overzicht mopperkont   terug 
 

                                         
                                                     5. Motorrijders

Onze gemeente in de Achterhoek wil zich profileren als een dynamische en sociale woonplaats, maar vooral ook als een rustige, toeristisch aantrekkelijke vakantieplaats. Fietspaden worden aangelegd, opgeknapt, van bankjes voorzien, er komen snelheidsbeperkingen op uitgaande wegen, een paradijs zou je denken. Heel sociaal.
Nou, denk het maar niet: het is nergens zo asociaal lawaaiig is als op de rustige binnenwegen op zaterdag en zondag. De oorzaak? Motoren, of beter gezegd macho's op motoren. Het zijn kennelijk mannen die geen vrouw hebben omdat ze liever met mannen zijn, of die wel een vrouw hebben maar liever niet met haar de zondag doorbrengen, of die wel een vrouw hebben, maar buiten de deur gezet worden. Er is maar een enkele vrouw bij, verwissel dan man en vrouw in de betreffende zinnen hierboven.
Ik vind dit gedrag vooral zo asociaal, omdat ze niet te herkennen zijn. Integraalhelm, grote snelheid. Bovendien is algemeen bekend dat er nauwelijks gecontroleerd wordt door onopvallende motorpolitie.
Ik zal ze niet allemaal verketteren, er zijn superrustige, zware motoren die je nauwelijks hoort, die bereden worden door mensen die de snelheidsbeperkingen in acht nemen, die daardoor ook nog iets zien van de prachtige omgeving.
Het overgrote deel van de bestuurders echter scheurt voorbij in groepen van 2 tot over de 20 mensen, vaak heel dicht op de voorganger. Waar 60 km mag, halen ze met zeker 100 km/u een rij auto's in die zich behoorlijk aan de max. snelheid houdt.
Het zal wel om de kick van het gevaar gaan, dicht achter elkaar rijden, bochten afsnijden, met maar één hand aan het stuur rijden (de andere ligt nonchalant op de dij), weten dat een overstekende haas jouw dood en die van anderen kan veroorzaken.

Ik begrijp niet dat de regering motoren die extreem veel lawaai produceren toelaat. De techniek is toch wel zo ver gevorderd dat stille motoren te maken zijn. Nee, een echte racemotor, waar je veel tussengas mee geeft, zo snel mogelijk optrekt met zoveel mogelijk herrie, dat is pas leuk. Watjes in een machopak zijn het. Laffe lefgozers.