logarchief  maart  home  mei

logs april 2015

 


donderdag 30 april
Gisteren nog op het nippertje de Inspecteur tevreden gesteld. Die rotklussen schuif ik altijd, nou ja vaak dan, voor me uit. Dom, want het zit wel de hele tijd in m'n hoofd en het maakt me wel onrustig. Zie je, nu deel ik m'n zeer Intieme Kapitaal met jullie. Wat wil ik er mee 'verdienen'? Heel veel sympathie natuurlijk! 

Het oorlogsschilderij heb ik gisteren ook afgemaakt, dat zat net als die Inspecteur al een paar weken in mijn hoofd. Ik hoop dat die nachtmerrie er nu uit is. IS als tsunami.

woensdag 29 april
Het was een geweldige bijeenkomst met Stine Jensen bij de Loge. Met zo'n kleine 50 mensen was het vol. Haar TV-reeks 'Dus ik ben' en het gelijknamige boek waren de aanleiding en ze behandelde nu het specifieke onderdeel Intiem Kapitaal. Wat deel je op Facebook, in hoeverre houd je dingen voor jezelf.
Een paar soorten van dat Intiem Kapitaal waren: 1.economisch kap. / reclame maken voor jezelf, 2. cultureel kap./ je geestelijke bagage, 3. sociaal kap./je relaties, 4.symbolisch kap./ chic taalgebruik bijv.,  en nog zo'n 6 aspecten, die voor een groot deel neerkomen op hoe je gezien wilt worden.
Na de pauze was het interactief en dat was soms lachen.  Ze vroeg tot hoever we zouden gaan op Fb. Ze had zelf een babyfoto van haar blote dochtertje op Fb gezet en toen kwam net die affaire met Robert M.   Toen zei ze: 'Waarom zouden mensen geloven dat het mijn dochtertje is. Ik kan -tig baby's van internet plukken.'   Dat is natuurlijk het punt, je weet niet wat waar is en wat niet.
Ongeveer 1/3 van de aanwezigen zat op Fb. Ze vroeg hen of ze hun bankconto zouden vermelden. Een enkeling zei dat het voor een bepaalde rekening wel zou kunnen. 'En hoeveel hebt u er opstaan?'  De dame zei dat ze toevallig het afschrift in haar tas had, en las het op: Tweeduizend tweehonderd drieendertig euri en tachtig cent.'  Het bleek dat erg weinig geld niet gezegd werd, maar ook niet heel veel geld, de grens lag bij 1000.- ongeveer.
Ziektes zijn ook een veel gelezen onderwerp. Stine vroeg: Wie is er onlangs bij de dokter geweest? 10 handen omhoog. Ze pikte er iemand uit: 'Wat had u voor klacht?'  Hij was benauwd geweest. 'Had u daar al lang last van?'  Een paar maanden.
Die man vertelde aan ons welke medicijnen hij kreeg en hoe zijn toekomstig ziektebeeld er uitzag! 
Volgende vraag: 'Wanneer had u voor het laatst sex?' Twee mensen gaven antwoord.
'Met wie?'  Eén gaf antwoord: gisteren, met mijn partner. 

Ja het was een mooie bijeenkomst, met koffie vooraf en wijn in de pauze. Daarin een goed gesprek gehad met De Dichter, die ook naast me zat.

Op de site van Human kun je filmpjes en andere berichten vinden.

dinsdag 28 april
Vanmiddag op zoek naar slaplantjes en tomatenplanten. Hoewel.... als ik naar buiten kijk, zie ik de wei wit 'kleuren'. Misschien nog maar een dagje wachten.

Het waren prachtige dagen. Samen zijn met mensen waar je van houdt en die gewoon doen waar ze zin in hebben: we zien elkaar wel weer bij de koffie, de port of het eten.. of bij de reparatie van het hek, het koken, het sjouwen met kruiwagens en kisten....
Veel buiten zijn, wandelen, hardlopen, zitten kletsen, luisteren, knuffelen,  het is helemaal perfect om zo samen te zijn.   

maandag 27 april  Koningsdag

De appelboompjes staan in volle bloei, en na één nacht regen en een zachte dag erna, hangen er al iets gekleurde bloemtrosjes aan de eergisteren nog kale Blauwe Regen.

De border is dichtgegroeid en van de zandweg af ben ik bijna onzichtbaar. Beuken staan in blad, de eik al bijna en het gras groeit als een idioot en bedekt al bijna de molshopen. Wolfgang heeft de paaltjes bij de achteringang weer mooi rechtop gekregen met een in 1978 moderne damesriem en 1 spijker. Mooi is de plek met het zeldzame Muskuskruid dat hier al een plek van tien meter in bezit genomen heeft.
de kleine groenige bloempjes
zondag 26 april
Het weer viel gisteren nog niet eens tegen, na de regen konden we de hele middag buiten zijn. Er staat nu net zo'n verhoogd kistentuintje op het kamerterras als er bij Diez staat. Ik heb les gehad in sla planten, en hoe van 8 planten in een paar verschillende soorten ( géén ijsbergsla!!) om de dag 3 maanden lang blaadjes als bijgerecht te plukken, voor 1 persoon bijna elke dag. Verder werd snijbiet aanbevolen, blad door sla mengen en de steeltjes wokken.
Tomaten planten in kistje 1 en kistje 8.
    wordt vervolgd!

Mijn eigen daslookteelt beneden aan de beekoever is door Carla geïnspecteerd en nu waren er al 3 planten! Geplukte bladeren moeten even voorzichtig gewassen worden en dan gevriesdroogd. Zijn alleen te plukken rond deze tijd. Plant sterft daarna schijnbaar af. Smaak kruidig naar de knoflookkant maar veel zachter. Heerlijk in soepen, sauzen, wokgerechten enz. 

zaterdag 25 april
Peter kwam zijn belofte na en ging met de grassen van de voortuin aan het werk. De pollen waren veel te groot en te oud geworden en hij heeft ze uitgestoken, afgestoken en het middendeel weggedaan en op elke plek weer een jong stuk van de rand gepoot. Alle andere randstukken heeft hij op een rij achter in de wei gepoot, met wat goede grond eronder. Als Bertie ze niet afmaait in juli kan het van de herfst al het idee van een wuivende wand geven, maar ik moet ze dan wel een paar keer water geven. Jerrycans opzoeken en in de auto laden, dan moet het te doen zijn.
Zoals de beukenhaag aan de andere kant me blij maakt, moet deze het ook gaan doen. 


Op een klein dipje tussen de middag na, was het gisteren de hele dag stralend en warm weer. Na gedane arbeid ging ik met de laatste Quest in de plastic tuinstoel zitten en zakte kalm met kussen en al op de grond. Het is een blauwe (is misschien belangrijk om te weten!), sterke, stoel en hij viel gewoon in onderdelen uit elkaar. Ook al kan hij weer in elkaar, ik vertrouw hem toch niet meer, ga het niet proberen. Ik weet dus al een cadeau voor mijn verjaardag, lieve kinderen. 

vrijdag 24 april
Begin van een druk en hoop ik gezellig weekend met logees. Eten, praten, naar 't dorp, buiten zitten,  wandelen en genieten van elkaar. Gisteren werd dat al ingeleid met een eet- en praatavond met een vriend, dus ik kom wat warmte en aandacht betreft niks te kort. Ben vandaag dus druk.

Ik heb al een kaartje gekocht voor de Vrijmetselaarsavond bij de Loge waar in het teken van de Maand van de Filosofie Stine Jensen zal praten over Intiem Kapitaal, wat zijn de wortels van onze identiteit. Het gaat vooral over vriendschap en communicatie. Daar kun je niet genoeg over weten, lijkt me! Ben benieuwd.

donderdag 23 april
Voor de tweede keer in 2 weken werd een afvalcontainer niet geleegd. De eerste keer dacht ik aan een vergissing, belde ROVA om half 5 en de volgende dag kwam een kleine auto om het alsnog te doen. Deze week werd de ándere container niet geleegd. Toch maar weer gebeld, misschien is de route verlegd en omdat ik tussen 2 zandwegen in woon, nemen ze bij een ander rondje die van mij niet mee. Ze zouden het bekijken, dit was inderdaad vreemd. Het is half zes inmiddels.
Terwijl ik naar buiten loop, zie ik de ROVA-wagen onze zandweg inrijden naar de achterburen. Ik blijf wachten tot hij terugkomt en dan blijkt, dat de twee dingen niks met elkaar te maken hebben, de hele morgen was de wagen met pech bij de garage geweest, ze waren pas om half twee gaan rijden.
In het wereldgebeuren zal dit nog niet het kleinste rimpeltje veroorzaken, maar voor mij is dit een gebeurtenisje.

Onlangs las ik dat het een onzinverhaal is dat eksters en kraaien zilveren lepeltjes stelen omdat die glimmen en ze daar kennelijk heel blij van worden. Niks van waar, sprookjes dus.
Bij een medeleerling van schilderles moest de schoorsteen leeggehaald worden, want daar zat een kraaiennest in. Ja, en een handvol sleutels. Geplukt van een haakje in een schuur, van een even op de tuintafel gelegde gesnaaid, ergens op straat gevonden, je weet het niet, maar dus tóch, he? 

woensdag 22 april
Als het een beetje wil, bloeien op 1 mei de Lelietjes der dalen, met de mooie namen Muguets of Fleurs de mai. Ze komen massaal op, maar of ze ook veel bloemen zullen geven?

Het nieuwe Meddoboek is uit en dat moet ik wel hebben, natuurlijk. Jo had het al, en ze vertelde me dat ze ontdekt had, dat de over-overgrootvader van Riannes Erik- of van Rianne-  een broer was van de grootvader van Wim. Of van haar, dat weet ik niet meer heel zeker, maar als ik dat boek heb, dan kan ik er een aantekening inzetten. Nee, toch van Wim, want haar familie kwam van het Vosseveld...of..? Zie je wel, dat onthou ik niet, omdat ik de families en de namen door elkaar haal. Als het nou eens op een zondagmiddag regent, dan kunnen we gezellig bij elkaar gaan zitten met een glaasje van 't een of 't ander, de beide boeken erbij nemen en uren over de oude tijd praten.
Stiekem hoop ik, dat er ergens iets opduikt van mijn grootmoeders familie. Maar die waren in Meddo niet in tel, armoedzaaiers, stropers en heidenen waren het, van dat volk.
Je zou elk kind zo'n wijze, lieve, geestige grootmoeder toewensen als ik gehad heb!      

dinsdag 21 april
De Mondriaanpaaseieren waren niet meer te eten, lagen al een paar dagen buiten in een plantenbak en verdwenen nu ergens heen na vereeuwigd te zijn.

  daar gaan ze..

Deze twee kauwen blijven halsstarrig zitten: dan maar geen eieren, maar die schoorsteen is van ons!

Goot schoongemaakt, gras gemaaid, takken en takjes geharkt, en de hele middag buiten gezeten.
Beschut tegen de wind en in de zon is het heerlijk voor wie er tegen kan. Ja sorry L, 't is hard van me, dat ik klets over heerlijk zonnen, maar ik kan het niet laten, heb zon nodig na de sombere winter.  

maandag 20 april
Het bleef de hele dag op een klein dipje na stralend zonnig. Heb echter niet gespijbeld en ben toch naar het concert gegaan om half vijf. Talamini was weer open, zag ik onderweg! Alle terrassen rond de Markt zaten vol en Wim Ruessink bespeelde 20 minuten het carillon van de Grote Kerk, zoals altijd voor een concert in het Doopsgezinde kerkje. Hij was nog net op tijd bij RUSALKI en kreeg applaus voor zijn spel.   

Geen seconde spijt gehad dat ik gegaan ben. En de andere 54 mensen ook niet volgens mij.
De meiden van RUSALKI zongen de sterren ( de zon?) van de hemel. Heldere sterke stemmen hadden ze, de Ierse, de Siberische en de 2 Friese jonge vrouwen.
Ze zongen à capella en uit het hoofd volkliedjes in de vreemde taal. Rusland, Engeland, Egypte, Hongarije (Romani), Servië (R), Polen, Georgië, Bulgarije, Kroatië (R), Roemenië (R), Macedonië, de Provence en een Kozakkenlied.  Elk lied werd uitgelegd voor het gezongen werd. 

Ze acteren een beetje bij het zingen. Bij een enkel nummer werd een instrument bespeeld.
Een prachtconcert.
Weer bekenden gezien en gesproken, ook leuk! Maar ze zijn wel oud geworden, hoor, mijn klas- en schoolgenoten....   

zondag 19 april
Om zeven uur kwam er doodgemoedereerd een ree van de zandweg af de inrit inlopen, snoepte hier en daar wat gras en kuierde naar de struikenborder, waar hij in verdween. Mistig nog, met zon. Schitterend!  

Vanmiddag is er in het DG-kerkje een concert, waar ik misschien heenga, als ik de verleiding om buiten te blijven zitten kan weerstaan.
Nee hé! 'k Hoor net dat het gaat motregenen!


Kom jij eens hier! alle nesttakken zijn weg! weet jij daar meer van?
Nee, ik zie ook niks, maar ík heb het niet gedaan, hoor!

Tja, het leven van een kauw is hard als je de verkeerde schoorsteen uitzoekt.
                                                                       *****
Het was gisteren zo heerlijk warm in de zitkuil dat ik mijn jaren '70 Indiarok weer eens aantrok. Net zomer aan zee. Het was 's morgens echter zo koud dat de autoruiten bevroren waren en er gekrabd moest worden. Om zeven uur was de wei groen met een dunne mistlaag erboven en om half acht was alles witbevroren.

zaterdag 18 april
De Grote Beer stond recht boven m'n hoofd toen ik thuiskwam. Er waren de laatste weken een paar heel heldere avonden met een bijna winterse sterrenhemel. Venus is dan aanraakbaar dichtbij. Schitterend helder.

Kreeg zomaar twee boeken cadeau van de week. 'Knielen op een bed violen' had ik al, maar ik weet wel iemand die het wil hebben. Het andere is van Le Roy Ladurie, die van Montaillou, en heet De Eeuw van de Familie Platter (1499-1628). Lijkt me interessant, het was een reislustige Zwitserse familie en Ladurie maakte voor zijn boek gebruik van familiedocumenten. 

Een derde boek, dat ik bij Rainer zag, en kocht, is een schitterend boek met schilderijen vanaf de dertiende eeuw en foto's van lezende vrouwen. Titel is Frauen, die lesen, sind gefährlich, (mit einem Vorwort von Elke Heidenreich). Het essay van Elke is geestig, zoals ik haar ken van de jaren dat ik Brigitte las. De foto's zijn groot en duidelijk, de tekst van Stefan Bollmann moet ik nog lezen.  

vrijdag 17 april
Bij de vorige Jachmannen was het weer fijn om de hartelijkheid. Hoewel ze een spannende tijd doormaken, zijn ze naar buiten toe opgewekt en sterk. Petje af.

De gewonnen cd-box kwam gisteren en moest dus op de foto. Bij het overzetten zag ik dat er op het toestel dat even kwijt was geweest vóór die boxfoto een niet door mij gemaakte foto zat: 
Waar en wat? ik ken dit niet.

Dit is de cd-box met inhoud. Wat een cadeau voor het beantwoorden van een internetvraagje waarop het antwoord Ein Heldenleben was.


Van de eerste teek dit jaar heb ik geen foto gemaakt.

donderdag 16 april 
De kauwen waren niet echt van slag door mijn rookaanval, toen die ophield, gingen ze verder met hun nest. Zwaarder geschut dus: een groter vuur. Dat hielp, een bos brandende takken kwam naar beneden zetten en het werk van 2 dagen ging in vlammen op. Op de nok zaten ze te overleggen: beginnen we hier opnieuw- dat was zijn standpunt, want hij gaf haar een extra groot lekker hapje, wat ze na enig aandringen, ze snapte de bedoeling niet of deed alsof, genadig opat- of gaan we een andere schoorsteen zoeken, jaha, dat vond ze leuk! ze maakte een sprongetje. Een moderne schoorsteen, dacht je? maar ze lustte eigenlijk éérst nog wel zo'n tweede lekker hapje!-

Guttegut, wat kunnen kauwen teuten, ik ben zo een uur verder door die observaties.

De scootmobielman was er weer om net als vorig en eervorig jaar te vragen of hij hier een paar stoeltjes neer mocht zetten voor hem en zijn vrouw, dat was mooi dicht bij verzorgingshuis  waar ze wonen, en dan konden ze bij mooi weer naar de reeën komen kijken. Nu bracht hij ook nog 'n ongeneeslijk zieke dochter in stelling, die een aardig huis met een tuin heeft, maar het hier ook vast mooi zou vinden!
In heel Winterswijk staan -tig bankjes in het buitengebied, ik zie niet in waarom ze hier willen zitten. Eigenlijk begrijp ik het wel, ik heb een WC.
Ik heb nu gezegd dat ik het absoluut niet wil. Hij probeerde het nog drie keer, maar ik gaf niet toe. Flink van me, vind ik zelf.
Toen ik vroeg of hij mij vroeger in zijn tuin had laten zitten, aarzelde hij even, maar zei toen dat hij het waarschijnlijk wel goedgevonden had. De gladjanus.
Er mogen veel mensen hier komen en ook met alle plezier een hele middag hier zitten, maar ik wil wel zelf kunnen zeggen wie wel en wie niet. Hij dus 'niet'.

woensdag 15 april
Een prachtige zonnige dag gisteren. 'k Wilde zoveel doen, maar kwam er nauwelijks toe.
Heb wel de caravan gelucht en opgeruimd, een wasje gedaan, het droogde idioot snel door zon en wind, heb gestreken en Rianne van het werk gehouden, waar we allebei plezier om hadden, met Rova gebeld aan het eind van de middag, want de container was niet geleegd, heb weer de kauwen gepest door een rookkolom in de schoorsteen te maken, heb een stapel kranten uitgezocht en weggedaan, de potplanten verzorgd en 's middags in de zon zitten lezen en 2 kruiswoordpuzzels uit de kranten opgelost.
Het lijkt zo heel wat, maar het stelt niet veel voor. Ik werd er niet moe van.
Met zieke dochter gaat het wat beter, de koorts is gezakt van bijna 40 tot een verhoging, maar het was een raar soort zware griepaanval, waarvoor ze nog een week 'krank geschrieben' is.  
Misschien komen ze over 10 dagen hier. Verheug ik me zeer op! 

ISS.
Om half 10 gisteravond keken we allebei naar het ISS, 4 minuten lang. Langs zeer heldere Venus verscheen het en boven Carla's wilg 'verdween' het. Op hetzelfde moment te zien bij haar in Duitsland en hier in de Achterhoek. Anderhalf uur later is de slinger 'lager' dus verder weg in het zuidwesten, voor mij achter de bomen en ook maar 1 minuut te zien.
Je weet dat het een stokpaard zonder je van me is, dus als je ISS ziet staan dan kun je de rest overslaan.   

dinsdag 14 april      max. 20,6
Goede berichten van M&M. Ze fietsen weer, eten buiten, leven als God in Frankrijk.

Het fototoestel is weer thuis en de mosselmaaltijdbelofte is op een aangename manier gelijk ingelost.

I. hield bij de bieb een inleiding over een interessant onderwerp, nationalisme in vele vormen. Aan bod kwamen o.a. de Franse revolutie, en hoe die in Frankrijk doorwerkt, de afbrokkeling van het Osmaanse rijk, de staatkundige federatievorm, democratie, en nog meer onderwerpen die ermee verband houden. Ik ben iemand die het beter kan onthouden als ik het zelf lees, zeker als het een onderwerp is met veel aspecten. Bij lezen kijk ik even terug, kan dan met potlood het kenmerkendste onderstrepen, wat me helpt om het beter te kunnen onthouden.
Anderen horen het liever vertellen.

maandag 13 april
Gisteren uren buiten geweest, m'n gezicht gloeide van de zon. Op de troon voelde ik wel de frisse harde wind, maar in de zitkuil was het heerlijk warm.
de troon rechts en links de zitkuil
Heb daar uren gelezen in de onderstreepte gedeelten van Clarissa Pinkola Estés 'De ontembare vrouw, als archetype in mythen en verhalen'. Twintig jaar geleden geschreven. Ik las het tijdens een langer verblijf in Frankrijk in 2005- er lagen veel bladwijzers in uit Franse kranten gescheurd- en onderstreepte toen veel. Dochter had het er laatst over, en ik zocht het weer eens op, ben er nu weer door geboeid.
Gelukkige, krachtige vrouwen, zwakke en onderdrukte vrouwen, vrouwen die in hun creativiteit beknot worden, verhalen en mythen over allerlei vrouwen, een heel uitgebreid boek, 550 pagina's, maar het leest gemakkelijk.
Eén van de vele zinnen die onderstreept zijn, is: Klaarblijkelijk is vechten voor wat je wilt de juiste instinctieve reactie op gedwarsboomd worden.
Helemaal mee eens. Mij heeft dat vechten absoluut sterker gemaakt. 

Een leuke opmerking van haar over mannen en logica: 'Als ze logisch zouden zijn, zouden mannen met een dameszadel (paard)rijden.'
Maar dat zien vrouwen misschien hélemaal verkeerd!
                                                -----

Weer vergeten een stuk ijzerdraad en werkhandschoenen mee te nemen om de afrastering bij de zandweg vast te leggen aan de zware paal. 

zondag 12 april,  max. 15.5 in de schaduw op de noordmuur
Heel mooi om precies om 9.42 PM het ISS te zien verschijnen boven Samberg, en het zien doven boven 't Wieskamp. Het kwam practisch recht over me heen, op 82 graden.
Ik dacht dat ik het duel met de kauwen gewonnen had door de truc met de Triasroofvogel, maar ze waren nergens bang voor, dat maakten ze me van de week goed duidelijk, ze begonnen een nieuwe stapel takken door de schoorsteen van de schoppe te gooien voor een nest. Die takken trok ik er aan de onderkant door een veegluikje telkens wel weer uit, maar dat gaat vervelen bij 5 keer op een dag. Ze gaven de moed echter niet op. Vanmorgen zat er weer een prop takken in en toen heb ik er een prop kranten onder gefrommeld en de zaak aangestoken. Flink veel rook gaf het, vooral toen ik de takken die ik al eerder op de grond ernaast gegooid had, ook ging verbranden. Hevige verontwaardiging boven mijn hoofd.
Maar ze zijn gisteren niet weer opnieuw begonnen.
Afwachten. 
Vanmorgen waren ze al weer vroeg actief. Dat wordt dus weer een vuurtje stoken straks. 


Het regende gisteravond terwijl de zon op de treurwilg van Carla scheen.  

zaterdag 11 april
Dinsdag wilde ik hier buiten een paar foto's maken, pakte mijn schoudertas en voelde geen toestel zitten. Gebeurt me vaker, dus ik keek even op de gewone andere plekken waar het vaak ligt. Nee, ook daar was het niet. Het was nergens.
Wanneer had ik het nog? vrijdag of zaterdag. Waar was ik sinds toen geweest? Kapper, toneel, super, boekhandel, enz. Ik belde ze allemaal, nee, niks gevonden!
Wacht eens, ik had ook nog getankt, auto op slot gedaan toen ik ging betalen, er was een pakje voor me en ik moest mijn rijbewijs tonen, even terug naar de auto, en toen deed ik de deur niet op slot. Had ik hem toen bij me? Ik wist het niet, maar als ik de deur niet op slot had gedaan....

Gistermiddag werd ik gebeld door een vriend: 'Ik heb een fototoestel te koop, heb je interesse?' De grapjas!
Zijn auto was naar de garage geweest, hij had hem opgehaald en een fototoestel gevonden. Hij dacht dat het van de monteur was, maar dat bleek niet zo te zijn. Aangezien ik zaterdag ook in die auto gezeten had, belde hij.
Ik blij! Als vindersloon zal ik mosselen voor hem klaarmaken.        

Nee, nog niet naar het anemonenbosje geweest, ik heb hier op rokjesdag heerlijk bij huis   rondgescharreld in een lange broek. Een zomerse, dat wel. Bovendien moest mijn oude fototoestel een halve dag aan de oplader. Dan werd het te laat voor de anemonen, want die zijn in het bosje 's morgens het mooist, als ze de kopjes richting zon hebben staan.  
zo was het een jaar of 6 geleden

vrijdag 10 april,   22 gr. ruim
Een ruisend geluid hoorde ik gisteravond terwijl ik binnen zat. Het kwam van buiten en binnen had ik het nog nooit zo hard gehoord, meeuwen! Duizend of meer krijsende meeuwen bij het Hilgelo. Ik ken dat geluid van de Leemputten, toen we daar dichtbij woonden. Meeuwen broeden net over de grens bij Zwillbrock en verzamelen zich daar met veel lawaai, je wilt toch wel een eersteklas plekje. Er zijn daar veel eilandjes in de plassen, ideale broedplaatsen, maar die heeft het Hilgelo niet. Wat ze hier willen? Misschien is er in de buurt een bouwland of wei gemest, en werd het vleesgerecht opgediend.

Straks ga ik traditiegetrouw naar het anemonenbosje, even genieten en een beetje aan de tijd denken dat we er met het hele gezin heen wandelden en thuis een grote drijfschaal met die bloemen vulden. Volgens mij moet ik er nog één hebben. 
Kent iemand het woord 'drijfschaal' nog?    

donderdag 9 april  (was Cilia niet jarig vandaag?)
Carla keek wel heel raar op toen ze haar grasveld 's morgens vol grote gaten terugzag, wilde zwijnen? Ze woont in een dorp in een heuvelachtig landschap, komen zwijnen daar voedsel zoeken?  Haar zus zocht het op internet na en vond dat het geen zwijnen waren, maar groene spechten.
Die gaten zie ik hier langs de weirand ook vaak, maar dacht dat die van bozzende konijnen of gewoon van reeën of misschien ook wel dassen waren. Ja, ook hier zie ik groene spechten.
Kijk via logarchief op 6 december 2010, daar heb ik 4 eigen foto's staan van zo'n  gaten makende groene specht in de sneeuw.

woensdag 8 april
Ráár is dat, geen avondcursus meer. Van oktober af tot en met vorige week waren er de Marianumlessen. Nu het zomer wordt, zullen de lange avonden met buiten in de tuin werken natuurlijk fijner zijn dan drie en een half uur binnen zitten. Toch is zo'n eerste keer niks wel even kaal.
 
De laatste dagen zie ik telkens een ree in de wei. Ze is niet echt bang, want als ik naar de schoppe loop, kijkt ze wel op en blijft ook kijken, maar ze loopt niet weg.

De hele dag op pad geweest. Koffie gedronken bij een vriendin in Lichtenvoorde, daar ook meegegeten, geschilderd bij een stel vrouwen en één man in Bredevoort, met iets nieuws begonnen,  en thuis nog een half uur heerlijk buiten gezeten.

Het ISS was weer magnifiek te zien.
 
 dinsdag 7 april
Na drie drukke dagen was het gisteren, tweede paasdag, een heel gewone dag, ik heb gewassen, en wat andere klusjes gedaan. De woonwinkels, tuincentra en andere evenementen zijn niet aan mij besteed. Een beetje lezen, schrijven en mailen past beter bij me. Ik heb voor een paar dagen de kroniek van een Winterswijkse familie ter inzage en vind daar vooral in het recente deel ook mij bekende namen van mensen, huizen en winkels terug.

Vanavond is het ISS weer te zien, nu om 9.20 PM 5 minuten SW, en om 10.56 2 minuten W.  
Hopen dat het helder is. Hij komt tot 17 april elke avond over en is meestal 2x te zien. Kijk op Spot the Station van de NASA.

maandag 6 april
Het ruikt in huis naar rook. 'k Heb gisteravond wel de gloed van paasvuren gezien, maar 'k ben er niet heen geweest. Horden kijkers kwamen hier tegen negen uur langs, tegen half twaalf kwamen de laatsten terug.
Ze hadden er schitterend weer bij, het was helemaal een prachtige dag, veel zon, veel buiten zijn, gistermiddag ook buiten zitten, want buiten de wind en in de zon was het gewoon heet.
Over wind gesproken, mijn zus die 10 hoog woont, vertelde dat de flat bewoog in de storm van vorige week. Behalve dat ze het voelde, kon ze het ook zien aan de gewichten van de hangklok.
Als ik dat hoor, ben ik blij gewoon op de grond te wonen, ja, zelfs samen met de vier ems, mieren, muizen, mollen en muggen.
Drie mooie dagen gehad, de mensen maken het mooi. 'k Ben bevoorrecht.
 
Paaszondag 5 april
Zon en een witgevroren wei. -1,8gr.
Gisteravond werd het laat, 'k was door een goede kennis meegevraagd naar de uitvoering van toneelvereniging OBK, en thuis praatten we nog een poos na. Ik denk dat OBK betekent: Oefening Baart Kunst. Nee, met de verloting niks gewonnen.
Niet alleen, maar met anderen eten vind ik altijd heel gezellig. Nu heb ik dat plezier drie dagen achter elkaar. Steeds met een of twee anderen. Genieten.
Vanavond branden hier overal de paasvuren, een heel groot in Meddo, maar ook bij de molen en in andere buurtschappen zijn ze. Er zijn zoveel bomen gekapt deze winter dat er afval genoeg moet zijn, als het niet naar de biovergassers is gegaan tenminste.  

zaterdag 4 april
De jurering heb ik er goed van afgebracht. In deze rommelige week waren er toch nog zes verhalen geschreven. Van elk verhaal geef ik een korte samenvatting en een eenregelige 'recensie'. De winnaar geeft weer een nieuwe titel op.

Een gezellige dag gehad met mijn zus. Ze bracht lente mee. De narcissen had ik al, en die zijn nu ongeveer uitgebloeid, de margrieten bracht Riet mee. 't Ziet er mooi uit vanuit de kamer.

De zon schijnt, de vogeltjes fluiten, naar buiten, naar buiten!

vrijdag 3 april
Hoi hoi, ik heb nu ook zo'n mooie zwarte container met een feloranje deksel en mag daar al m'n plastic en de vanillevla- en chocolademoussepakken in doen. Dan hoef ik ik die niet in doorzichtige zakken aan de weg te zetten, te kijk voor iedereen, wat een geluk. Er komt binnenkort nog een lief containertje bij voor oud papier, meen ik begrepen te hebben. We krijgen er vast nog wel een klein handig kalendertje bij om de verschillende ophaaldagen te noteren. GFT, rest, papier, plastic en eens per half jaar klein chemisch afval in een mooi blauw plastic bakje.
Goed dat ik wat ruimte heb bij huis, waar ze uit het zicht van de straat en het huis kunnen staan, want al die bakken met felle deksels verpesten de landelijke omgeving, maar ook in Bredevoort het authentieke oude stadsbeeld. In de smalle centrumstraatjes staan de miniterrasjes bij de huizen al gauw vol met opvallende bakken. 

donderdag 2 april
Een medelid van de Schrijversgroep duikelde een paar oude teksten van me op uit de periode 2002/2004. Ik ben daarna jaren weggeweest maar stuur nu weer verhalen en gedi... eh versjes in. Er zijn nog mensen uit die begintijd bij en die oude bekenden weervinden was wel heel leuk!
Die verhalen staan misschien ook wel hier op de site ergens, dat moet ik zelf weer nakijken!

De storm heeft hier geen schade aangericht, goed dat de scheefstaande bomen onlangs gekapt zijn.  Het enige vervelende is dat er zoveel takken en takjes rond het huis liggen die ik voor het maaien wel weg moet harken. Ik wacht daarvoor toch maar een droge periode af. 

woensdag 1 april

Vorig jaar bloeide de Stermagnolia op 20 maart uitbundig

en moet je hem nou eens zien, hij verdient nu echt geen hoofdletter!

Storm. Bij zuidenwind staat hij recht op de schuine zijkant /\ van de metalen schoorsteenkap en die kleppert dan niet of nauwelijks, gisteren was de wind westelijk en dan blaast hij er recht onderdoor. Een lawaai!!! Het hele ding trilt, klappert en ratelt dan.   
                                                                *****
Gisteravond met meer dan 50 medeleerlingen naar 'Selma' geweest, de film over de geschiedenis van de geweldloze marsen van de zwarte bevolking om het stemrecht op te eisen, waar ze wettelijk recht op had.  Die vonden plaats vanuit Selma en werden geleid door Martin Luther King. 
Het meest indrukwekkende vond ik, dat al die donkere hoofdrolspelers, maar ook de honderden figuranten, hun eigen recente geschiedenis en die van hun ouders en grootouders speelden, en in gezichtsuitdrukking en gedrag terug waren bij 1965.
Iets anders was dat de tv toen in heel Amerika een belangrijke rol speelde bij de bewustwording van het onrecht dat de Afro-Amerikanen aangedaan werd.