logarchief  december  home  februari

logs januari 2015

 

 

zaterdag 31 januari

Bij de meeste lezingen zie ik vrouwen, maar gisteren bij Piet Gerbrandy waren er vooral mannen. Waarschijnlijk vrienden of collega's uit de tijd zo'n 10 jaar geleden dat hij hier leraar was en hier woonde. Het kleine Doopsgezinde kerkje leent zich uitstekend voor kleine voorstellingen en lezingen. Gisteren was het met zo'n 50 mensen aardig vol.
Onderwerp was het nieuwe boek De jacht op het sublieme. Het gevoel dat je hebt als je contact lijkt te maken met iets dat groter is dan jezelf. Een soort extase. Door de eeuwen heen hebben mensen dat proberen duidelijk te maken, hebben er namen voor bedacht. Het paradoxale is dat door het duidelijk te willen maken, je de taal nodig hebt, maar bij elke naamgeving schep je gelijk een bepaalde afstand.
Zonder woorden, dus in muziek en kunst, in schilderijen en beeldhouwwerk, hebben mensen geprobeerd dat verhevene weer te geven en soms is dat gelukt.  

Hoe mensen dat sublieme van de oertijd af al duidelijk hebben proberen te maken, is het eigenlijke onderwerp van dit boek. Er staan 20 essays in, waarin Gerbrandy de erotische, religieuze en muzikale werking van literatuur onderzoekt. Maar ook komen ballet en de grottekeningen van Lascaux aan de orde.

Aan het eind van de lezing las hij een paar gedichten voor uit Vlinderslag, dat inmiddels uitverkocht is.
De betekenis van die titel:
De vleugelslag van een vlinder staat voor opstijgen, in licht en lucht, maar de vlinderslag bij het zwemmen is de zwaarste vorm van je in water voortbewegen.

De jacht op het sublieme, De Bezige Bij, 2014, 345 pag.

vrijdag 30 januari
De overval op de NOS-studio's is hot news. Een gewapende keurige man, type ouderwetse student, bedreigde met een revolver met geluiddemper de portier en wilde zendtijd om een boodschap over te brengen. Alles ging rustig en superbeleefd. Hij vertelde ingehuurd te zijn door inlichtingendiensten. De portier bracht hem naar een lege studio en probeerde rustig met hem te praten. Toen het de overvaller te lang duurde, kwam de politie binnenstormen en overmeesterde hem.
Bizar om een overval live mee te maken. Een van de aanwezigen had heel slim geluid en beeld aangezet.
 

Op donderdag 29 januari
1948 was Sies Egberts voor de laatste keer jarig, 44 werd ze en we gingen naar het ziekenhuis in Zutphen om haar te feliciteren. Ik wist wel dat ze heel ziek was, en dat andere moeders wel eens dood gingen wist ik ook, die van Willy en Nelly waren gestorven, maar  dat die van mij misschien ook...,   nee, daar dacht ik helemaal niet aan, wilde er misschien niet aan denken.
Ik had een cadeau bij elkaar gespaard van mijn zakgeld en een gulden van tante Cor, een houten breinaaldenkoker, prachtig beschilderd tussen ingebrande slingers.
Ze was er gelukkig heel blij mee.
Drie weken later werd ze begraven.
***
Vandaag de hele dag buien met tegen de avond een onweersbui met ook weer sneeuw. Als die wegtrekt, maak ik buiten foto's van de doorkomende maan en de oplichtende wolken. 


  

woensdag 28 januari.
We hadden bij Marianum de laatste les van de tweede serie. Er volgen nu nog 7 lessen in drie andere vakken.
De RK-godsdienstlessen door Simon waren op sommige punten interessant, Jodenvervolging door de eeuwen heen, verhalen over zijn eigen verblijf in de Filippijnen, maar ik voelde steeds meer irritatie over het uitdragen van zijn privégedachten over zijn eigen geloof en de kritiekloze houding tegenover de Kerk.

De lessen cultuur door mevr. Hissink, die gingen over de Renaissance in vooral Florence, waren interessant en levendig. Na de indoctrinatie door Simon, kwamen we in het volgende lesuur steeds in een vrolijke stemming door de onthullingen over de courtisanes aan de opvolgende pauselijke hoven, waar weinig te bespeuren was van de door Simon gepropageerde soberheid. Vooral Paus Sixtus bleek een grote boef. Moord en roof.
 
De lessen van mevr. De Wit in het derde uur waren superinteressant, sociale geografie. Wat is cultuur, wat bepaalt cultuur, waardoor verandert cultuur? IS, jihadstrijders, Molukkers en de treinkaping, wat is de verwachting over de culturele ontwikkeling, welke rol speelt taal, welke rol speelt godsdienst.
Stukje film: Nigeria Afrika, een vrouw van een jaar of 35 verwijt een man van 32 dat hij niet getrouwd is en haar niet ziet staan, hoewel ze hem elke dag opwacht. Hij zegt dat hij gestudeerd heeft en niet aan trouwen toekwam, bovendien is hij niet verliefd op haar.
Twee culturen: de oude cultuur, waarin je trouwt met iemand en je niet verliefd hoeft te zijn, want die verliefdheid zoek je alle twee wel buitenshuis- en de nieuwe cultuur van verliefd worden, samenwonen en dan eventueel trouwen. 

De docente woonde in Nigeria en kan er boeiend over vertellen. Bijvoorbeeld over de oude kleding die wij wegdoen en die daar al in de haven door handelaren opgekocht wordt en voor veel geld op de markten verkocht wordt. Alleen de rijken kunnen zich onze oude spijkerbroeken en t-shirts veroorloven; de mensen in kleurige klederdracht zijn de arme mensen. 
Dingen zijn vaak anders dan je denkt. We vergelijken de Amish in Amerika met de Marokkanen hier.

dinsdag 27 januari
Een kennis brengt de kalender voor het goede doel dat bestaat uit ondersteuning van kinderen in slechte omstandigheden in midden Amerika. Hij was daar zelf al vaker maandenlang heen geweest en kent de taal. De laatste tijd zijn de omstandigheden voor 'rijke' mensen daar zo verslechterd en onveilig geworden, dat afgeraden wordt om daar nog heen te gaan. Je wordt vermoord om een mobieltje.
Hij is trots op wat al wél bereikt is, kinderen die naar school gaan, een opleiding afronden, een baan hebben gevonden.    

maandag 26 januari
De schrijver A.N.Ryst was bij Brands. Hij schreef De Harpij.
De hemel is boven en daar komen de goeden, beneden is de hel voor de slechteriken, die daar gestraft worden.  
Lucifer wil dat alle mensen zondaars worden en krijgt een lumineus idee. Zondaars worden op aarde al gestraft en hij bedenkt dat ze dan in de hel niet nog eens gestraft hoeven te worden. Hij gooit de hele boel om en verwent nieuwkomers met een luxueus badhuis, slaven en andere geneugten. Hij hoopt, dat als dat bekend wordt bij de levenden, ze allemaal naar de hel willen, en dus zullen alle mensen zondaars worden. Missie geslaagd.
Wat Ryst nog meer vertelde, leek me aanlokkelijk om te lezen, maar 716 pagina's breng ik niet op.

Van Lucifer naar de Devine 9- La voce divina op één dag.  
Het is de stemming voor klavierinstrumenten die op het 9-tallig stelsel gebaseerd is, in plaats van op de 300 jaar oude stemming die sinds Bach in gebruik is en waarbij 'gesmokkeld' moest worden bij de stemming,  waardoor eigenlijk elke piano vals klonk. We hoorden dat niet omdat we er aan gewend zijn geraakt.
De juiste frequentie wordt bij de stemming niet meer op het gehoor gedaan, maar door de computer. Volgens de bedenker,  Kramer,  is er nu een perfecte balans tussen yin en yang.

Ik snap er geen jota van. Hoorde het op TV bij Witteman door Kramer en pianist Jan Vayne uitleggen. Volgens hen waren de toehoorders echt geraakt door de andere klank, die klonk als de natuur zelf. Vayne ging er zelf rustiger van spelen.
Als je het na wilt lezen: hier staat een uitgebreide uitleg. 

zondag 25 januari 9u30    1,0 gr op de buitenmuur, sneeuw dooit nog niet

In de wei ligt de sneeuw nog onaangeroerd. Onaangeroerd?


Het fietspad langs de weg ligt nog vol resten sneeuw. Het is gisteren niet geveegd of gepekeld, de weg naar Meddo ook niet, maar die werd door auto's van schone sporen voorzien waar de fietsers gebruik van maakten, een levensgevaarlijke situatie.

Vandaag wordt het een leesdag, net als gistermiddag. Heb een stapel achterstallige kranten van 12 centimeter doorgewerkt. Ben nu ongeveer bij.

Omdat het pindanet door de eekhoorn kapot getrokken is, leg ik nieuwe pindavoorraad los op de voedertafel. Vreugde bij de gaaien, die geen acrobatische toeren meer uit hoeven te halen. Kunnen nu gewoon de kleine doppen in hun geheel doorslikken en de grote eerst in de bek kraken, alles uitspugen op tafel en dan het eetbare er tussenuit vissen.

zaterdag 24 januari         -0,5 gr

Vandaag staat er op de website van Hans Mellendijk een sneeuwgedicht dat me erg aanspreekt. Ik mag het hier neerzetten en verwijzen naar zijn site http://smelsslems.blogspot.nl/

Winterkleed, Winterleed

Scheer de dag
met scherpe sneden.
Knerp de sneeuw
met verse treden.
Baan het pad
door onbeschreven.

Scheer je weg
besmette sporen.
Kneed kristal
met schone handen.
Vorm het wit,
en ook de bezem.
Hoed, wortel
en zwarte kolen.

Spaar de dag.

Varsseveld, 24 november 2008


      11 uur, ouderwets gezicht zo'n niet gestrooide weg

't Sneeuwt om goed zeven uur!  De auto's rijden heel langzaam, een stille wereld. Om 10 uur is er ruim 6 cm gevallen.
Op het nieuws: verhoogde vulkanische activiteit op Saba. Allebei Nederlands grondgebied. Zo ongeveer dan.
 
Chris heeft gisteren de laatste dikke takken en de drie grote stammen in 2x opgehaald. Daarna liep hij de werkplek rond en raapte alle kleine takken ook nog netjes op. De wei ziet er weer keurig uit.
 

vrijdag 23 januari

Bij het zoeken naar iets in de boekenkasten in het voorhuis kwam ik twee horoscoop boekjes tegen, heel anders dan Zoek uw geluk in de sterren!
De Chinese horoscoop beschrijft de RAT. Ja, ik was liever een Tijger geweest, desnoods een Buffel of een Draak, want de associaties met Rat zijn bij ons nou niet zó'.......   Kwok Man-Ho heeft het geschreven, nou dan weet je dat het uiterst secuur bestudeerd is en nauwkeurig opgeschreven!
Jaar. Onze 12 sterrenbeelden lopen per maand, de Chinese horoscoop gaat per jaar. Een jaar lang is het RAT-jaar. Elke 12 jaar is er een RAT-jaar.  Elk van de 12 tekens heeft vijf verschillende persoonlijkheden.
Mijn jaar heeft als persoonlijkheid Rat in het Veld. Dit zijn de eerste zinnen van de inleiding: U woont waar de Rat het leven zwaar vindt, maar niet onmogelijk. Buiten in de velden kunt u alles vergaren wat voorhanden is. Bij alles wat u doet, vertoont u grote moed.
Dat 'buiten in de velden', vind ik prachtig kloppen, maar dat zware leven is klinkklare onzin. Ik kan me geen betere plek wensen om te wonen dan hier buiten. De mannelijke Rat van mijn jaar heeft het beter getroffen, staat er, die werd in een voorspoedig jaar geboren.  Discriminatie!!
Maand. ????? hoezo maanden, ik ben in een dubbele maand geboren, sommige jaren hebben dat gewoon. Deze Rat lijkt zelfbewust, is onzeker.
Dag. Deze rat is eerlijk en populair. Heeft rust nodig en houdt van praten, geniet van het leven en benut mogelijkheden.
Uur. Als puber lig ze dwars, (welke puber niet!) maar het komt allemaal goed.

Net als in de westerse horoscopen kloppen dingen wel, soms frappant goed, maar andere dingen absoluut niet.
Toch leuk om te lezen.

donderdag 22 januari
De IQ-test op tv.  Ik heb weer meegedaan en net als de vorige keer vond ik het moeilijk. Niet om de vragen an sich, maar om de ruis. Ik heb een paar keer een test gedaan, de eerste keer op het 'Arbeidsbureau' toen ik 39 was. Ze wilden weten voor welke studie ik geschikt was. Ik moest er voor naar Doetinchem, waar we met 20 tegelijk de test deden. Daar was het rustig, er was een bepaalde tijd voor een rij vragen en je kon geconcentreerd werken.
Vorig jaar deed ik ook de tv-test, ergerde me toen ook aan de herrie er omheen, had toch nog 116 punten. Nu deed ik het anders: luisterde even naar de inleiding en voorbeeldvraag en zette snel bij de echte testvragen het geluid af. Toch kwam ik bij de rekenvragen in tijdnood. Verloor punten. Scoorde totaal wel flink hoger dan vorig jaar.

De IQ-test die we bij Marianum deden als onderdeel van het vak pedagogiek, was een andere, met tekeningen van kubussen, huisjes enz. waarbij je je veranderingen voor moest stellen. Dat kon ik toen ik jong was heel goed, had technisch en ruimtelijk inzicht. 'k Kon het nu ook wel, maar had meer tijd nodig. 
Ik vond het vreemd dat de geheugentest gisteren behoorlijk goed ging en dat mijn geheugen het vaak laat afweten in het dagelijks leven: waar heb ik dat neergelegd? Komt zeker eens per dag voor.
Ik denk dat de soort intelligentie bij het ouder worden verandert, dat je meer 'begrip' krijgt voor andere ménsen, en dat je begrip en inzicht mbt techniek vermindert.

Was nog lang klaarwakker en versliep me vanmorgen grandioos! 

woensdag 21 januari
Mooie verhalen gehoord over de nazaten van een Winterswijkse familie, die in de 19e eeuw naar Canada emigreerde. De vroegere Jachman vond via internet die familie terug, maakte contact, en nu logeren leden van beide families over en weer bij elkaar. Hij liet foto's zien van zijn recente reis naar Canada met kinderen en kleinkinderen. Die mensen wonen in een gebied dat op de Achterhoek lijkt, maar dan op een 10 tot 20 maal grotere schaal.
Ik was een paar maand niet bij ze geweest, had een voor mijn doen drukke winter, en als Riki niet gebeld had, was ik misschien nog niet geweest, maar het was fijn zo en gaf gelijk weer een warm en vertrouwd gevoel.
                                                                           ***
Bij Marianum was vooral de les over de Renaissance in Rome en Florence weer heel levendig en interessant. We kregen een inkijkje in de modellenwereld van die tijd. De voorbeelden voor de prachtige grafbeelden op de praalgraven van pausen en bisschoppen. Allegorische beelden van de kuisheid, de bescheidenheid, de trouw, het moederschap en al die andere fraaie vrouwelijke eigenschappen, waren gemaakt met als voorbeeld de geliefden, de courtisanes aan de hoven van pausen en bisschoppen. Eén van de bekendste vrouwen met een eigen paleis was Julia la Bella. Een van haar bedienden hield haar agenda bij en daar staat precies in wie wanneer hoe laat ontvangen werd, met wie ze een reisje maakte, een boottochtje ondernam enz. enz. 
De beelden die Michelangelo van naakte vrouwen maakte, zijn onnatuurlijk. Hij was homofiel en had als model jonge mannen, die hij a.h.w. een paar borsten opplakte, maar die verder een mannelijk figuur hadden.

Zo'n les vliegt voorbij!

dinsdag 20 januari
Gisteren gingen de laatste bomen om. Ik vind het zo knap hoe de mannen een heel lange en heel schuin staande boom precies haaks in het smalle strookje tussen schuurtje en berg neer kunnen leggen.
schuine boom.. weg,  links vooraan stond hij,  van deze kant gezien dus rechts achteraan.

maandag 19 januari  Blue monday
Niks blue. Als je vanmorgen opstond, je kop koffie en een boterham nuttigde, naar je werk ging, je huis en kinderen verzorgde of je krantje las, maar ook als je ziek en oud bent, alleen bent en verdrietig, voor al die mensen die in een land wonen, waar je weinig kans loopt door religieuze fanatici vermoord te worden, waar je geen honger hebt en wel een dak boven je hoofd, waar je een medium bezit waarop je dit kunt lezen, voor al die mensen is zo'n term 'de deprimerendste maandag, de treurigste maandag van het jaar', onzin.
Vanmorgen las ik een gedicht dat één van de leesgroepvrouwen inzond na een ramp in huis deze week, waarbij veel dierbare herinneringen en voorwerpen verloren gingen. Zo'n houding tegenover heel verdrietige dingen die nu eenmaal gebeuren, vind ik getuigen van moed en ook van dankbaarheid om wat er nog wél is.
Om dit gedicht gaat het:

Zien is kennen - over het geluk
 
Het geluk zit bij zonsopgang in de trein
en zingt Vivaldi met de kievit
fietst langs de waddendijk: een feilloos oog
voor wollen schapen, ruime lucht van Hollands blauw
Looft keuken en kamer, leest de krant
loopt de straat door om de herfst te prijzen,
verliefd op het gouden licht van september
lacht het naar oude dames babies leren jacks.
Het geluk bezit goed ingelopen wandelschoenen.
's Avonds zit het aan tafel met vrienden
het drinkt oude jenever, volgt een talencursus
doucht elke ochtend warm zwemt 's zomers
spetterend door de lauwe zee. Het geluk schrijft
lange brieven, eet een haring, heeft een moeder
viert Sinterklaas.
Het geluk ligt graag in bed. Het is getrouwd
heeft tot zijn verdriet geen kinderen maar
het geluk houdt zich groot.

        Marjoleine de Vos        In: Zeehond graag (2000)
  

zondag 18 januari
Een fikse sneeuwbui vanmorgen, het was even helemaal wit buiten. Carla en ik gingen bij het Hilgelo kijken toen het wit weer gesmolten en bijna alles grijs geworden was.
 
Van Wolfgang kreeg ik tabletles. Ben al weer veel wijzer geworden, kan al zonder reclame, gefluit en gepiep een spelletje solitaire spelen!

Nog even terug naar vrijdag. Carla en Wolfgang komen aanrijden als de gevaarlijke acacia net geveld is. De kers waar C. graag een stuk van wil hebben ligt ook al. Het is prachtig weer. Als ik de werkers binnen wil roepen voor koffie en thee, zitten ze al prinsheerlijk met hun eigen brood en koffie in de zon in de  zitkuil. Ze vinden het een heerlijk plekje, fijner dan binnen zitten.

Zo ziet de bijna geëxplodeerde onderkant van de gespleten acacia eruit. Er heeft een enorme kracht op gestaan, de mensen waren niet voor niks zo voorzichtig.

Gistermorgen waren we naar de markt en zo. 'En zo' is koffie drinken, dit keer bij Bijzonder Gewoon. Daarna even een rondje buitengebied gereden voor de sfeer. Marieke en Ton kwamen al bijtijds en brachten een substantieel deel van de avondmaaltijd mee, grote moten gerookte zalm.  Dat is zó heerlijk, op 80 graden in folie een klein half uur in de oven verwarmen, een glas Chablis erbij, groentes en een klein aardappeltje, smullen!  Ook het weer was opnieuw zo lenteachtig. De zanglijster ri dorp was al klaar met inzingen en floot op volle toeren. Een perfecte dag, tel je zegeningen. 

zaterdag 17 januari
Afwisselende dag gisteren. Terwijl Franse M&M er waren, arriveerde deze stoet werkauto's met 4 Panleden. Er was geen hoogwerker bij, zei de chef, want ze vonden dat ze deze uitdaging zelf wel aan konden gaan. En het zou me een bom duiten besparen. De eerste bomen gingen vlot, wij hadden het eten op en ik deed de familie uitgeleide.

Dan ga ik gauw kijken. 
Het is zo spannend om te zien hoe de kapploeg de gevaarlijkste klus aanpakt, de gespleten acacia. Hij mag niet naar achteren in de beek vallen, niet naar links op de caravan en de schoppe, niet naar voren op het dak van de zitkuil en niet naar rechts in de vijver. De uitslag van het beraad: laten neerkomen schuin tussen zitkuil en vijver. De hoek wordt precies berekend, de kabel wordt aan de zware trekker vastgemaakt, de zager staat op de beekoever en begint te zagen, de spanning stijgt: als de takken van de boom ernaast niet meegeven, heb je kans dat de acacia omzwaait en alsnog de verkeerde kant opvalt.
De twee opruimers staan op veilige afstand. Als de staalkabel knapt en je raakt, ben je er geweest. De boom beweegt, de zager springt weg, de trekker trekt langzaam op, de boom kreunt en knalt en valt met een dreun zwaar en even opverend precies neer waar dat gepland is.  Applaus. Opluchting en voldoening.

   

vrijdag 16 januari   Madeliefjes bloeien. Lente.
Het gezellig met z'n allen afwassen gaat niet door, want André bracht de nieuwe vaatwasser, die het karwei gaat overnemen. Hoop ik.
Bij het wegrijden begon de zware bus te slippen op het pad langs de wei en sneed diepe sporen in de kletsnatte bodem. Alleen met hulp van een paar oude dekens voor de wielen kon hij er weer uitkomen. 
Ik heb toch maar de mensen die vandaag hier komen gewaarschuwd: ga eerst maar even poolshoogte nemen, voor je naar binnen rijdt. 
door het gras gezakt

donderdag 15 januari   motregen 10.3gr.
Terwijl ik even weg was, zijn de halve acacia en de berk in stukken gezaagd. Ik neem aan dat het de Panmensen zijn geweest, maar ik weet het niet. In ieder geval waren ze er nog niet toen ik wegging, en al weer weg toen ik terugkwam. Ze zouden van te voren bellen. Niks gehoord.
                                         ***
De schilder kwam even op visite. Niet om het bovenrandje van het luik een strip te geven, maar om mij te laten delen in zijn liefde voor Kees Verwey. Hij bracht 2 boeken mee, die ik mag lenen. De Verwey's van Verwey, de tentoonstellingscatalogus bij zijn 100ste tentoonstelling, en Anita Hopmans, Kunst is een spiegeling, Kees Verwey, een studie naar zijn oeuvre.
In 1919 als hij 19 jaar is, krijgt Verwey samen met Breitner vergunning van directeur Gratama van het pas geopende Frans Halsmuseum om te 'copieeren'. Zo staat het in het jaarverslag.

Als Verwey 85 wordt, komt bovengenoemd gedenkboek uit. Die 100ste tentoonstelling vindt plaats in het Frans Halsmuseum in Haarlem. 

woensdag 14 januari
die is op weg naar Duitsland!

De les sociale geografie viel uit, maar in plaats van te juichen, zoals op school vroeger, waren we teleurgesteld!  Het kan verkeren.

De les over kunstgeschiedenis ging wél door, en een stel mensen werd er zo door geïnspireerd, dat ze de docente aanklampten om te vragen om in de zomer naar Rome en Florence te gaan om daar ter plekke les van haar te krijgen. Ze geeft daar namelijk rondleidingen en weet enorm veel over architectuur, schilderkunst en beeldhouwkunst. Wat haar lessen zo leuk maakt, is haar enthousiasme, én haar neus voor schandaaltjes en smeuïge verhalen!
Haar programma zit al vol, dus ze zal geen tijd voor een Marianum-reisje hebben.

dinsdag 13 januari
Tijdens het typen van m'n eerste mailtje gistermorgen ging het scherm op zwart en 't bleef zwart na al m'n  pogingen er meer kleur in te krijgen. Om 9.30 uur stond ik al op de stoep bij de pc-dokter die pas om 10 uur zou beginnen, las ik op zijn deur. Na een half uur wachten in de auto kon ik de laptop afleveren. Minstens 2 werkdagen zou het duren, 'kijkt u maar naar al die kneuzen die hier al staan!' Een hele rij inderdaad.
Gelukkig is hij na ruim 1dag al weer klaar en kostte het niet eens 49,95, wat het meestal kost. Ze spreken daar af, dat ze zullen bellen als het meer dan 50.- kost. Al 2x belden ze niet, het kostte toen 49,95. Nu was het iets meer dan de helft. Ben helemaal blij.

Rianne heeft mijn nieuwe bladplant gelijk in een grote pot gezet, de oude plant in stukken geknipt en in de groencontainer gekieperd, en ik heb een andere muis in gebruik genomen. Bij Studentaanhuis had ik om een student gevraagd voor de grote computerschoonmaak, maar niet één woont zo dichtbij dat hij op de fiets kan komen. Ook niet met openbaar vervoer. Jammer dan.

André heeft me uitgelegd wat er aan mijn 18 jaar oude vaatwasser mankeert, dat repareren niet loont, want dat gaat ongeveer de helft van een nieuwe kosten, dat ik geen inbouw heb, wat ik altijd dacht, maar een gewone waar de bovenplaat van afgehaald is, dat die goedkoper maar net zo goed zijn als inbouw, dat hij weer zo'n machine adviseert en dat hij hoopt hem nog deze week binnen te krijgen, maar....dat samen gewoon met de hand afwassen ook héél gezellig is!  Dit nadat ik hem vertelde waarschijnlijk dit weekend logees te krijgen.
Hij is een halve zzp-er, de zoveelste kleine zelfstandige met vakkennis die mij helpt om zelfstandig te blijven. 

maandag 12 januari
Vandaag wordt mijn op één na langste vriendin, niet in lengte maar in tijd, 81 jaar. Aangezien haar lijf nog wel eens wat mankementen vertoonde, wordt dit vast een schitterende dag, met 81 jaar ben je al ruim boven de gemiddelde leeftijd voor vrouwen. 

Een andere vriendin moppert dat er tegenwoordig 'niks' op tv is. Daar ga ik dan tegenin, want ik zie vaak interessante documentaires en andere programma's. Zij houdt van spelletjes en dingen 'dicht bij huis' en heeft niks met het energieprobleem in India, waar ze toch niks aan veranderen kan.
We zijn het wel eens over zelf energiezuiniger zijn in huis. Daar is zij meer mee bezig dan ik, denk ik!    Theorie en praktijk.

zondag 11 januari
Waar zijn duiven bang voor? Ja, voor roofvogels, en misschien voor vossen, als ze op de grond voer pikken. Ik loop in de schemering buiten, de zon is onder, maar het bewijs dat hij nog bestaat, is de rode streep laag in het zuidwesten. Er is nog net genoeg licht om een rondje langs de wei te maken, het is zelfs droog. Vanaf het pad bij de zandweg zie ik de lichten van de Rikker weerspiegelen in de wei achter Jo. Een meertje is daar ontstaan na de vele regen.
Hier in de wei zakt het water onmiddellijk weg, op het graspad waar ik altijd met de auto rij, staat 1x per jaar na een zware onweersbui water, een uur maar, hooguit, dan is het in de grond gezakt.
Als ik bij de dennen ben, is het bijna donker, maar omdat ik elke kuil ken, loop ik door, zacht in me zelf pratend. Nou, eigenlijk meer tegen de bomen, de lucht, het gras en het vliegtuig dat op weg is naar Schiphol. Dat praten heb ik me aangewend omdat dieren dan niet van me schrikken, ze horen me van ver aankomen, kunnen zien wat dat geluid is en of het gevaar kan opleveren, en hebben tijd om weg te lopen (reeën)  of plat op de grond te gaan liggen (hazen).
Duiven zijn dom. Ze zitten al in de slaapbomen, de dennen. Horen mij praten, schrikken zich te pletter, net of ze het nog nooit gehoord hebben en vliegen met veel lawaai met zijn allen op. Slimmerds, de oehoe kan ze op drie kilometer afstand horen.  

zaterdag 10 januari om 2.00 uur bijna 14 gr.!
Van tien tot één uur vannacht gefascineerd gekeken naar Puur muziek 1 en 2, eerst de documentaire over El Sistema in Venezuela en daarna het verslag van één van de toporkesten ervan, dat optrad in Salzburg o.l.v. dirigent Simon Rattle.
Het bestaat uit kinderen van 9 tot 15 jaar uit de armste wijken van de steden in Venezuela die meedoen in een al jarenlang bestaand project om via muziek en samenspelen kinderen te leren  organiseren, samen te werken, omgaan met gevoelens en ook zelf weer les te gaan geven aan jongere kinderen. 
     

Ze speelden de Eerste symfonie van Mahler! Ongelooflijk. Maar vooral ontroerend. Ook de toehoorders waren ontroerd. Na afloop volgde de ontlading bij kinderen, dirigent, muziekleraren, en publiek. 

vrijdag 9 januari
Hoe kinderlijk kan een oud mens zijn! Ik zeg niet: kinds. Een groot verschil.
De rekening van de garage viel enorm mee. Gezien de leeftijd van mijn auto, op weg naar zijn achtste verjaardag, had ik een hogere nota verwacht. Dat was zo'n mazzeltje, dat ik gelijk naar de winkel van Vronie ging en twee, TWEE! atlassen kocht.
De Times Wereldatlas is 35 jaar oud, en de Bosatlas is van 1947! Nu ben ik weer helemaal bij. Kocht de Grote Bosatlas en de Bosatlas Nederland van boven. Heerlijk! 

donderdag 8 januari
De hele middag hebben we gisteren in Bredevoort goed gewerkt en tussendoor enorm gelachen. Meggie was er weer. Aan het eind schonk Carolien voor ons zessen een Nieuwjaarsglas in, zodat ik in een zeer opgewekte stemming thuiskwam.
Pas gisteravond op het nieuws hoorde ik over de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs, waarbij 10 cartoonisten en journalisten van dat satirische blad plus 2 politieagenten vermoord zijn. Er zouden ook zeker 10 gewonden zijn. Gruwelijke beelden.
 

woensdag 7 januari
Vandaag gaat de zon al weer 18 minuten later onder! Volgens Ton floten in Nijmegen de vogels al hun oefendeuntjes. Of het bij Ton in Apeldoorn en Ton in Groenlo ook zo lenteachtig is, kan ik je niet vertellen.
Jaren geleden had ik vaak betalende gasten in het voorhuis. Twee mannen uit Tsjechië kwamen elke veertien dagen in de Achterhoek op meubelstrooptocht hier slapen. Ze waren een team van een stuk of vijf, maar de baas kwam altijd met 1 helper hier. Welke, was altijd een verrassing. Ze kwamen met een oud vrachtwagentje dat ze met toestemming van de politie aan de overkant van de weg in de berm parkeerden en kochten vooral bij kringloopwinkels meubels van echt hout. De mensen thuis waren gek op echt hout, spaanplaatmeubilair hing ze de keel uit.
Waarom vertel ik nou over die Tsjechen? O, ja, n.a.v. de drie Tonnen. De baas heette Antonin, de helper van de eerste keer ook, maar ook twee anderen heetten Antonin.
Jachman was een Antonius, net als zijn vader en een stel anderen in de familie.  Zijn ze allemaal genoemd naar de  Heilige Antonius, de helper bij het vinden van verloren voorwerpen? Is hij DE heilige voor verstrooide mensen?  Eerst dacht ik aan slordige mensen, maar dat zag ik bij nader inzicht verkeerd. Verstrooide mensen zijn met hun gedachten bij meer dingen tegelijk en dan slaan ze niet op waar ze hun autosleutel neergelegd hebben.  

dinsdag 6 januari
Nu is alles weer gewoon, de lessen beginnen, Rianne is er weer, het nieuwe ROVA-schema zit in mijn hoofd en de eerste verjaardagsvisites staan in de agenda.
Van dat ROVA-schema hebben we geen bericht gehad, toevallig keek ik op internet om alle ophaaldata in m'n nieuwe agenda te zetten en merkte dat het veranderd was.  Meddo heeft ook geen bericht gehad, maar daar hebben ze een alerte buurtwacht en die stuurde vanmorgen per mobieltje het veranderde schema door: zet je grijze container vandaag aan de weg! 
Ja, we hebben een opwindend leven hier, het is bijna niet bij te benen.

Bij 6 januari, Driekoningen, hoort pudding met een boon erin. Toen de kinderen nog klein waren, maakten we daar een feestje van. Wie de boon vond, kreeg de 'zilveren' kroon op en was voor een avond koning. Denk aan het zilveren kwartje dat er middenvoor opgeplakt moet zitten.
Ik ben benieuwd hoe het bij de dochter gaat die vanavond een gast aan tafel heeft, die dat gebruik niet kent. Ze moet natuurlijk wel goed onthouden in welk schaaltje ze de boon verstopt.

maandag 5 januari
Je weet langzamerhand dat ik gek ben op Italiaans ijs. Het nare van de winter is het vier maanden verstoken zijn ervan, de makers zitten thuis.
Maar gisteren kreeg ik als compensatie voor het grote gemis DE IJSMAKERS, van Ernest van der Kwast. Ik dacht dat ze van Sicilië kwamen, de Talamini's en andere groten in het vak, maar ze wonen in Noord-Italië in de vallei van de ijsmakers, in een stuk of tien dorpjes. IJsmaken zou er best uitgevonden kunnen zijn, in het prediepvriestijdperk werd in de bergen waar het koud was en het hele jaar sneeuw lag, ijs bereid.
Ik heb even het boek doorgebladerd, vandaag ga ik echt lezen.  

zondag 4 januari
Vanmorgen om 7 uur op radio Gelderland een interessante uitzending gehoord over Jung met als gast Tjeu van den Berk. Rinus was niet zelf de meeste tijd aan het woord, nee, de gast had zelf heel veel te zeggen en deed dat ook heel rustig en duidelijk.
Dr. Tjeu van den Berk schreef In de ban van Jung. Het gaat over Jungs gedachtengoed, beschreven aan de hand van leven en werk van 12 Nederlandse kunstenaars, schrijvers en anderen, zoals Gerard Reve, Marten Toonder en Etty Hillesum. 
544 pagina's over archetypen, kunst, filosofie en godsdienst!

zaterdag 3 januari
De buurneisjes komen Nieuwjaar wensen en weten graag alles. 'Ben je naar de kapper geweest? heb je de grote tafel weggedaan? Wanneer heb je weer schilderen? Was je alleen met Oudjaar? ' De antwoorden zijn: ja, nee, woensdag, nee.

Dan mag ik: 'Ik wil jouw haar ook wel afknippen! Even de schaar pakken.'  'Neeeeeee!!' lachend krijsen ze.
'k Geef een demonstratie van de uitklaptafel. 'Handig!' vinden ze.
'Vroeger werd er altijd een liedje gezongen voordat je snoep kreeg. Ik wacht.'
Ze beginnen aan een kerstliedje. 'Nee, het nieuwjaarsliedje kennen jullie toch wel?' Ze halen een beetje verlegen hun schouders op.
( Toen we hier pas woonden '71-'72 werd er nog wel gezongen.)

Dan zien ze m'n 2014 agenda. Even zonder elastiek erom voor een foto. Ze schudden wijs hun hoofd.  

vrijdag 2 januari
Tegen 2 uur vannacht werd ik door een klap wakker, een schuurdeur sloeg hard dicht. Het waaide flink en er was een heel vreemd geluid boven m'n hoofd. Ja, ik maak het spannend, dat merk je.
Het leek op het geluid van grote hagelstenen op het dak, maar toch anders, meer als aparte korrels. Toen ik het buitenlicht aandeed, zag ik wat ik hoorde. Er viel bevroren regen, doorzichtige ijsdruppels. Het duurde maar heel kort, toen werd het gewone regen en smolten de ijskorrels.
Ik heb vaak het woord ijsregen gehoord, maar heb het nog nooit zo goed gezien.
                                                *** 
Genoten van het Nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazersensemble. Ze speelden samen met mensen uit andere landen, vooral Syrische vluchtelingen, die meestal geen notenschrift kennen en puur op gevoel spelen, vaak op andere instrumenten dan we hier in Europa bespelen. Hoe kan dat samengaan? In een interview hoorde ik één van de blazers vertellen dat de vreemdelingen onmogelijk in een strak notenschema kunnen spelen, maar dat andersom de blazers, goed luisterend, zich wel aan de anderen aan kunnen passen. In ieder geval klonk het goed en gepassioneerd.   
     
 

donderdag 1 januari 1 uur
Als je vandaag nieuw bent hier, voor jou ook mijn beste wensen voor een gezond en gelukkig 2015!

En als alle 73 wenslantarentjes die in 50 minuten overvlogen hun werk goed doen, dan worden de mensen in de wijken ri. dorp heel gelukkig. Verder was er veel siervuurwerk te bewonderen bij schitterend droog weer en een 3/4 volle maan.