Rutte, Asscher en andere hoogwaardigheidsbekleders zijn erbij en ja, ook nabestaanden.  
Het bittere is, dat er mensen zijn die de feiten kennen, weten wat er gebeurd is, die erbij waren, maar die niets zeggen. Verdorven noemt Alex Brenninkmeijer dat, omdat de achtergrond 'macht' is.
Voor de familie van de slachtoffers is de onzekerheid over de omstandigheden rond de ramp en de nare nasleep een extra belasting.
Om vier uur zijn we even stil.

dinsdag 22 juli
Mooie verhalen gehoord over Normandi, met foto's van stadjes en stranden waar ik ook zelf nog herinneringen aan heb. In Bretagne en Normandi hebben we diverse fietstochten gemaakt; we namen toen we weer met ons tween waren, op vakanties in Frankrijk altijd de fietsen mee.

Al vaak heb ik het gezegd, samen eten is vl fijner dan alleen eten. Niet alleen omdat ik het een beetje uitgebreider maak, maar vooral om het praten tussendoor. Zo'n echt aandachtig warm gesprek... 
 'Heb je nog wat gehoord van Kees, mmmm lekker!! wat voor kruiden heb je hier nou ingedaan?'
'Ik doe meestal peterselie en knoflook, maar ook wel rozemarijn -heb ik het al weer leeg?! ja, doe maar in, lekker, ach, ja, Kees, die is nu, n Sem, op je mat! wat zei.. o, ja, Kees ja, die is aan zijn zesde vaste vriendin bezig.'
'Goed dat je 't zegt, niet vergeten, ik moet de zesde naar de tandarts. Nog opschrijven.'
Van zo'n soms warrige conversatie tot heel verstandige gesprekken over serieuze onderwerpen. 
Maar wel warm!

maandag 21 juli
'k Heb op internet gezocht naar meer gegevens over IJsvogels dan Peterson en collega's geeft en vond dat ze soms wel 3x een nest maken. Ze zijn niet monogaam en proberen een vrouw te versieren door hard hoog, en kennelijk verleidelijk, gekrijs. Ze achtervolgen de dame daarmee. Dat feest heb ik kennelijk meegemaakt gisteren.

Naast de schuur kon ik rustig, zonder mensen te storen die bezig zijn met 'later', de doorgang bij de kliko's snoeien. Ik ben daarna, zittend op de vlonder, begonnen in Waterdrinker, De dood van Mila Burger. Het is nog zo'n gek leven niet in ons land vergeleken met Rusland! Waterdrinker woont daar al 20 jaar, is getrouwd met een Russin, en kent het land goed.

Niets gemerkt van de dreigende zware buien gisteravond op weeronline enz., het regende hier zachtjes,  het rommelde over de grens, en nu, om goed vijf uur, begint het weer zachtjes te regenen en trekt er weer een groot regengebied naar het noorden ongeveer langs de andere kant van de grens. 22 gr. 

zondag 20 juli
De eerste verjaardag van Frank zonder Frank. We zullen vandaag vaak zijn naam noemen.

Het is een on-Hollands warme nacht en morgen. Om 2 uur vannacht 24 gr en nu om acht uur 22gr.

Heel interessant gesprek gehoord op radio Gelderland van Rinus van Warven met Paul Smit (??) -de naam werd op de afkondiging niet genoemd en staat ook niet op de site, zal wel een herhaling zijn, - over advaita vedanta:
a-dvaita, niet twee, het nondualisme, de kunst van het kijken, van het 'waarnemen', beseffen dat alles een aanname is.
Wil ik meer van weten. Wat is de zin van het leven? Dat je er zin in hebt, zoals een klein kind. Gooi een berg onzin overboord die je geleerd hebt om 'later' na je dood gelukkig te worden. Wordt het nu. Spreekt me erg aan. Ben blij dat ik de kinderen niet met 'later' opgezadeld heb.

Als ik dit geschreven heb, ga ik buiten bij de beek mijn boterham eten. Het is nog stil buiten, alleen van de camping komen vroege vertrekkers. Achter de schoppe hoor ik ineens fel geruzie van ijsvogels! en een paar tellen later schieten er twee hoog krijsend onder me langs vlak boven het water. Zelden zie je dat. Nog wel eens n, maar twee...
Terwijl ik me nog zit te verheugen, hoor ik ze weer terugkomen, een tel en ze zijn voorbij, een idioot hoge snelheid hebben ze, dat ze nog adem hebben voor krijsen! Ik loop naar de vlonder en denk over mijn geluk als pure waarnemer!
Wr is er dat hoge geschreeuw en voor de derde keer schieten ze voorbij. Dan zie ik ze niet meer, maar 10 minuten later hoor ik ze weer achter de schoppe! Ik ga niet kijken, gun ze een eigen priv-leven ;-) 

zaterdag 19 juli
Als ik buiten zit, heerlijk in de schaduw, zo'n beetje soezerig, zoeken mijn hersens heel wakker in de map 'Herinneringen/Dertien jaar/Zomer'.  Dat weet ik als ik het resultaat ahw zie en hoor.
Ik ben lang ziek geweest, ga nog niet weer naar school en moet dingen inhalen, Duitse rijtjes o.a. - Onzin  vind ik dat, want ik ga na de vakantie naar de HBS en daar beginnen ze met Frans en niet met Duits.
Dat 'leren' gaat prima buiten in de tuin.
Er zijn bijna geen auto's, het is rustig als altijd, alleen hoor ik van heel ver weg welbekende zwembadgeluiden. Het strandbad ligt aan onze kant van het dorp en door de gunstige windrichting hoor ik het gejoel en geschreeuw van kinderen. Het is heel zacht en ver weg, maar soms zijn afzonderlijke kreten te herkennen. Meestal is het echter een doorelkaar van stemmen, een zacht typisch ver weg zwembadgeluid.
Even zit ik weer in een lange opvouwbare ligstoel met zo'n flapperig lopertje.

In het nu schrik ik op, en hoor exact het geluid dat ik in de herinneringsflits hoorde. Joelende kinderen als achtergrondgeluid en een enkele kreet erbovenuit. Ik woon nu aan de andere kant van het dorp en daar ligt het Hilgelo, net een groot strandbad.
Dat hersens zo werken is toch fantastisch!

Anders ben ik niet snel soezerig, maar nu was het nog bijna dertig graden, en ik was al vroeg naar Deventer gereden en tegen 5 uur weer thuisgekomen. Een mooie dag gehad, eerst bij mijn zus voor het huis gezeten en later aan de andere kant in de schaduw. Zicht over de stad en zicht over een natuurgebied. Echt mooi! Vreselijk  verwend natuurlijk, heerlijk buiten gegeten. En gepraat natuurlijk.

De wei is helemaal kaal. Toen ik thuiskwam lag het hooi in rijen, de blokkenpers kwam snel daarna, en om 7 uur was alles op 2  platte wagens weggereden. Ik sproeide de voortuin en gaf de plantenbakken levend water uit de regenton. Een prachtige dag, in weerwil van de verschrikkelijke dingen die mensen elkaar aandoen en waar ik steeds weer aan denk.


vrijdag 18 juli
Het nieuws over 't toestel dat is neergestort in het grensgebied van Oekrane-Rusland beheerst de media. Is het neergehaald met een raket en zo ja door wie dan. Er waren 154 (192 inmiddels) Nederlanders aan boord. Beelden van een stapel paspoorten naast de uitgebrande resten. 

donderdag 17 juli
De wei is door Bertie1gemaaid en hij is redelijk tevreden over de opbrengst. Niet t, want dat kost geld. Je moet er als boer wel zorgelijk bij kijken. Dat komt bij een vrolijk type als hij niet altijd geloofwaardig over en dat ziet hij dan weer aan mijn gezicht. Prachtig! 
    

Zo ziet het eruit, bij het maaien, na het maaien, en na de eerste keer schudden. Vervolgens zet je je 'handtekening'. 
Hij liftte zijn draaihark niet, toen hij over mijn pas gemaaide 'gazon' reed. Het ding trok een paar diepe, tientallen meters lange sporen. Superlelijk. Als hij straks weer komt schudden, moet ik maar eens zeer zorgelijk kijken.
Het kan echter zo maar zijn, dat Bertie 2 komt. 

woensdag 16 juli
Weer ben ik naar sjoel geweest, we waren nu maar met z'n zessen, vorige week met 15. Deze keer legde Henk veel uit over de eredienst, de woorden en de rituelen en dat alles in verband gebracht met de Thora, de eerste 5 bijbelboeken. Ook de verschillen in vertaling en daardoor in interpretatie van de teksten kon hij aan de hand van voorbeelden goed duidelijk maken.
Hij heeft het voordeel dat hij van de christelijke bijbel veel weet, gereformeerd is en les gaf aan christelijke scholen, maar zijn hart ligt duidelijk bij het Jodendom, bij de geschiedenis, de taal van de Thora en de symbolen.
Als Mirjam vertelt gaat het alleen over het Jodendom, ook boeiend, maar dit naast elkaar plaatsen en de taal erbij halen als de veroorzaker en verklaarder van misverstanden vond ik zeer verhelderend.  

 
Vooraan ligt het boek met de 326 namen van de vermoorde Winterswijkse Joden. Over de leuning van de verhoging die de berg Sina symboliseert, hangt de gebedsdoek, op de lessenaar ligt de thorarol met het te lezen gedeelte van de dag onbedekt, ( 20 m leer en 2 zware houten klossen worden hoog boven het hoofd getild en aan de gemeenteleden getoond voordat er gelezen wordt).  Niks voor watjes.
Daarachter staat de Ark met de prachtig aangeklede Thorarollen met zilveren bellen.
  
Een deel van de Thorarol met het leesgedeelte voor die dag. De tekst is niet gedrukt maar met de hand geschreven op losse vellen die aan elkaar geknoopt worden met stukjes pees. Het schrijven van de Thorarol kost een jaar tijd, en dus een jaarsalaris. Maakt de schrijver een fout, dan mag hij die niet verbeteren, nee, het hele vel moet dan opnieuw. Je knoeit niet met het Woord van de Eeuwige.

dinsdag 15 juli
Vandaag wordt mijn huis weer netjes gemaakt, Riannes hand is gelukkig weer zo goed als genezen. Ik bedoel dat het vooral voor hr gelukkig is en daarnaast ook voor mij!
Het gras is ook weer netjes, maar dat doe ik echt helemaal zelf. Gisteravond was het wel weer zover aangedroogd, dat ik het kon maaien. De hele Koerdische familie met extra aanhang stond om half tien op de zandweg te kijken en te zwaaien. Ze riepen ook iets, maar met gehoorbeschermers op en een lawaaimachine aan, kon ik ze niet verstaan. Als ik zonder dat alles naast ze gestaan had ook niet!

Later toen ik opgeruimd had, kwam schitterend de nog bijna volle maan achter het bos op. Vleermuizen vlogen rondjes, en het was verder heel stil, geen Ramadanmaaltijden in het bos.
Ik kon rustig nadenken over hoe en wat ik naar wie zou mailen.

maandag 14 juli
Mooie kaart van de Normandigangers uit Le Havre, waar ze in het MuMa, Musee Malraux waren.
Het schilderij heet Les Mouettes, de meeuwen, (Nicolas de Stal, 1955). 195 x 130. Supersimpel, heel uitdrukkingsvol.


Ik zag een boeiende herhaling van VPRO Boeken. Joke Hermsen en Arko Oderwald. De laatste geeft studenten geneeskunde les in literatuur. Hier staat een artikel over de kern van zijn boek, De mens in crisis. Over het isolement van veel mensen met een ernstige ziekte en over de verschillende manieren van artsen om een ziekte op te sporen en de juiste diagnose te stellen. De weg Simenon en de weg Conan Doyle. 
Over Joke Hermsen een andere keer.
                                                             ***
Er zit enorm veel blad aan de druif maar er zijn veel minder trosjes dan vorig jaar. 'k Heb de takken ingekort volgens het boekje. Nu de vogels nog zien weg te houden.  

zondag 13 juli
Net als gisteren wil ik vandaag weer buiten schilderen. Ben nu met de tweede laag bezig. Als die nog te nat is, ga ik op doek beginnen met het straatje in Bredevoort. De eerste versie op papier met acryl begon al van de drager los te laten voor ik thuis was. Op les zijn sommige mensen met 3 schilderijen tegelijk bezig vanwege de lange droogtijd van olieverf.
                                                                    ***
Langzaam beginnen de plantenbakken aan te drogen. De helft van de campanula's kwam zelfs weer overeind. Het is een soort die zich uitgezaaid heeft tussen de stoeptegels, en is een dorado voor hommels.
In 1 van de drie dit voorjaar geplante floxen komen bloemen. Waarom die plant niet aangevreten is door konijnen en de andere twee wel? Als ze het hier goed doen, ga ik er meer van aanpoten.
 
                                                                        ***
Ik gebruikte de uitdrukking 'das ist des Pudels Kern'. Een  beetje ouderwets en hier zo dicht bij Duitsland zullen we hem beter kennen dan mensen in het westen. Het komt uit Goethes Faust. De duivel heeft zich als een poedel vermomd en als dat uitkomt, wordt er gezegd Dies ist (also) des Pudels Kern, dt zit er dus achter!  (achter het uiterlijk van een hond.) Mijn vader gebruikte wel eens die uitdrukking, maar ik heb hem jaren niet gehoord of gelezen, tot een maand of wat geleden in een ingezonden stuk. Het gezegde is toen kennelijk weer wakker geworden in m'n hoofd.

zaterdag 12 juli
Schoolfeest, Huppel-Henxel. Bij de achterburen wordt de stoet gevormd en dan rijdt die over de zandweg naar de grote weg, al het verkeer moet daar wachten. Al een half uur drentelen er kijkers heen en weer, staan de verkeersregelaars op hun post, maar er komt geen optocht. Foutje? of ergens een mankement? Als ze eindelijk komen, meen ik te horen vertellen, dat er een wagen kapot was.
Ik maak een stuk of tien foto's, hier zijn er een paar:
     
Verder wagens met schoolkinderen, opschttelinge, wagens van de verschillende 'buurten' en ??? De jongelui met veel versterkergeluid en verwijzingen naar bier en keten. De boot ging echt met de voor- en achtersteven behoorlijk op en neer. Mooi bedacht.
 
Gisteren. Op de buienradar had ik gezien dat hier om 7 uur, net etenstijd, een onweersstrook met veel rood overheen schoof, dus ik zorgde, dat ik met mijn kom soep om kwart voor 7 al prinsheerlijk buiten onder de parasol zat. Het had al uren zacht in de verte gerommeld, de lucht was al een hele tijd dichtgetrokken, er kon nog wel eens een 'schoer komm'n'.
Precies om 7 uur, kwam er rustig een zachte donder aanrollen, aarzelde even boven m'n hoofd en rolde toen even rustig verder. Sorry, Leidje, dat ik er even langs moet, want het weerbericht zegt dat ik om 7 uur hier moet zijn. Toen kwamen er nog een paar kleintjes en 4,5mm regen achteraan. Dat was al het rode geweld.

Gekeken naar de herhaling van Collegetour met Armin van Buuren. Kerstkindje, deed rechtenstudie in Leiden, is veelzijdig DJ, producer, en nog veel meer en volgend jaar wordt hij 40.
Vorig jaar trad hij op tijdens de inhuldigingsvaartocht van Willem Alexander.
Zou hij nog familie zijn?  Van Buren, Anna van Buren, 16e eeuw? WA gebruikte die naam toch bij de Elfstedentocht? O, nee, dat was met slechts 1 u, zag ik.    De arme tak?

vrijdag 11 juli
Als je vraagt waarom er geen uitgebloeide lindebloemetjes op de weg of in de berm liggen, dan kan ik je vertellen dat ze door de harde wind van vorige week allemaal hier op het dak gewaaid en daarna door de hoosbuien in de goten gespoeld zijn, waar ze een sponzige natte beetje stinkende dikke prutlaag vormden die de hele goot vulde.
Aan de andere kant van het huis waar geen goot is, lagen ze op de stoep. Klein leed.  

verder geschilderd aan mannetje in boom
half 10, komt daar regen aan? opbollende wolken boven brongebied de Baumberge.
Ja, wel onweer! geen regen, wel felle bliksem.     

donderdag 10 juli  max. 27,2gr
Om  vier minuten voor elf stuurde ik een verzoekje naar Radio 4 en om even over half 12 werd het al gedraaid: zo snel is het me nog nooit gelukt! En gelijk kwam de zon er voor het eerst vandaag hl even door! 

Even gisteren afvinken:
3/4 regendag v  30 mm
Ned-Arg v Argentini dr met   2-4
woensdaggedichtdag v Bernlef  'Stilte', over de jazzsaxofonist Steve Lacy
marktdag v haring, chocolademelk
schilderdag v man in boom, eerste laag
vlonder v JA! Prachtig!
Marieke zei: woensdaggehaktdag vergeten??  -v  NEE!

Ik heb weer fijn geschilderd, niet op straat zoals vorige week, maar binnen vanwege een onweersbui. De hapjes van Gus waren weer verrukkelijk! de sfeer is feestelijker dan bij een gewone les, er zijn weer andere mensen dan op de vaste les.
Bij thuiskomst was het eerste wat ik deed: kijken naar de vlonder, hij is nu helemaal perfekt! Drie treden, de laatste vlak boven het water.
Ze hebben het ook zonder wijze raadgevingen van mij heel goed gedaan!
 
Na de langdurige regen zit er weer Mnsterkalk in het water. Goed voor de Sleutelbloemen.

woensdag 9 juli 
In willekeurige volgorde op deze vreemde dag: Regendag, Nederland-Argentinidag, Condoleancedag voor Erik te Selle, Woensdaggedichtdag, Schilderdag, Marktdag, n Peter geeft de vlonder bij de beek een extra verdieping.

Vanmorgen maar eens diep ademhalen. Na een bezoek aan de synagoge ben ik altijd weer een dag onder de indruk van het Lijden. Met een dubbel gevoel over de doden die nu in het Isralisch- Palestijns conflict vallen.
Vandaag 71 jaar geleden, op 9 juli 1943, werd de 21-jarige Joseph Nihom in Sobibor vermoord, evenals de 32-jarige Cato Bertha Hamburger-Franken, de 22-jarige Hijman Hemelrijk en zijn 20-jarige broer Lodewijk, Sally de Leeuw, 19 jaar, Helena de Leeuw-Menco, 51 jaar, Erna Meijer-Menco, 44 jaar, Siegfried Philip, 24 jaar, Betti Poppers, 43 jaar en Aron Schielaar, 31 jaar, allen woonachtig in Winterswijk.  
326 Winterswijkse Joden zijn vermoord.
Gisteren was er weer een rondleiding in de synagoge, vandaar dat ik er weer mee bezig ben. In juli en augustus zijn er op dinsdagavond om 7 uur rondleidingen.
Synagoge Winterswijk

dinsdag 8 juli
Dochter die zondag van vakantie terugkwam en gisteren m'n gedichtje over de Dijk gelezen had, belde vanmorgen voor haar werk op: de dijken waar wij op school over lazen, braken door, of er gebeurde iets anders dramatisch' achter in of voor. Ze had mijn haaks daarop staande versie zeer gewaardeerd! Andere dochter en zus hebben gelukkig ook dat zelfde gevoel voor humor, belden ook.
                                                                       ***
Twee kleine buurmeisjes klopten aan na schooltijd: oma is er niet en zij moet plassen! Toen dat probleem was opgelost, gingen we met een voorraad drank en lekkers buiten zitten. Mag ik papa even bellen anders weet die niet waar we zijn als hij thuiskomt. Papa is met een losgebroken koe ergens bezig en mama werkt.
De jongste gaat schommelen, heel hoog. Spannend als je dat pal naast de beek doet en er bijna boven komt. De caravan is ook interessant. Op de tenen staand kan de grootste naar binnen kijken: gezellig! mogen we even binnen kijken? waar slaap je dan? h?? maak je zo een bed? mogen wij?? ja, probeer maar. Het rooster wordt voorzichtig uitgetrokken, de kussens erop gelegd, en dan wordt uitgeprobeerd hoe je het best kunt liggen, dwars of z! Als ze na een half uur echt alles bekeken, nagevraagd, open en dicht gedaan hebben, willen ze er ook n. 
Ja, en met het verzorgkalfje gaat het ook heel goed!   

maanndag 7 juli
Het was een prachtige verrassing dat M&M onverwacht kwamen. Ik kon ze nog familieverhalen vertellen over de overgrootvader van hem en Jachman. De laatste wist veel meer van de familie, omdat hij 12 jaar ouder was dan M en de eerste 18 jaar van zijn leven bij zijn grootouders woonde. Misschien moet ik die verhalen eens opschrijven. Hoewel we elkaar maar een paar keer per jaar zien, zijn M&M voor mijn gevoel naaste familie. Hij is een neef van Jachman, dus eigenlijk is hij niks van mij, toch voelt het heel vertrouwd, ook met &M. Mooi is dat.

Rond half 9 's avonds trok er een onweersbui over met veel regen, zo'n 32mm zat er in de meter. Geen tv vanwege de gestoorde schotelontvangst en geen internet vanwege een gestoorde grondleiding. Dat geeft allebei een avontuurlijk gevoel: we zitten hier in de rimboe. De goot zit verstopt met lindebloesem, het water gulpte over de rand. Vandaag hoef ik niet te sproeien.
Wel de goot schoonmaken.
In Meddo viel met het buitje van 's middags mee, 22 mm regen, bij mij op 3 km afstand 32! In Henxel 3km de andere kant op maar 14. Als ik op weer.nl kijk, zie ik hoe dat kan: aan de bui zit een lange dunne staart en die schuift hier precies in de lengte overheen.

Zondag 6 juli max. 25,5 gr
Door de zware bui van gistermiddag zijn er veel jonge plantjes neergeslagen in de tuin, maar dat grut krabbelt wel weer op, is nog zo lenig. De al verspreide zaden van de wilde planten in de hooiwei kunnen nu goed ontkiemen. Het is het derde jaar van 'paardenmengsel 2', en de door Bertie 1 voorspelde 'mooie bloemetjes' zorgen voor kleine puntjes rood, blauw en geel. Zo begonnen jaren geleden de margrieten ook en dit jaar was de wei er wit van. Ik moet gewoon nog een jaar of 3 geduld hebben! Intussen genieten van wat er al wl is.
Vanavond eet ik de eerste rucola. Zit barstensvol met vitaminen, mineralen en smaakstoffen. En ook met nitraat, dus niet meer dan 50 gram per dag eten. Ik heb ook heel gezonde pissebedden en andere diertjes die op een dieet van rucola staan; n heel gezonde lijsters die op een dieet van pissebedden staan. Het zou mooi zijn als ik kon zeggen op een dieet van lijsters te staan, maar ik woon niet in Belgi. Hou het bij een kippenpootje.
 

zaterdag 5 juli
Geen onweer gehad, wel donkere wolken, een paar windvlagen en twee en een half druppeltje water. Nu om 7 uur is het 21 gr.
Als het later vandaag gaat regenen ga ik wel iets schrijven, nu eerst naar buiten!
Wolfgang heeft de Sankt-Antonmarathon binnen de gestelde tijd gelopen. Gratuliere! Morgen zit hun vakantie er weer op.

vrijdag 4 juli
De politiedrukte woensdagavond op de rotonde kwam door een afzetting langs het huis een eindje verderop van bekende Winterswijkers, die vroeg op de avond door 3 jonge mannen overvallen waren. En dode. Een schok voor ons rustige dorp. Ik dacht gelijk weer aan de auto met 3 mensen, die een paar weken geleden hier in de zandweg bij de achterburen stond, het is een doodlopende weg. Een nare uitdrukking eigenlijk: de weg loopt dood, maar ik moet nu dat oordeel misschien herzien.
                                                                         *****
Ik lees in Robbert Dijkgraaf, Blikwisselingen. Daar ben ik telkens al een half jaar in bezig en dat gaat prima. Het zijn allemaal verschillende natuurkundige onderwerpen, die hij op een heldere manier uitlegt,- vaak onderwerpen waar ik helemaal niets van weet en ze net een sprookje vind. Ik ben nu bezig in Een diepfluweelpaarse echtgenote, over synesthesie, een overloop, een lek zou je zeggen tussen twee zintuigen. Het is een verschijnsel dat erfelijk is, en vooral bij kunstenaars en fysici voorkomt. Robbert is synestheet, zijn vader en zijn zoon ook. Het verschijnsel is al beschreven door Newton die er ook n was. Alles heeft voor hen een eigen kleur: getallen, letters, mensen, alles, maar het getal 5 zal voor de n rood zijn en voor een ander bijv. blauw.
Toen zijn zoon 6 jaar was, vroeg Robbert hem tussen neus en lippen wat 5 voor kleur was: Onmiddellijk kwam: rood. Toen de Finse componist Sybelius gevraagd werd in welke kleur zijn kachel geschilderd moest worden, antwoordde hij F-groot. Zwart dus, logisch, want hij zag de toonsoort F-groot als zwart.  De schrijver Nabokov klaagde als kind tegen zijn moeder dat zijn cijferblokken de verkeerde kleur hadden! Zij wist wat hij bedoelde, zelf was ze synestheet en haar man ook.
Na veel voorbeelden, gaat de rest van het hoofdstuk over kleuren, vindplaats van grondstoffen, historie; leuk, maar niet zo vreemd als het verschijnsel synesthesie.
Op internet vond ik ook andere vermengingen, kleuren ruiken of proeven, geluid zien, maar die gevallen van overloop zijn heel zeldzaam.
Zou Barnett Newman andere kleuren gezien hebben in zijn effen en toch nuancevolle schilderijen? dat ze bijvoorbeeld niet 'effen' rood zijn maar dat hij er bijvoorbeeld rood, met roze en paars in zag? Dat ze daardoor niet precies gerestaureerd kunnen worden? 

donderdag 3 juli
Het was gisteren een dag met grote tegenstellingen: mailcontact met iemand die me over mezelf na laat denken, telefoon met vriendin die door zeer zieke man een zware tijd doormaakt, 's middags naar haar toe gereden, hoorde iets betere berichten, 's avonds buiten geschilderd in Bredevoort, met tapas van Gus als extraatje en had zo een vrolijk einde aan de avond. Een dag om met plezier en voldoening aan terug te denken.
Terwijl ik op straat zat te schilderen kwam een oude dame met rollator op haar avondrondje even kijken wat ik deed. Ik heb wel een kwartier met haar gepraat, ze werd dit jaar negentig, schilder Piet te Lintum had haar 2 kinderen nog geportretteerd, want hij en haar man waren collega's aan de middelbare school in Aalten, ze had, net als ik jaren geleden, onlangs door miscommunicatie tussen artsen 2x een sterk antibioticum gekregen, waardoor ze in het ziekenhuis terechtkwam en nu weer langzaam opkrabbelde, enz. enz., en of ik eens bij haar op visite wilde komen. Ze wees me haar appartement aan, dat met die bloemen!  
Op de rotonde in Winterswijk veel politie en zwaailichten, altijd een naar gezicht, moest even wachten.  

woensdag 2 juli

Als ik het gras gemaaid heb, begint in deze tijd binnen een dag de klaver te bloeien. Het lekkerste dat er bestaat, na de jonge sla van Jo dan.
Tegen de schemering liggen 2 konijnen uitgeteld op het gras, na ruim een uur aan n stuk door smikkelen. Beetje raar kleurtje dat gras, komt door foto maken door dubbel glas en schemering. Kon dus geen flits gebruiken en ook niet naar buiten gaan. Ze zien me wel, maar denken: die loopt niet hard meer, rustig blijven liggen, Mien.

Heb heel voorzichtig Bertus maar eens gebeld of hij me niet vergeten is. Vier weken geleden was hij te druk. Iedereen moet maaien, ik begrijp dat, hij moet dus veel repareren en slijpen. En nu wil ik ook. Nee, nee, ik sta op zijn briefje! Ik denk niet dat er in zijn werkplaats nog plaats is voor een agenda. Hij zal bellen als hij een gaatje heeft en zal dan alleen de messenbak meenemen. Hij heeft nog geen vakantieplannen, dus....
Goed Bertus, ik wacht op je.

Ik ben benieuwd hoe de schilderles vandaag gaat. Carolien wil in de extra lessen wat anders met ons gaan doen. We werken dan met acrylverf op papier. 

dinsdag 1 juli
'k Heb een versje gemaakt voor een mailgroep, 't moet daar voor de 15e binnen zijn, maar hier laat ik het al vast zien. Het moet gaan over de dijk. Dat ging echt vanzelf een beetje anders, je bent Dichter of niet!!

                                          RatumseBeek

De beken in mijn land beginnen klein
van druppels die geen eigen richting kennen
nog aan 't bestaan van 'beek zijn' moeten wennen,
zich dan verzamelend, een stroompje zijn.
 
Zoals de blinden in het donker gaan,
heel langzaam lopend, tastend langs de muren
zo loopt de jonge beek nog zonder stuur en
botst al slingerend een diepe baan.
 
Als zware regen op de aarde stort,
stijgt snel het water, overstroomt het land.
Er is geen dijk, door 't stromen lost het zand,
dat dan in bochten tot een strandje wordt.
 
En elke dag dat ik mijn beek bekijk
-vanuit de stoel bij 't raam het water zie-
bun'k als een jrig kind zo bliej:
 
gelukkig heeft mijn mooie beek geen dijk!